avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general taxa pe ambalaje de desfacere
Discuție deschisă în Contabilitate în general

taxa pe ambalaje de desfacere

Buna,
importam pung pentru panificatii. Desfacere, ambalare paine, crornuri a.m.d.
Cum se calcueaza "ecotaxa"? Se plateste ecotaxa?#-o
Cel mai recent răspuns: katica , utilizator 21:08, 13 Noiembrie 2010
Ecotaxa este reglementata prin OG 25/27.08.2008 care modifica si completeaza O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu.

"8. La articolul 9 alineatul (1), dupa litera o) se introduc trei noi litere, literele p), q si r), cu urmatorul cuprins:
"p) o contributie de 100 lei/tona datorata de unitatile administrativ-teritoriale incepand cu data de 1 iulie 2010, in cazul neindeplinirii obiectivului anual de diminuare cu 15% a cantitatilor de deseuri municipale si asimilabile, colectate si incredintate spre eliminare finala, plata facandu-se pentru diferenta dintre obiectivul anual de diminuare si obiectivul efectiv realizat;
q) o taxa, denumita in continuare ecotaxa, in valoare de 0,2 lei/bucata pentru pungile de tip sacosa - banana, cu maner aplicat, sau maieu -, din materiale care nu sunt biodegradabile, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, incasata de la operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de ambalaje de desfacere. Ecotaxa se evidentiaza distinct pe documentele de vanzare, iar valoarea acesteia se afiseaza la loc vizibil in vederea informarii consumatorilor finali;"

-nu cred ca va incadrati aici, aveti in schimb urmatoarele obligatii:

"(3) Operatorii economici producatori si importatori de bunuri ambalate si de ambalaje de desfacere si operatorii economici responsabili pentru gestionarea anvelopelor uzate sunt obligati sa calculeze si sa declare lunar, pana la data
de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea, diferenta dintre obiectivul calculat utilizand procentajul stabilit prin legislatia in vigoare ca obiectiv de valorificare anual si obiectivul efectiv realizat.

Ordin nr. 1607 din 17/12/2008
privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului mediului şi gospodăririi apelor nr. 578/2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul al contribuţiilor şi taxelor datorate la Fondul pentru mediu

Art. 31. - Obligaţia de a plăti la Fondul pentru mediu taxa de 2 lei/kg din greutatea ambalajelor introduse pe piaţa naţională, prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare, revine următorilor operatori economici responsabili:
a) operatorii economici care introduc pe piaţa naţională produse ambalate sunt responsabili pentru ambalajele primare, secundare şi terţiare folosite pentru ambalarea produselor lor;
b) operatorii economici care ambalează produse ambalate sunt responsabili pentru ambalajele secundare şi terţiare pe care le introduc pe piaţa naţională;
c) operatorii economici care introduc pe piaţa naţională ambalaje de desfacere sunt responsabili pentru ambalajele respective stabilit prin legislatia in vigoare ca obiectiv de valorificare anual si obiectivul efectiv realizat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond de mediu ambalaje mevaioana mevaioana Buna ziua! Nu stiu cat de bine am postat la categorie, dar mai potrivita nu am gasit. Asa avea nevoie de o mana de ajutor, daca se poate, cu o situatie ... (vezi toată discuția)
Declaratie fond mediu -ambalaje reutilizabile ytrewq ytrewq In Declaraţia privind obligaţiile la Fondul pentru mediu, la capitolul III se declara ambalajele introduse pentru prima data pe piata interna. In cazul ... (vezi toată discuția)
Taxa de mediu consul_costi consul_costi Am si eu o intrebare: Conform ORDIN-lui nr. 149 din 18 februarie 2019 privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului mediului şi ... (vezi toată discuția)