avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis de conducere

Mi-a fost suspentat permisul de conducere auto, pentru depasire in zona de actiune a indicatorului "depasirea interzisa", in data de 13.11.2010. Cred ca e o campanie desfasurata de Politie. Era noapte, iar echipajul m-a oprit la aprox 2km mai departe de locul faptei. Nu au oprit utilajul pe care l-am depasit pentru a retine datele martorului si, cred ca nici inregistrare video nu exista (erau la o oarecare distanta in spate). Am mentionat ca obiectii ca nu era zona de actiune a indicatorului si nu era linie continua, dupa care am semnat.
Intrebarea mea este: In ce lege este prevazuta aceasta fapta? In PV scrie: Fapta savarsita este prevazuta de art 120/4 din... (nu se intelege ce scrie) si sanctionata de art. 100/3/e din OUG 195/2002. Nu reusesc insa sa aflu despre ce art. 120/4 este vorba.
Astept un sfat.
Va multumesc, Mircea.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:33, 16 Noiembrie 2010
Este vorba despre art. 120, alineat 1, litera h din HG nr. 1391/2006.
Din pacate nu sunteti nici primul nici ultimul care nu intelege scrisul unui agent constatator ;)
Redau in continuare articolul:

Art. 120. – (1) Se interzice depăşirea vehiculelor:

a) în intersecţii cu circulaţia nedirijată;

b) în apropierea vârfurilor de rampă, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;

c) în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;

d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri. Prin excepţie, pot fi depăşite în aceste locuri vehiculele cu tracţiune animală, motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m;

e) pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje;

f) pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la mai puţin de 50 m înainte de acestea;

g) în dreptul staţiei pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar staţia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;

h) în zona de acţiune a indicatorului „Depăşirea interzisă“;

i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;

j) când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii;

k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloană de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.

(2) Se interzice depăşirea coloanei oficiale.
Formulati plangere la judecatoria in raza careia a fost
constata contraventia.
In termen de 15 zile de la semnarea/primirea la domiciliu a procesului verbal puteti formula contestatie la judecatoria competenta locului constatarii contraventiei.
Verificati procesul verbal daca este corect scris si completa la toate rubricile,in sensul daca este posibila invocarea cauzelor de nulitate prev.de art.16,17,34 din OG nr.2/2001
Buna ziua,
Multumesc pentru lamurire.
Poate constitui o cauza de nulitate a PV faptul ca este invocat art.120/4 (litera d), care se refera la pasaje, poduri si tuneluri (trecusem de pasaj de vreo 50m), iar in descrierea faptei este mentionata "depasirea unui autocamion in zona de actiune a indicatorului Depasirea Interzisa", stipulat la 120/8 (litera h)?
Sper ca nu abuzez cu intrebarile :">
In sarcina politiei este sa dovedeasca veridicitatea constatarii,eventual cu fotografii sau alte probe .
In sarcina dvs este sa dovediti contrariul,eventual cu martori

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indicator oprire interzisa lulu08 lulu08 Buna ziua, as vrea sa stiu daca indicatorul \"Oprirea Interzisa\", interzice oprirea pe trotuar, chiar daca se lasa spatiu pt pietoni,...am fost sanctionat ca ... (vezi toată discuția)
Înștiințare oprire neregulamentara politia locala bucuresti Sabucuresti Sabucuresti Buna ziua, am oprit lângă trotuar , nu erau semne de circulație cu oprirea interzisă trecere de pietoni sau stație RATB, cand am revenit la mașină am ... (vezi toată discuția)
Incepere depasire pe linie discontinua, fara obiectii. goldieczr goldieczr Buna ziua. Acum cateva zile am inceput o depasire pe linie discontinua pe care am fost nevoit sa o finalizez pe linia continua, insa fix in mijlocul depasirii ... (vezi toată discuția)