avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1265 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Poti purta cagula pe strada sau la manifestatiile ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Poti purta cagula pe strada sau la manifestatiile publice?

Buna ziua. Am si eu o disputa cu un amic. El imi spune ca statul este unul politienesc in care te filmeaza non-stop pe la orice adunare. Pentru asta, zice el, ar exista o lege care interzice purtarea de cagule la manifestatiile publice. Ne poate lamuri cineva?

Multe salutari tuturor celor care participa la acest minunat sait.=D> Multumiri speciale celor care au avut bunavointa sa imi multumeasca cu alt prilej.=D>
Ultima modificare: Marți, 16 Noiembrie 2010
Militant, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alin Popescu , administrator 11:20, 19 Noiembrie 2010
Sincer, mie mi se pare ca omul a pus o intrebare si, in loc sa primeasca raspuns, a primit un sir de admonestari. :)

Hai sa citim impreuna mesajele in succesiunea lor reala: militant, r.gabi, elga, militant, r.gabi. Ordinea asta e oarecum definitorie pentru discutia de astazi.

Gresesc? :)

PS
Dupa opinia mea de jurist, puteti purta cagula fara sa va faceti probleme ca ar trebui sa va dea cineva voie. Bineinteles, exista situatii in care "starea" dvs speciala trezeste suspiciuni din partea autoritatilor (daca mergeti la aeroport asa sau daca intrati intr-o banca), sau primiti avertismente / sanctiuni din partea angajatorului.

In rest, ideea de libertate de expresie, asa cum este ea consfiintita prin Constitutie, idee care nu se manifesta neaparat prin vorbe, urlete, scrieri sau muzica, implica si ca aveti dreptul sa stati acoperit cu burka, acoperit cu un pled sau plapuma de acasa, va puteti imbraca in rochie sau fusta, va puteti rade in cap sau va puteti pieptena parul intr-o carare, va puteti pune in cap o punga de hartie sau de plastic, un sac de rafie sau o casca de aviator, etc.

Numai bine.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Noiembrie 2010
Alin Popescu, administrator
Militant a scris:

Scrieti numai sa va aflati in treaba, serios. Eu sunt aici sa pun intrebari si sa primesc raspunsuri, dumneavoastra faceti niste judecati de valoare (indoielnice pana la cer), emiteti opinii despre autor samd. NU SUNTETI CAPABILI sa dati un raspuns competent: legea X articolul Y interzice purtarea cagulelor la manifestatii. Pana acum am avut parte numai de incapabili. #-o
PS Viata unui politist nu trebuie sa fie mai presus de viata dvs (daca nu sunteti politist...), sa fim tratati in mod egal in fata legii si magistratilor ca de aici e toata buba...

Buna seara tuturor.
L-am intrebat si pe Mordechai si nici el nu stie sa existe vreo lege care sa interzica portul cagulelor. Mordechai e foarte informat pentru ca barba si peyot-ele lui pot fi luate ca masca daca nu e atent cu statul politienesc... asaaa ... Mordechai mi-a zis ca Legea nr. 60/1991 republicata in M. Of. nr. 888 din 29 septembrie 2004 reglementeaza manifestatiile publice, asa ca banuiesc ca Militantul este multumit de raspuns. Inteleg ca ideea portului cagulei are legatura cu protejarea identitatii celor care manifesta. Foarte corect. De vreme ce nu exista nici o lege care sa-i oblige pe cei care manifesta sa-si dezvaluie identitatea sau sa se inregistreze cumva nu poate exista nici o lege care sa-i impiedice sa-si ascunda identitatea fie maschandu-se, fie altfel, cata vreme nu fac nimic ilegal. Daca fac ceva ilegal, mascatul devine o chestiune usor diferita pentru ca e destinata zadarnicirii urmaririi penale. Dar pana nu se petrece nimic ilegal ... Daca ar fi interzise cagulele ar trebui interzis si ... travesti-ul ... s.a.m.d.
Fiecare se mascheaza cum vrea: gay-ii se travestesc, functionarii de banca poarta salopete si cagule (nu ma intrebati de ce, am rata la banca), cei din ku-klux-klan dau cagulele jos (ca asa nu-i mai cunoaste lumea), legionarii se imbraca in rosu, comunistii poarta camasi verzi, etc. Insa .... vorbim de baluri mascate sau de manifestatii publice? :O
...
ati incheiat cu un fel de parafraza dupa cateva versuri din "Imparat si proletar"

Faceţi ca-n astă lume să aibă parte dreaptă,
Egală fiecare, şi să trăim ca fraţi!

