avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata asigurare medicala
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata asigurare medicala

am platit asig medicala pentru pers care nu obtine venituri impozabile din 1993 pina in 2002.
apoi nu am mai platit dar 3 ani sa adunat datorii(dupa 3 ani de la ultima plata m-au scos din evidentele de asig.
in 2008 am platit cu penalitati suma restanta.,si am vrut sa reincep sa platesc iar ca sa fiu asigurat.initial mi sa spus ca trebuie sa platesc din urma 6 luni +penalitati apoi sa platesc luna de luna si sint asig,dar dupa ce s-a consultat cu alta colega functionara respectiva mia zis ca trebuie sa platesc din urma ani care nu iam platit apoi sa continui luna de luna platile ca sa fiu asig in cazul meu.
deci intrebarea este -s-a schimbat ceva sau (ca acum au trecut 5 ani de cind am iesit din evidentele lor.)si acum daca vreau sa imi fac asig pentru pers fara venituri trebuie sa platesc ani lipsa ????????
peste 20 de ani daca vreau sa ma asigur trebuie sa platesc din urma 25 de ani?
ca fapt divers mentionez ca nu am beneficiat niciodata de vreun serviciu medical nici in perioada cind am fost asigurat.
multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: silesax , utilizator 10:16, 13 Noiembrie 2010
Pentru anul 2010, cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate, prevazute de Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabilesc dupa cum urmeaza:
- 10,7% pentru cota datorata de persoanele prevazute la art. 259 alin. (6) din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
Modificat de art.7 pct.2 lit.c din Legea 11/2010
(7) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:
a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;
b) sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;
c) sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.
(8) Pentru situatiile prevazute la alin. (7) termenele de prescriptie privind obligatiile fiscale se calculeaza incepand cu data primei solicitari de acordare a serviciilor medicale, la notificarea caselor de asigurari de sanatate sau la solicitarea persoanelor in vederea dobandirii calitatii de asigurat, dupa caz.
Modificat si inlocuit de art.I pct.20 din Legea 264/2007
(9) Persoanele care au obligatia sa se asigure, altele decat cele prevazute la alin. (7) si art. 257 si care nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, platesc contributia lunara de asigurari sociale de sanatate calculata prin aplicarea cotei de 6,5% la salariul de baza minim brut pe tara.
Pentru anul 2010, cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate, prevazute de Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabilesc dupa cum urmeaza:
- 5,5% pentru cota datorata de angajat, prevazuta la art. 257 din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
- persoanele care au obligatia sa se asigure, altele decat cele prevazute la art. 257 si la art. 259 alin. (9) din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei platesc contributia lunara de asigurari sociale de sanatate calculata prin aplicarea cotei de 5,5% la salariul de baza minim brut pe tara.


:luck:
deci sa inteleg ca daca ma duc la cnas si cer obtinerea calitati de asigurat de acum inainte platesc 6 luni din urma cu penalitati si de la data respectiva inainte si devin asigurat cu acte i regula???

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii la asigurare de sanatate pentru asociat unic standardtalk standardtalk La subiectul \"este posibila plata cass pentru un asociat unic,administrator fara contract de munca ?\" din data 24-25 Februarie 2009 s-a raspuns dar in ... (vezi toată discuția)
Plata asigurari sanatate la persoana fara venit mshboss1 mshboss1 Buna ziua! Cum trebuie sa procedez pt a plati asigurarile de sanatate in cazul in care nu realizez niciun venit? (vezi toată discuția)
Pfa si cass 2010 ASPAZIA ASPAZIA Buna Ziua, sunt PFA ( pers autorizata ) in curs de a incheia contract cu casa de sanatate , am CIF de la finante si urmeaza sa depun la Casa de sanatate ... (vezi toată discuția)