avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA intracomuniatr cercetare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA intracomuniatr cercetare

Suntem o firma privata de cercetare-dezvoltare (IMM) care a castigat, impreuna cu mai multi parteneri europeni, un grant de cercetare finantat de Comunitatea Europeana. Grantul este din programul FP7 ale CE si are ca scop dezvoltarea IMM-urilor. In acest sens, in cadrul grantului, CE plateste institutiile de cercetare care sunt partener in grant sa efectueze lucrari in folosul IMM-urilor, iar plata acestor activitati se face astfel:
- suma pentru Institutii se plateste de catre CE catre coordonatorul de proiect;
- coordonatorul de proiect plateste IMM-ul cu suma aferente activitatilor de cercetare ce vor fi facute de Institutiile din grant pentru IMM
- IMM plateste Institutiile pentru realizarea lucrarilor dupa facturarea acestora.

Problema este urmatoarea: In momentul in care Institutiile externe imi factureaza pentru activitatile prestate (circa 400.000 Euro in cazul meu) eu sunt obligat sa platesc TVA aferent acestei " achizitii de bunuri intracomunitare". Asta inseamna ca 24% din totalul facturilor, reprezentand TVA-ul platit, va ramane blocat pana cand rambursarea de TVA (fiind practic o deducere totala de TVA) se va face de Min. Finantelor, ce poate insemna intarzieri de multe luni sau chiar un an si pentru care nu am resurse financiare de a acoperi acest cost.

As aprecia nespus un raspuns rapid.

Multumim

.................................................................
Mihai IOVEA, Ph.D.
General Manager
ACCENT PRO 2000 s.r.l. (AP2K)
Nerva Traian 1, K6, Ap. 26
Bucharest, S3, ROMANIA 031041
Phone/Fax: (4021)3204759
Mobile: (40)745182660
www.accent.ro ; office@accent.ro
.................................................................
Intrebare: dat fiind ca este vorba de activitate de Cercetare-dezvoltare si este vorba de un formalism al CE de alocare a unor bani de dezvoltare pentru IMM-uri, cum se poate incadra activitatea astfel inact sa fie scutita de plata TVA aferent facturilor Institutiilor.
Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 16:02, 15 Noiembrie 2010
daca am inteles eu bine speta, factura primita nu contine tva, fiind o operatiune impozabila in romania.
dvs, ca si firma din romania, inregistrata ca si platitor de tva in romania, veti inregistra achizitia de servicii intracomunitare prin taxare inversa, atat ca tva colectata cat si ca tva dedusa (4426 = 4427)
de ce sustineti ca trebuie sa platiti efectiv 24% catre bugetul statului iar ulterior sa cereti rambursarea sumei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva intracomunitar astitcris astitcris Sunt o sc.din Romania,care executa lucrari de prestatii servicii in Franta.Pentru desfasurarea procersului de productie sunt nevoit sa cumpar si s platesc ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar pt prestari servicii de constructii/renovari in franta - cum functioneaza? adrianxyzxyz adrianxyzxyz Hello, Incerc sa imi fac o firma cu un partener francez prin care eu sa contractez executia unei lucrari de constructii/renovari in Franta. Eu urmeaza sa ii ... (vezi toată discuția)
Firma impozit pe venit inscrisa in roi Tomas_C Tomas_C Buna ziua, am o firma de web design neplatitoare de TVA in Romania si cu data de 1 octombrie m-am inscris in ROI si am primit CIF valabil pt VIES. ... (vezi toată discuția)