avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Mama s-a recasatorit si a stat impreuna cu sotul -tatal meu vitreg - 20 de ani. Ea a decedat. Au locuit in casa mamei. Casa apartinuse bunicului - tatal mamei - si fusese nationalizata. Mama a decedat. Cu 2 saptamani inainte de a muri, casa a fost retrocedata. De asemenea, in cadrul aceleiasi proprietati, mai era o casa - tot a bunicului - care nu fusese nationalizata si pe care o mostenise mama, in urma succesiunii.
Intrebare: La succesiune sotul mamei are dreptul si la casa retrocedata si la casa nenationalizata (pe care o mostenise mama, in urma succesiunii dupa bunica), sau numai la bunurile dobandite in timpul casatoriei?
Multumiri anticipate!
Sotul supravietuitor in concurs cu descendentii defunctei are dreptul la o cota de 1/4 din averea defunctei. (nu conteaza de unde o adunase ea).

Deci in masa succesorala a mamei intra:
- casa retrocedata
- casa mostenita
- o jumatate din bunul X cumparat impreuna cu sotul (pentru ca cealalta jumatate e deja a sotului)
- etc.
buna ziua.
sptul supravietuitor are dreptul doar la 1/4 din bunurile proprii ale mamei dvs., respectiv cele doua imobile .
restul se cuvine descendentilor.
urmare a dezbaterii succesiunii, puteti cere sistarea indiviziunii, si cel mai probabil, datorita faptului ca detine cea mai mica cota din imobilele respective, va trebui sa paltiti sotului mamei dvs. o sulta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire elena_1234 elena_1234 Buna ziua, Am urmatoarea problema: Bunicul mamei mele a murit acum mai bine de 20 de ani. La momentul respectiv apartamentul s-a impartit jumatate intre ... (vezi toată discuția)
Curiozitate partaj dupa recasatorire . Geo C.P. Geo C.P. Povestea este cam asa : Bunicul meu , dupa moartea bunicii mele, s a recasatorit cu o persoana care detinea in acel moment un apartament .Ulterior si ... (vezi toată discuția)
Mostenire copil din alta casatorie! Sfarlea Sergiu Sfarlea Sergiu Buna seara! Bunicul meu tocmai a decedat acum cateva zile,dupa 3 zile de la deces mama mea a primit un telefon de la sora ei (vitrega),tin sa mentionez ca ... (vezi toată discuția)