avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ce se poate face?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ce se poate face?

Situatia este delicata.Este vorba despre o viitoare mama singura , care va naste curand.Cei doi nu sunt casatoriti , ba mai mult , tatal biologic al copilului ce se va naste a parasit-o pe mamica , cand a aflat despre sarcina , nu mai da nici un semn de viata. Dupa spusele lui , el nu poate accepta ideea ca va deveni tata. Viitoarea mamica este disperata. Zilele acestea , fiind la un control medical intr-o maternitate , a citit cu stupoare pe peretele colidorului un anunt al spitalului , un fel de regulament , din care reiese ca pentru nounascutii care provin dinafara casatoriei se cer certificatele de nastere si buletinele -original si copie- al ambilor parinti. In acel regulament mai scrie ca inregistrarea nounascutului este obligatorie in primele 24 de ore de la nastere - probabil din cauza abandonului masiv de nounascuti- si ca nu se externeaza nounascutii pana nu se intocmeste acesta procedura. Ce poate face viitoarea mamica in cazul in care tatal biologic nu vrea sa vina cu actele lui la inregistrarea nounascutului ? Copilul nu poate sta in maternitate pana se termina un proces de paternitate , care ma gandesc , poate dura in timp...Ce o sfatuiti pe mamica sa faca in sityuatia data ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters177044 , utilizator 15:03, 20 Noiembrie 2010
si as avea inca o mare nelamurire:cum dovedesti practic relatiile intime avute impreuna? 2 martori ar fi care l-au vazut ca venea la mine in casa,dar va dati seama ca cei 2 nu au stat cu noi in camera cand s-a consumat relatia intima...acolo am fost doar noi 2...
ma tot framant ,deoarece recent am auzit despre un caz in care paratul a refuzat testul de ADN,a platit amenda,iar Instanta nu s-a putut pronunta referitor la stabilirea paternitatii.Cum poate sa existe asa ceva? Pai nu dreptul copilului si adevarul trebuie sa primeze?
Va rog frumos, dati-mi exemple de inscrisuri ce pot fi folosite intr-un proces de paternitate.
Va multumesc pentru toate sfaturile,indrumarile acordate!
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Noiembrie 2010
ContSters177044, utilizator
Veti iesi din maternitate cu acel certificat constatator al nasterii si veti inregistra nasterea minorului , pe numele dvs si fara tata, daca tatal "doarme in papuci".
Apoi , daca nu binevoieste sa recunoasca minorul, recunoastere care poate fi facuta si ulterior inregistrarii nasterii la serviciul de stare civila sau prin inscris autentic, aveti posibilitate depunerii actiunii de stabilire paternitate in termen de 1 an de la data nasterii minorului.
In cadrul acestei actiuni se administreaza atat probele "traditionale"adica cele cu inscrisuri, martori, interogatoriul paratului cat si cele stiintifice, incepand cu stabilirea perioadei optime de conceptie si finalizand cu testul ADN.
Inscrisurile sunt toate acele acte care pot demonstra ca intre cei doi a existat o legatura, scrisori, mail-uri, fotografii etc.
Cu martori la fel, se probeaza faptul ca intre cei doi a existat o legatura intr-o anumita perioada, aici sunt mai multe aspecte de discutat, de aceea util este daca ajungeti in fata instantei cu aceasta actiune, sa va angajati avocat.
Interogatoriul este la fel de important, pe de o parte din modul in care sunt puse intrebarile se pot scoate in evidenta anumite aspecte, iar pe de alta parte daca paratul desi citat cu aceasta mentiune nu se prezinta se pot aplica prevederile art.225 c.proc.civ.
Angajati avocat si lasati framantarile de-o parte pentru ca situatia stabilirii paternitatii unui minor nu este simpla dar nici imposibila.:luck:
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Distinsa Doamna Avocat,
sunteti asa de draguta,sufletista si high profesional ! =D>:)
Va multumesc din tot sufletul pentru sfatul dat,incerc sa ma linistesc cumva,sper sa reusesc.
Referitor la inscrisuri: pot fi considerate ca si probe SMS-uri,facturi de mobil cu numerele apelate?
Referitor la instiintarea oficiala despre existenta sarcinii, despre care va vorbeam in topic,poate fi considerata ca si proba partiala? Intreb asta,deoarece sarcina mea este cu placenta praevia,existand anumite riscuri,printre care si acela,ca pot deceda la nastere prin hemoragie masiva...:( sper sa nu fie asa,si as dori sa las cumva in urma un document oficial despre toata povestea asta.
Inca odata,mii de multumiri pt sfaturi! =D>
ContSters177044, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problemă certificat de naștere: concubina nu a terminat divorțul, prin urmare copilul nostru e pe numele fostului ei soț. care sunt pașii pentru a-l trece pe numele meu? Daniel3232 Daniel3232 Buna seara. Am si eu o problema grava. De 1 an si jumatate iubita mea se afla in divort cu sotul ei. Ei au fost despartiti de mai mult timp. Intre timp noi am ... (vezi toată discuția)
Proces de paternitate intentat de mama ContSters218056 ContSters218056 In ce termen de la nasterea copilului , o mama poate solicita recunoasterea paternitatii de catre tatal biologic :-/ Ma refer la tatal care nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Stabilire paternitate / pensie alimentara situatia este urmatoarea> astept un bb. tatal biologic, fostul prieten, nu vrea sa recunoasca copilul. nu stiu cum se procedeaza. la momentul nasterii ... (vezi toată discuția)