=D>
Insa ... ratiunea pentru care omorul este considerat ca fiind deosebit de grav daca e savarsit impotriva unui magistrat sau politist in exercitiul functiunii sau in legatura cu profesia apare in multe legislatii inclusiv in USA. In Romania tocmai ca a fost scos din noul cod penal care acusi-acusi va intra in vigoare. Halal stat politienesc! Rusinee sa ne fie! Da' ce stiu eu, de vreme ce-s doar o biata marioneta de capra care se bucura in mod pervers de chinurile si umilinta acestui stat politienesc balcanic, absurd si neglijent?
Ultima modificare: Joi, 18 Noiembrie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
eumarian a scris:

Vi s-a raspuns la intrebari, doar ca atitudinea dvs agresiva este interesanta si naste mai multe intrebari.

De exemplu pe mine m-ar interesa, poti fi pro-bur fara a fi rasist? V-ati desfasurat marsul? Chiar e o situatie interesanta solidaritatea cu "albii" din Africa de Sud.

Poti fi pro-papuas fara a fi rasist? Da, normal. Daca cineva ii apara pe negrii din America sau pe arabii din Spania ori Anglia, atunci de ce nu e firesc sa fie aparati si albii din Africa de Sud? Ei sunt cetateni de categoria a 14-a acolo, de ce sa fie neglijati atunci si de noi? Peste un milion dintre ei au emigrat din cauza conditiilor dure de viata: asasinate, atacuri armate pe motive rasiale sau in scop de jaf, se pregatesc noi confiscari si nationalizari de terenuri agricole (ferme) s.a.m.d. Exista si oameni de alte rase care ii sustin, sunt putini, dar exista. Razbat insa greu din cauza boicotului mediatic al maharilor din media care vor neaparat sa demonstreze ca societatea multiculturala functioneaza. In realitate ea seamana numai moarte si teroare.
Restul e tacere. :)
PS Data viitoare, va rog, sa puneti fiecare intrebare la topicul ei. Multumesc. Aici era un alt subiect.
Militant a scris:

Exista si oameni de alte rase care ii sustin, sunt putini, dar exista.

Larousse-ul meu zice ca rasismul poate fi definit si ca o falsa credinta in existenta raselor umane. Daca chiar va inchiputi ca exista rase la oameni ... puneti-va ce doriti pe cap, chiar si o cagula.
@militant
Terre'Blanche a fost omorat intr-o disputa de munca si oricum minoritatea buro-engleza voteaza centru-stanga, doar 10-15% dintre ei sunt de partea separatismului. Deci nu prea aveti pe cine apara. Africa de Sud are printre cele mai puternici garantii juridice ale drepturilor egale, tocmai pentru a evita situatia din Zimbabwe. De exemplu a ajuns sa fie singurul stat african care legalizeaza casatoria gay, desi 75% din populatie se opune. Diferenta de venit mediu negri-albi a crescut post-apartheid. Nu cred ca au nevoie de protestul dumneavoastra.

In rest, si mie mi se pare ca cagulele indica extremismul miscarii, la fel ca si aluziile dumneavoastra la legislatia impotriva manifestarilor xenofobe. Eu nu cred ca portul de cagule e protejat sub libertatea de exprimare in Romania. La noi textul constitutional vorbeste de "alte mijloace de comunicare in public" si imbracamintea nu cred ca se califica. Ce e in America e alta poveste.

Alte discuții în legătură

"arme albe" - unde începe si unde se sfârseste portul ilegal...? Naganori Naganori Buna ziua, Îmi place deseori sa calatoresc prin locuri unde \"mâna omului nu prea pune piciorul\". :P În scopuri utilitare, port uzual în rucsac un ... (vezi toată discuția)
Port imbcracaminte politia infractor_in_devenire infractor_in_devenire buna ziua vreau sa imi comand de pe internet un tricou pe care este imprimat ``POLITIA `ce risc daca il port.exista vreo lege care sa ma pedepseasca?e ... (vezi toată discuția)
Mare problema cu biserica gugy gugy As dori sa stiu daca am vreo sansa de cistig dind in judecata biserica(probabil) sau ma rog, pe cei care raspund de ea. Problema e zgomotul cauzat de clopotele ... (vezi toată discuția)