avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturile persoanelor incadrate in grad de handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturile persoanelor incadrate in grad de handicap

Baiatul unei cunostinte are pensie de handicap {are o scurtare la un picior de aprox.2 cm},de ce anume poate beneficia in societate?[scutire taxe la facultate,avantaje la angajare, samd}.
Legea privind protectia si promovarea persoanelor cu handicap, respectiv Legea 448 / 2006. Legea reglementeaza drepturile si obligatiile persoanelor cu handicap acordate in scopul integrarii si incluziunii sociale a acestora. Legea introduce titulatura de asistent personal profesionist pentru adultii cu handicap grav si accentuat, asistent care va fi angajat si platit de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). Exista un buget complementar care se acorda indiferent de venitul persoanei cu handicap si va fi acordat in scopul acoperirii cheltuielilor cu telefonul, cu abonamentul la energia electrica si pentru plata abonamentului TV. Legea prevede faptul ca legitimatia pentru transportul urban cu mijloace de transport in comun de suprafata este valabila pe intreg teritoriul tarii, fiind recunoscuta de toate regiile de transport local. Persoanele cu handicap grav beneficiaza de gratuitatea transportului interurban in limita a 12 calatorii dus - intors pe an calendaristic, precum si asistentii acestora.Legea nu se mai specifica faptul ca acestia din urma beneficiaza de gratuitate numai in prezenta persoanei cu handicap adulte. Persoanele cu handicap accentuat beneficiaza doar de 6 calatorii, acestea neavand dreptul la asistent personal. Apoi, exista scutire de impozite. Printre facilitatile pe care le vor avea persoanele cu handicap grav sau accentuat se numara scutirea de impozit pe veniturile din salarii, scutire la plata impozitului pe cladire sau teren, scutire la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si motociclurilor adaptate persoanei cu handicap. Persoanele adulte cu handicap grav si accentuat, precum si familiile care au in ingrijire cel putin un copil cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de credit a carui dobanda este suportata de bugetul de stat prin Bugetul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap pentru achizitionarea unui singur mijloc de transport si pentru adaptarea unei locuinte conform nevoilor individuale de acces, cu conditia platii la scadenta a ratelor creditului.
Sincer, nu stiu daca se aplica aceste reglementari, dar cel putin exista...;)

Ultima modificare: Marți, 16 Noiembrie 2010
Eu.Ro.Lex & Av. Martin Vasile Emil , Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul sau nu? AndreeaIB AndreeaIB Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un sfat: fetita mea in varsta de 4 ani are hipotiroidism, mixedem congenital, descoperit la 3 luni; este inregistrata la ... (vezi toată discuția)
Impozit cladiri si terenuri ROXANA NEDELEA ROXANA NEDELEA A SOSIT PE NUMELE LUI TATA O POPRIRE PE CONT CA AR AVEA DE PLATA O SUMA - IMPOZIT LA PRIMARIE. EL NU ARE ROL DECAT PE O MASINA SI 50 METRI PATRATI PE CARE ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi au persoanele cu handicap gradul ii? mariana70 mariana70 Doresc sa aflu ce drepturi au persoanele cu handicap gradul II in afara de indemnizatia de 234 lei si cele 6 bilete gratuite de transport! Va multumesc! (vezi toată discuția)