avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general amortizare utilaje
Discuție deschisă în Contabilitate în general

amortizare utilaje

Buna seara,
As dori sa stiu daca exista o modalitate de a casa utilaje uzate moral , dar care nu sunt amortizate integral.Va multumesc,o seara buna.
Cel mai recent răspuns: T2010 , utilizator 10:08, 14 Decembrie 2010
Daca valoarea ramasa neamortizata este de 1000 lei si pretul cu care valorific un utilaj este de 500 lei pentru diferenta de 500 lei platesc impozit pe profit 16% si TVA-ul aferent?Pot sa apelez retroactiv la amortizarea accelerata sau sa modific durata de functionare? Incerc sa obtin raspunsuri cat mai simple pentru ca nu sunt contabil si orice informatie ma ajuta sa iau o decizie cat mai buna
Nu poti face retroactiv amortizarea accelerata si nici sa modifici durata de functionare. Ai facut deja niste declaratii fiscale? ai incheiat un bilant contabil, inregistrarile au fost evidentiate in jurnale in ordine cronologica nu?
Am inteles.Dar lamuriti-ma si cu intrebarile:Daca valoarea ramasa neamortizata este de 1000 lei si pretul cu care valorific un utilaj este de 500 lei pentru diferenta de 500 lei platesc impozit pe profit 16% si TVA-ul aferent?
Din punct de vedere al impozitului pe profit:
- Pct.71.6 din Norme: "In aplicarea prevederilor art. 24 alin.(15) din Codul fiscal, cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoare de intrare incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.
Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si de valorificarea partilor componente realizate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului."
Deci, valoarea neamortizata a mijlocului fix este cheltuiala deductibila fiscal daca respectati definitia fiscala a casarii. Si nu uitati sa intocmiti " Procesul- Verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe " cf. Ordin privind registrele si formularele financiar-contabile nr.1850/2005, pentru ca , in caz contrar, fiscul va poate anula deductibilitatea.
Din punct de vedere al TVA sunt incidente: art. 128 alin. (8) pct.b) din Cod, si respectiv pct.6 alin (4) din Norme.
- art. 128 alin.(8); "Nu constitue livrare de bunuri:
b) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ............precum si activele corporale fixe casate "
Pct. 6 alin.(4) il gasti in Normele modificate cu 01.01.2008. Practic, la acest punct spune ca:
- nu se colecteza TVA la casarea unui activ corporal fix, dar
- pentru activele corporale fixe (de natura bunurilor de capital) achizitionate/ transformate dupa data de 01.01.2007, se face ajustarea TVA-ului dedus la achizitie daca activul respectiv a fost casat in mai putin de 5 ani de la data achizitionarii. Sper sa nu fie cazul D-voastra.
Daca a-ti achizitionat activul inainte de 01.01.2007 si nu a-ti avut nici cheltuieli de modernizare la el (cf. art.149 din Cod ) - nu se colectaza TVA si nici nu se ajusteaza TVA-ul dedus la achizitie.
este deductibil fiscal cheltuiala cu partea neamortizata

Alte discuții în legătură

Ajustarea valorii tva deductibile florip florip Buna ziua, In cazul casarii unui mijloc fix neamortizat integral, partea neamortizata reprezinta cheltuiala nedeductibila si se impoziteaza la calculul ... (vezi toată discuția)
Tva valoare neamortizata maria_nicoleta9 maria_nicoleta9 Buna ziua O societate caseaza niste mijloace fixe, in urma carora rezulta 3000 kg fier vechi, pe care le vinde catre alte societate. Mijloacele fixe nu ... (vezi toată discuția)
Lipsa mijloc fix la inventar lyly-ana lyly-ana Multumesc ,dar cred ca trebuie sa fiu mai explicita. Mijlocul fix este o prelata,s-a pierdut pur si simplu.Care e solutia? (vezi toată discuția)