Sunt la inceput de drum si as avea nevoie de un sfat de la persoane cu experienta.
Am o speta cu o firma, prestatoare de servicii, care se confrunta cu debitori rau-platnici.
Firma respectiva are incheiate contracte cu clientii, are facturi emise, si nu reuseste sa-i faca pe acestia sa plateasca sumele datorate.
Parerea mea este ca trebuie facuta cerere de emitere a ordonantei care va conţine somaţia de plată, la judecatoria in circumscriptia careia se afla respectiva firma.
Credeti ca este corect?
Atunci scadenta e independenta de emiterea facturii, si ai oricum oligatia de a plati. Facturarea se face potrivit codului fiscal, adica inclusiv dupa scadenta, pentru banii deja primiti.
Trebuie facut o diferenta intre ce inseamna un contract si ce reprezinta o factura, in cazul existentei unui contract acesta este temeul relatiilor dintre parti cu emitere sau nu a facturii .
Factura are relevanta fiscala, in primul rind, in nici un caz contractuala, trebuie sa ne dezobisnuim sa tratam factura ca un document aproape imbatabil, este doar un documet relativ financiar contabil nu un temei a relatiilor contractuale dintre parti .
Existenta unui contract scris- ad probationem este o conditie de politica prudentiala comerciala. Avand in vedere dispozitiile art.1 OG 5/2001 existenta unei creante certe, lichide si exigibile trebuie probata printr-un inscris .... insusit de parti prin semnatura..... Existenta unui contract insusit de parti coroborat cu o factura care face dovada prestatiei da greutate probatoriului administrat in cauza si face misiunea uaoara avocatului creditorului.
Eu imi sfatuiesc constant clientii sa recurga la incheierea unui contract. In ipoteza unor operatiuni comerciale de rutina, un contract cadru care sa fie completat cu pixul in rubricile continand pretul, numele eventualului debitor, data incheierii sau chiar obiectul contractului nu reprezinta cine stie ce mare povara -iti ia doua minute sa-l completezi, in schimb, in instanta iti usureaza munca enorm.