avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am dreptul sau nu?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am dreptul sau nu?

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat: fetita mea in varsta de 4 ani are hipotiroidism, mixedem congenital, descoperit la 3 luni; este inregistrata la institutul medical CI Parhon din Bucuresti si beneficiaza de tratament medicamentos si analize medicale gratuit; in spital, o asistenta m-a intrebat de ce mi-am facut pana acum dosar de insotitor si nu i-am scos un certificat de handicat "ca, e bun, ma ajuta si am beneficii.."; medicul mi-a dat un formular cu un timbru fiscal pe care l-am completat si l-am lasat in spital ca sa fie trimis la comisia medicala din teritoriu;

puteti sa-mi spuneti ce anume sunt aceste doua "dosare" de insotitor si handicap? ce fel de beneficii sunt, daca categoria medicala a fetitei se incadreaza si ce trebuie sa fac mai departe? Nu mi-au dat prea multe detalli in spital; am auzit de aceste 2 lucruri, dar nu le-am accesat pana acum.

multumesc
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 17:43, 24 Decembrie 2012
Ce documente sunt necesare pentru evaluarea in vederea incadrarii in grad si tip de handicap?

Pentru a fi evaluate, persoanele mentionate mai sus (inclusiv cele care solicita reevaluarea, n.red.) trebuie sa depuna un dosar ce va cuprinde urmatoarele documente:
• cerere-tip de evaluare complexa;
• copie de pe documentele de identitate;
• documente medicale: referat privind situatia medicala prezenta, intocmit de medicul specialist, scrisoare medicala-tip de la medicul de familie, numai in situatia primei prezentari la Serviciul de evaluare complexa a persoanelor adulte cu handicap (SECPAH), copii de pe biletele de externare, daca este cazul, si investigatii paraclinice solicitate de SECPAH;
• ancheta sociala efectuata de serviciul social specializat din cadrul primariei in a carei raza are domiciliul sau resedinta persoana cu handicap;
• adeverinta din care sa rezulte calitatea de salariat, in cazul salariatilor, copie a deciziei de pensionare si, respectiv, talon de pensie, in cazul pensionarilor, adeverinta conform careia persoana nu are niciun venit, in cazul persoanelor fara venituri.


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Follow us: Avocatnetro on Facebook

Potrivit legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, acestea au o serie de drepturi care au in vedere ocrotirea sanatatii, educatia si formarea profesionala, ocuparea si adaptarea locului de munca, asistenta sociala, locuinta, precum si petrecerea timpului liber, asistenta juridica sau facilitati fiscale.


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Follow us: Avocatnetro on Facebook

INDEMNIZATIA DE INSOTITOR ACORDATA PERSOANELOR CU HANDICAP GRAV SI CARE NU BENEFICIAZA DE ASISTENT PERSONAL


Cine poate beneficia de indemnizatia de însotitor ?
- persoana cu handicap grav care are dreptul la asistent personal, dar care nu beneficiaza de serviciile unui asistent personal.
Cui trebuie sa va adresati ?
- Serviciului Drepturi Acordate Persoanelor cu Handicap, cu sediul în Bucuresti, B-dul Regina Elisabeta nr.29-31, Sector 5, (tel.: 021.310.17.31 sau 021.314.43.18 / int.130,179)
Ce trebuie sa faceti ?
Depuneti cererea de acordare a indemnizatiei de însotitor (întocmita de persoana cu handicap sau reprezentantul sau legal) împreuna cu actele necesare;
Acte necesare:
• copia actului de identitate
• copia certificatului de încadrare în grad de handicap
• daca persoana cu handicap este pensionara, va depune copia deciziei de pensionare si ultimul talon de pensie, în original
• copia actului de identitate al reprezentantului legal (pentru minori sau pentru persoanele cu handicap grav puse sub interdictie, ertifica hotarârea judecatoreasca în copie)
In termen de 30 zile de la data înregistrarii cererii se efectueaza în mod obligatoriu ancheta sociala pentru verificarea îndeplinirii conditiilor de acordare a indemnizatiei de însotitor.
In termen de 30 zile de la efectuarea anchetei sociale, vi se va comunica daca cererea a fost sau nu solutionata favorabil, precum si motivele legale care au determinat respingerea solicitarii Dvs.
Dreptul la indemnizatia de însotitor se acorda începând cu luna urmatoare depunerii cererii.
Cum se efectueaza plata ?
Exista 2 modalitati de plata:
• la domiciliu, prin ertifi postal
• prin casieria institutiei (in cazul reordonantarilor) în B-dul Regina Elisabeta nr.29-31, Sector 5, Bucuresti (telefon: 021.310.17.31 sau 021.314.43.18 / int.199)


