Bunica mea a decedat in iunie 2003 si m-a desemnat drept unic mostenitor.Precizez ca masa succesorala este compusa dintr-un apt. de 2 camere si un loc de veci, cu diferenta ca cc.a 3/8 din apartamentul cu 2 camere ii apartin tatalui meu , care la randul lui le-a mostenit la decesul tatalui sau(bunicului meu).Datorita unor dificultati financiare, este putin probabil sa putem realiza succesiunea in prezent.Ce se va intampla daca succesiunea va fi realizata dupa mai mult de 7 ani?
eu si tatal meu am mers la mai multe notariate si dupa mai multe calcula suma necesara doar succesiunii a fost de cca. 3000 de lei iar operatiuna propriu zisa de renuntare a celor 3/8 si trecerea lor pe numele meu costa cca 2000 de lei ,sume de care nu dispunem momentan.Temerea mea e legata de perioada succesiunii: adica in vara s-au implinit cei 7 ani de la decesul bunicii si sunt foarte ingrijorat de eventuale "repercursiuni" din partea statului...
Repercursiunile statului, cum le denumiți dumneavoastră, se reflectă deja în sumele pe care trebuie să le plătiți pentru întocmirea actelor. Este vorba de impozitul acela pe venitul din transferul dreptului de proprietate. După doi ani de la deces, dacă nu a fost dezbătută succesiunea, taxa pentru această operațiune este mai mare pentru că se încasează și impozitul. Mai mult de atât nu are ce să vă facă statul. Deocamdată, că te miri ce le mai trece prin cap în materie de taxe de la anul. Foarte probabil tot de la anul și rapoartele de expertiză pe care lucrează notarii vor fi diferite în ceea ce privește evaluarea bunurilor în vederea taxării, deci taxele ar putea fi chiar mai mari decât acum. Părerea mea e să încercați, cu toate că sigur nu vă e ușor, să faceți actele acum sau măcar succesiunea. În felul acesta o să fiți și dumneavoastră proprietar împreună cu tatăl.
va spun sigur ca va inselati -o declaratie de renuntare data de tatal dvs costa 30 lei plus tva.am sunat personal la notar si mi-a confirmat asa ca mergeti cu tatal sa renunte,dati si dvs decl de acceptare-costa la fel,si apoi daca nu aveti bani scoateti certificat de calitate de mostenitor care costa pana in 200 lei si veti include bunurile doar cand veti avea banii necesari.
buna ziua.
succesiunea nu este afectata de termenul de prescriptie , putand fi dezbatuta oricand.
problema este ca un succesor nu poate renunta la succesiune, fara a fi dezbatuta initial succesiunea .
la ce sa renunte daca nu este stabilita cota sa parte ??
astfel, intati se dezbate succesiunea apoi se face un partaj voluntar, prin care tatal dvs. renunta la cota sa parte din succesiune.
astfel, dvs. deveniti unic succesor .
de ce nu dezbateti succesiunea in instanta ? avantajul consta in restituirea taxei de timbru achitate, pe cand la notar nu vi se restituie nimic din ceea ce achitati cu titlu de taxa de timbru.