avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... \"apa de ploaie\"
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

"apa de ploaie"

Bun gasit si scz daca nu am postat acest subiect "unde trebuie" .As dori sa va intreb daca astazi 17 Noiembrie 2010 exista o lege care reglementeaza plata "apei de ploaie"ca persoana fizica....dar ca persoana juritica? Mentionez ca la asociatia de care apartin,a venit factura cu plata "apei de ploaie". Chiar daca nu cunosc toti termenii de exprimare din domeniu,sper ca cei abilitati sa inteleaga continutul acestui mesaj.#-o
Cel mai recent răspuns: doina_manuela , utilizator 23:51, 26 Noiembrie 2010
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Taxa pe apa de ploaie", incorect si impropriu numita de unii reprezinta de fapt , tariful pentru un serviciu distinct prestat de firmele de utilitati pentru :
- colectarea,
- transportul si
- epurarea apelor meteorice (provenite din precipitatii ).
In prezent, Legea 326/2001 a serviciilor publice de gospodarie comunala, cat si Legea 634/2002 de aprobare a Ordonantei Guvernului nr. 32/2002 privind reorganizarea si functionarea serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare, reglementeaza serviciul de canalizare si epurare a apelor meteorice , in timp ce STAS-ul 1846-90 stabileste metodele de determinare a debitelor de canalizare, inclusiv a "debitelor de ape meteorice". Toate aceste reglementari legale demonstreaza ca serviciul de canalizare si epurare a apelor meteorice este un serviciu distinct care trebuie platit doar de catre Primarii.
Asta pentru ca, apa de ploaie nu este cuantificata la acest moment in nici un fel, adica nimeni nu stie exact cata apa de ploaie de scurge de pe un bloc sau de pe o casa, astfel incat baza de impunere este ilegala, iar aceasta taxa nu trebuie platita de consumatorii casnici din Romania!
La noi, proprietarii de apartamente nu mai platesc serviciul de colectare, transport, epurare a apei meteorice. Platesc numai agentii economici acest serviciu.
Acest lucru se intampla cam de un an. Pana acum un an furnizorul de apa ne factura apa consumata conform apometrului de la bransament, apoi 80% din aceasta apa ne-o factura ca si apa colectat, transportata, epurata si pe aceeasi factura era trecuta si apa pluviala pe intreaga suprafata a teraselor (amprenta blocului).
Cam de un an platim apa la fel. Canalizarea nu mai este 80% ci 100% din apa consumata. Apa meteorica nu mai este facturata la intreaga suprafata a teraselor ci la o suprafata care reprezinta doar partea agentilor economici din asociatie.
Practic a venit un reprexzentant al furnizorului de apa cu care am stabilit aceasta suprafata ce apartine pesoanelor juridice prin regula de 3 simple. Suprafata utila a asociatie este 10000 m.p. din care 3000 m.p. este a agentilor economici de la subsol, parter si mezanin, iar 7000 m.p. este a proprietarilor de apartamente. Daca pana atunci ni se luau in calcul 1000 m.p. terase, am stabilit impreuna cu acest reprezentant ca partea aferenta persoanelor juridice este de 300 m.p.
Si asa se factureaza.La o factura de 5000 lei aceasta apa pluviala este de doar 10-20 lei pe intreaga asociatie (peste 10000 m.p. suprafata utila).
Buna ziua si va multumesc pt raspunsurile date.As dori sa il intreb pe domnul adriantot daca imi poate spune cu exactitate legea unde este stipulat tot ceea ce mi-a relatat dumnealui (mai pe intelesul meu:">),pentru a-mi putea sustine punctul de vedere la Asociatia de locatari de care apartin.Multumesc anticipat!
La Hidro-Prahova, factura pentru un consumator casnic arata asa:
-Apa: 6,3 mc=12.6 lei+tva
-Canal:5,04 mc=1.26lei+tva
-Apa meteo:5 mc=1.73+tva
Total.............15.11+tva
E legal?
Ultima modificare: Vineri, 19 Noiembrie 2010
doina_manuela, utilizator
gratyela a scris:
As dori sa il intreb pe domnul adriantot daca imi poate spune cu exactitate legea unde este stipulat tot ceea ce mi-a relatat dumnealui ...

Cu cea mai mare exactitate va pot spune ca noi avem un contract cu furnizorul. Acesta prevede, printre altele, tot ceea ce am explicat mai sus referitor la apa, canalizare si apa meteorica sau pluviala. Acest contract este lele, legea partilor din contract. Dar acesta are la baza mai multe legi si reglementari.
Accesati adresa furnizorului nostru si gasiti multe explicatii.
[ link extern ] /

Alte discuții în legătură

Apa rece - pret / mc nicu1961 nicu1961 de ce variaza luna de luna pretul afisat la intretinere pt 1 mc de apa rece? care este pretul corect al 1mc apa rece azi 20.10.2010 ,inclusiv apa menajera ... (vezi toată discuția)
Calcul pret corectat canal+epurare iulianaraU iulianaraU Buna ziua, Efectuez o expertiza contabila judiciara si am nevoie de niste informatii despre cum se calculeaza pretul corectat la canal+epurare. Se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Interpretarea unor articole dintr-un contract ce urmeaza a fi incheiat cu un furnizor de apa petitemichele petitemichele Buna seara, Am gasit un model de contract pe care urmeaza sa-l incheiem si noi ,pe asociatie ,cu furnizorul serviciului de alimentare cu apa si ... (vezi toată discuția)