IMPORTANT !
Persoana cu handicap sau reprezentantul legal al acesteia au obligatia, conform legii, sa anunte Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 5, în termen de 48 de ore, cu privire la orice modificare survenita în situatia socio-economico-medicala (ex: schimbare acte identitate, schimbare ertificate de încadrare în grad de handicap, obtinerea altor venituri, etc.), de natura sa modifice acordarea acestor drepturi.
Multumesc de raspuns.

Va rog sa-mi spuneti si care sunt "beneficiile" la care se referea persoana respectiva. sunt alocatii suplimentare, eu ca insotitor nu mai platesc spitalizarea, sau oricare altele.

multumesc
Printre facilitatile pe care le vor avea persoanele cu handicap grav sau accentuat se numara scutirea de impozit pe veniturile din salarii si pe cladiri si mijloace de transport


Legea 448 / 2006. Legea reglementeaza drepturile si obligatiile persoanelor cu handicap acordate in scopul integrarii si incluziunii sociale a acestora. "Ca noutate absoluta, noua lege introduce titulatura de asistent personal profesionist pentru adultii cu handicap grav si accentuat, asistent care va fi angajat si platit de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). O alta noutate este bugetul complementar care se acorda indiferent de venitul persoanei cu handicap si va fi acordat in scopul acoperirii cheltuielilor cu telefonul, cu abonamentul la energia electrica si pentru plata abonamentului TV", transport in comun de suprafata este valabila pe intreg teritoriul tarii, fiind recunoscuta de toate regiile de transport local. Persoanele cu handicap grav beneficiaza de gratuitatea transportului interurban in limita a 12 calatorii dus - intors pe an calendaristic, precum si asistentii acestora. In noua lege nu se mai specifica faptul ca acestia din urma beneficiaza de gratuitate numai in prezenta persoanei cu handicap adulte. Persoanele cu handicap accentuat beneficiaza doar de 6 calatorii, acestea neavand dreptul la asistent personal.

Scutirea de impozite

Printre facilitatile pe care le vor avea persoanele cu handicap grav sau accentuat se numara scutirea de impozit pe veniturile din salarii, scutire la plata impozitului pe cladire sau teren, scutire la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si motociclurilor adaptate persoanei cu handicap. Persoanele adulte cu handicap grav si accentuat, precum si familiile care au in ingrijire cel putin un copil cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de credit a carui dobanda este suportata de bugetul de stat prin Bugetul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap pentru achizitionarea unui singur mijloc de transport si pentru adaptarea unei locuinte conform nevoilor individuale de acces, cu conditia platii la scadenta a ratelor creditului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile persoanelor incadrate in grad de handicap machita machita Baiatul unei cunostinte are pensie de handicap {are o scurtare la un picior de aprox.2 cm},de ce anume poate beneficia in societate?[scutire taxe la ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi au persoanele cu handicap gradul ii? mariana70 mariana70 Doresc sa aflu ce drepturi au persoanele cu handicap gradul II in afara de indemnizatia de 234 lei si cele 6 bilete gratuite de transport! Va multumesc! (vezi toată discuția)
Scutire impozit teren si cladire chivudana chivudana Tatal meu are certificat de handicap gradul 1 grav. Si pensionat cu pensie de munca. As dori sa stiu daca este scutit de impozit pe terenul si cladirea casei ... (vezi toată discuția)