avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1266 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Poti purta cagula pe strada sau la manifestatiile ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Poti purta cagula pe strada sau la manifestatiile publice?

Buna ziua. Am si eu o disputa cu un amic. El imi spune ca statul este unul politienesc in care te filmeaza non-stop pe la orice adunare. Pentru asta, zice el, ar exista o lege care interzice purtarea de cagule la manifestatiile publice. Ne poate lamuri cineva?

Multe salutari tuturor celor care participa la acest minunat sait.=D> Multumiri speciale celor care au avut bunavointa sa imi multumeasca cu alt prilej.=D>
Ultima modificare: Marți, 16 Noiembrie 2010
Militant, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alin Popescu , administrator 11:20, 19 Noiembrie 2010
eumarian a scris:

@militant
In rest, si mie mi se pare ca cagulele indica extremismul miscarii, la fel ca si aluziile dumneavoastra la legislatia impotriva manifestarilor xenofobe. Eu nu cred ca portul de cagule e protejat sub libertatea de exprimare in Romania. La noi textul constitutional vorbeste de "alte mijloace de comunicare in public" si imbracamintea nu cred ca se califica. Ce e in America e alta poveste.

O discutie interesanta :D. Iata si niste contraargumente.

Daca eu merg pe strada si ma opresc in fata dumneavoastra si vedeti ca pe tricoul meu scrie o obscenitate care va e adresata, devine imbracamintea mea o forma de exprimare? Am exagerat ideea nu ca sa va jignesc sau transmit vreun mesaj, ci ca sa exemplific un punct de vedere.

Daca intr-o lume in care oamenii se imbraca in negru, maro inchis sau alb, eu ma imbrac in rosu, e imbracamintea mea o forma de exprimare? Cu alte cuvinte, nu cumva spun "uitati-va la mine!"?

Daca ies acum pe strada cu un tricou "crosetat" din mate de porc (exagerez, desigur, desi Lady Gaga a iesit cu o poseta din carne la o decernare de premii), iar pe tricou scrie "opriti masacrul" sau dracu stie ce alta chestie similara, nu cumva vreau sa dovedesc ceva? Sa comunic?

Ideea e ca libertatea de exprimare, asa cum e ea definita prin Constitutie, trebuie interpretata in deplin acord cu toate tratatele internationale la care Romania este parte. Unul dintre ele, Declaratia Internationala a Drepturilor Omului, vorbeste despre libertatea de expresie intr-un sens mai larg si mai putin "de lemn" decat Constitutia din Romania.
Tout individu a droit à la liberté d'opinion et d'expression, ce qui implique le droit de ne pas être inquiété pour ses opinions et celui de chercher, de recevoir et de répandre, sans considérations de frontières, les informations et les idées par quelque moyen d'expression que ce soit.

Parerea mea e ca interpretarea libertatii de expresie nu se refera doar la text, cuvinte sau alte mijloace de "vorbire", ci si la ideea ca pot sa-mi pun cercei in nas si nu are nimeni ce sa imi spuna, pot sa imi fac creasta in cap si nu are nimeni ce sa imi spuna, pot sa merg cu spatele pe strada si (cu exceptia cazurilor in care pun in pericol viata altor persoane) nu are nimeni ce sa imi spuna.

Mai toate aceste drepturi sau libertati trebuie insa intelese in acord cu ideea de abuz de drept. Cu alte cuvinte, pot face orice, cu conditia ca prin exprimarea dreptului meu sa nu lezez drepturile altor persoane.

Am spus si la inceputul interventiei mele, vorbim despre opinia mea si nu despre adevarul absolut. Asa incat orice argument impotriva este binevenit. :)
Ma obligati la offtopic ceea ce imi displace pentru ca denota dezordine.
Terre'blanche a fost victima unui atac rasial. Liderul tineretului Congresului National African a fost in zona fermei lui Terrwe'Blanche si i-a instigat pe cei de culoare transmitand un mesaj clar "Ucide-l pe bur!"
Actiunea a avut loc simultan cu cea a unui partid olandez cu care am sustinut o declaratie comuna. In Olanda au ajuns si buri care s-au deplasat special de acolo pentru aceasta manifestatie. Am primit cateva sute de mesaje de la burii din Africa de Sud, multumindu-ne pentru actiunea de solidaritate cu drama lor. Pentru a va interesa despre drama prin care trec acesti oameni va puteti documenta exact de pe saiturile lor. Cel putin unul dintre este administrat de catre o doamna care a fost victima agrersiunilor rasiale.
[ link extern ]
O baza de date foarte bine pusa la punct in ceea ce priveste acest domeniu. Dupa cum vedeti, acel genocid exista chiar daca presa oficiala nu vorbeste despre el.
[ link extern ] /
[ link extern ]

eumarian a scris:

