eumarian a scris:
@militant
In rest, si mie mi se pare ca cagulele indica extremismul miscarii, la fel ca si aluziile dumneavoastra la legislatia impotriva manifestarilor xenofobe. Eu nu cred ca portul de cagule e protejat sub libertatea de exprimare in Romania. La noi textul constitutional vorbeste de "alte mijloace de comunicare in public" si imbracamintea nu cred ca se califica. Ce e in America e alta poveste.
O discutie interesanta :D. Iata si niste contraargumente.
Daca eu merg pe strada si ma opresc in fata dumneavoastra si vedeti ca pe tricoul meu scrie o obscenitate care va e adresata, devine imbracamintea mea o forma de exprimare? Am exagerat ideea nu ca sa va jignesc sau transmit vreun mesaj, ci ca sa exemplific un punct de vedere.
Daca intr-o lume in care oamenii se imbraca in negru, maro inchis sau alb, eu ma imbrac in rosu, e imbracamintea mea o forma de exprimare? Cu alte cuvinte, nu cumva spun "uitati-va la mine!"?
Daca ies acum pe strada cu un tricou "crosetat" din mate de porc (exagerez, desigur, desi Lady Gaga a iesit cu o poseta din carne la o decernare de premii), iar pe tricou scrie "opriti masacrul" sau dracu stie ce alta chestie similara, nu cumva vreau sa dovedesc ceva? Sa comunic?
Ideea e ca libertatea de exprimare, asa cum e ea definita prin Constitutie, trebuie interpretata in deplin acord cu toate tratatele internationale la care Romania este parte. Unul dintre ele, Declaratia Internationala a Drepturilor Omului, vorbeste despre libertatea de expresie intr-un sens mai larg si mai putin "de lemn" decat Constitutia din Romania.
Tout individu a droit à la liberté d'opinion et d'expression, ce qui implique le droit de ne pas être inquiété pour ses opinions et celui de chercher, de recevoir et de répandre, sans considérations de frontières, les informations et les idées par quelque moyen d'expression que ce soit.
Parerea mea e ca interpretarea libertatii de expresie nu se refera doar la text, cuvinte sau alte mijloace de "vorbire", ci si la ideea ca pot sa-mi pun cercei in nas si nu are nimeni ce sa imi spuna, pot sa imi fac creasta in cap si nu are nimeni ce sa imi spuna, pot sa merg cu spatele pe strada si (cu exceptia cazurilor in care pun in pericol viata altor persoane) nu are nimeni ce sa imi spuna.
Mai toate aceste drepturi sau libertati trebuie insa intelese in acord cu ideea de abuz de drept. Cu alte cuvinte, pot face orice, cu conditia ca prin exprimarea dreptului meu sa nu lezez drepturile altor persoane.
Am spus si la inceputul interventiei mele, vorbim despre opinia mea si nu despre adevarul absolut. Asa incat orice argument impotriva este binevenit. :)