@militant
Terre'Blanche a fost omorat intr-o disputa de munca si oricum minoritatea buro-engleza voteaza centru-stanga, doar 10-15% dintre ei sunt de partea separatismului. Deci nu prea aveti pe cine apara. Africa de Sud are printre cele mai puternici garantii juridice ale drepturilor egale, tocmai pentru a evita situatia din Zimbabwe. De exemplu a ajuns sa fie singurul stat african care legalizeaza casatoria gay, desi 75% din populatie se opune. Diferenta de venit mediu negri-albi a crescut post-apartheid. Nu cred ca au nevoie de protestul dumneavoastra.

In rest, si mie mi se pare ca cagulele indica extremismul miscarii, la fel ca si aluziile dumneavoastra la legislatia impotriva manifestarilor xenofobe. Eu nu cred ca portul de cagule e protejat sub libertatea de exprimare in Romania. La noi textul constitutional vorbeste de "alte mijloace de comunicare in public" si imbracamintea nu cred ca se califica. Ce e in America e alta poveste.
Am vrut intai sa va raspund, dar apoi am zis , totusi, sa arunc un ochi pe profilul dvs. Vad ca scrie ca sunteti avocat. Un avocat trebuie sa fie un intelectual, om care lucreaza cu ideile, iar orizonturile sale culturale nu sunt limitate de catre o definitie, fie ea si data de Larousse. Acest dictionar (si oricare alt dictionar) poate fi un punct de plecare spre o cercetare inainte de a da verdicte categorice, absolute si nu ''alfa si omega''. Stimate domn, credeti-ma ignoranta dvs ar fi criminala (si chiar a fost) in acest domeniu. Spre exemplu, NUMAI asiaticii (rasa galbena) au facut reactii adverse grave la Tamiflu, medicamentul contra gripei aviare cunoscut si sub numele de oseltamivir, spre deosebire de albi si negri care nu au avut, precum primii, tulburari psihologice care i-au impins pana la suicid. Cercetarile au scos la iveala ca numai asiaticii au aceste modificari comportamentale in urma administrarii de tamiflu. La fel, cercetatorii americani au descoperit un medicament pentru cei suferinzi de boli cardiace, dar... el are efect numai asupra celor de culoare (negrii) si numai in cazul a maxim 5% dintre subiectii albi pe care a fost testat medicamentul. Pot continua cu exemplele la nesfarsit, va pot da si o bogata bibliografie a unor carti (cateva sute) scrise de adevarati savanti, in care rasele si diferentele dintre ele sunt descrise amanuntit si tratate, evident, de pe baze stiintifice. Deci invitati mea este sa va largiti orizontul de cercetare si sa nu va blocati in Larousse care nu detine adevarul absolut, nu e infailibil, iar cand este vorba despre definitii.... ei bine, atunci puteti fi convins ca vremurile si interesele diferitelor curente culturale, filozofice, religioase, politice din zilele noastre (ex political corectnes) isi pun amprenta si pe dictionare. Sapati mai adanc, mai ales atunci cand va exprimati public. Succes!
u.b.i.k. a scris:

Militant a scris:

Exista si oameni de alte rase care ii sustin, sunt putini, dar exista.

Larousse-ul meu zice ca rasismul poate fi definit si ca o falsa credinta in existenta raselor umane. Daca chiar va inchiputi ca exista rase la oameni ... puneti-va ce doriti pe cap, chiar si o cagula.

@militant
Sunteti in eroare, dar aveti cele necesare sa va dati seama singur in viitor. Va repet ca burii voteaza centru-stanga si se impotrivesc interpretarilor dvs. Desi nu sunt de acord cu dvs, sunt de acord cu dreptul dvs de a va manifesta opinia politica. De ce vreti s-o faceti in cagule? Aveti accente paramilitare?

@Alin Popescu
Sunt de acord cu interpretarea dvs! Doar ca in Romania nu exista vreo amenda, sanctiune sau masura administrativa anulate pe motiv de incalcare a acestui drept la expresia non-lingvistica. Il inducem pe om in eroare daca ii spunem ca a purta burka este o libertate protejata in Romania. Daca maine trece o lege de interzicere a burkai in cladirile publice, nu va fi declarata neconstitutionala si instantele o vor aplica.

Spre deosebire de noi, in America avem cazuri celebre ce confirma ca a terfeli in public steagul national, sau a purta o bandana de protest la scoala in ciuda regulamentului scolar constituie limbaj protejat si nu poate fi pedepsit.

Chiar si in aceasta traditie, se recunoaste ca orice comportament are o parte expresiva. Ucigasii in serie exprima o idee sau sentiment (fie el ura), insa faptele lor nu sunt protejate constitutional; Pentru a fi discurs protejat trebuie ca comportamentul sa fie in totalitate expresiv al unei idei pentru public: a arde steagul pentru ca urasti Romania este o forma de exprimare (incercati sa spuneti asta unui judecator de aici). A arde plastic pentru ca esti pro incalzirea globala nu este nicaieri o actiune expresiva protejata. Deci nici in acest sens nu cred ca imbracamintea de zi cu zi a unei comunitati este exprimare in sensul libertatii de exprimare, fie ea definite potrivit DUDO. Toleranta fata de burka imi pare mai legata de libertatea constiintei si religioasa, nicidecum de libertatea de exprimare.

Cazuri in SUA in care se discuta aceasta distinctie (comportament expresiv - comportament neprotejat) sunt United States v. O'Brien (1968), Barnes v. Glen Theatre, Inc. (1991). Cazul cel mai celebru este Texas v. Johnson (1989), in care s-a decis ca statul american nu poate pedepsi explicit arderea propriului steag.
Ultima modificare: Joi, 18 Noiembrie 2010
eumarian, utilizator
Militantul a scris:

Stimate domn, credeti-ma ignoranta dvs ar fi criminala (si chiar a fost) in acest domeniu. Spre exemplu, NUMAI asiaticii (rasa galbena) au facut reactii adverse grave la Tamiflu, medicamentul contra gripei aviare cunoscut si sub numele de oseltamivir, spre deosebire de albi si negri care nu au avut,

Oy-gevalt! Asta e demostratia d-voastra cu privirire la existenta raselor la oameni :rofl: Sa va mai zic ceva: morfina! uitara-ti de ea! Malaiezienii reactioneaza paradoxal la morfina, complet diferit fata de albi (apropos, daca stramosii mei au purtat aripi in 1651 la Berestechko eu in ce rasa ma incadrez? Alb curat sunt? Gri? Jidan? Bozgor? :tooth: )
Lasand gluma la o parte ... cred ca trebuie sa fii un fel de ... Forest Gump pe invers ..(Forest era bun) ca sa crezi ca daca asiaticii au reactionat altfel la Tamiflu decat asta dovedeste ceva. Dar d-voastra va puteti crede superior ori, macar diferit, pentru ca reactionati altfel la Tamiflu, gripa porcina sau la alta bazaconie fie ea si antigripala, O mica gluma despre cacacteristicile raselor pe care aveti bunavointa sa le recunoasteti si tolerati:

La Auschwitz, bunicul lui Mordechai Buxbaum este interogat de un Hauptscharführer SS: "Cum recunosti un arian?" Simplu, zice Mordechai: "Este suplu ca Goering, inalt la stat ca Goebels, blond ca Fuhrerul Adolf Hitler ...

Ultima modificare: Vineri, 19 Noiembrie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

"arme albe" - unde începe si unde se sfârseste portul ilegal...? Naganori Naganori Buna ziua, Îmi place deseori sa calatoresc prin locuri unde \"mâna omului nu prea pune piciorul\". :P În scopuri utilitare, port uzual în rucsac un ... (vezi toată discuția)
Port imbcracaminte politia infractor_in_devenire infractor_in_devenire buna ziua vreau sa imi comand de pe internet un tricou pe care este imprimat ``POLITIA `ce risc daca il port.exista vreo lege care sa ma pedepseasca?e ... (vezi toată discuția)
Mare problema cu biserica gugy gugy As dori sa stiu daca am vreo sansa de cistig dind in judecata biserica(probabil) sau ma rog, pe cei care raspund de ea. Problema e zgomotul cauzat de clopotele ... (vezi toată discuția)