avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Revenire din concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Revenire din concediu de crestere a copilului

Buna ziua, am citit subiecte asemanatoare pe forum dar cum cazul urmator e usor diferit, mi-am permis sa deschid un subiect nou.
O verisoara m-a rugat sa ii postez cazul pentru a afla mai multe informatii.

Peste o luna se intoarce din concediul de crestere a copilului de 2 ani. Are contractul la o filiala a unui mare lant de magazine alimentare.
In momentul intrarii in concediu, deci in urma cu 2 ani era singura pe post, practic nu mai exista alta angajata pe functia ce o detinea ea. Intre timp firma a mai facut angajari pe postul ei, sunt 3 angajate cu aceeasi pozitie si nu o inlocuitoare cu contract pe timp determinat. Probabil s-a marit numarul de locuri pe acel post.

Avand exemple de reintoarecere in firma cu alte mame ce au revenit dupa 2 ani si care au revenit pe functie dar a doua zi le-au pus pe alte functii inferioare ca valoare si salarizare, veriosoara mea se intreaba daca va reveni la munca si va pati si ea la fel ce poate face? Adica sa revina si sa o puna sa faca altceva si nu acelasi lucru pe care-l facea inainte de a intra in concediul de cresterea al copilului.

Cat este de corect si legal sa intri in acest concediu de 2 ani si la intoarcere sa observi ca postul tau este ocupat nu de un inlocuitor pe functia ta si caruia sa-i inceteze contractul pe acea functie/pozitie odata cu revenirea ta, ci sa observi ca sunt 3 persoane care fac acelasi lucru iar pentru tine care erai titular, nu se mai gaseste loc pe functia respectiva punandu-te sa faci altceva decat ceea ce faceai tu inainte de a intra in concediu?

Am inteles ca timp de 6 luni nu te poate da afara dar are voie angajatorul sa faca ceea ce a mai facut deja in firma si anume sa angajeze pe altcineva in locul tau si la revenire sa nu te repuna pe functia ta ci pe alta? Banuiesc ca sunt portite de scapare... ca altfel nu faceau lucrul acesta. Ma gandesc ca in ziua cand revi la lucru te repun pe functia ta dupa care a doua zi iti schimba incadrarea si te pun pe alta pozitie/functie. Au voie totusi legal, sa faca asa ceva? Si daca nu, atunci ea ar dori sa afle care ii sunt caile de a ataca asemenea decizii si bineinteles sansele lor de reusita?!

In numele ei va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Duminică, 21 Noiembrie 2010
a21alex, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:38, 27 Martie 2012
Din pacate pentru ea, a fost pusa pe alta functie, inferioara... A acceptat temandu-se ca la un eventual refuz poate fi data afara.
A inceput de saptamana trecuta lucrul, a revenit pe postul ei dar azi i s-a transmis ca trece pe alta functie chiar daca ciudat... nu a semnat nimic. I s-a spus ca pe hartie, in contract ramane cu aceeasi functie dar in realitate face cu totul altceva...
E ciudat ce se intampla oricum. Ce parere aveti?
Este foarte revoltata pentru ca azi a aflat ca tot personalul a stiut ca atunci cand va reveni ea va reveni pe alta functie fata de cea in care are calificare. Din aceasta cauza o intrebau ironic mai toti: pe ce post te intorci? cand defapt stiau pe ce post va fi pusa.
Noul post presupune ,,munca de jos,, ori ea nu facea asa ceva inainte de a avea un copil Asta datorita incompetentei conducerii care a angajat pe altcineva pe functia ei, verisoara mea nemaiavand loc pe acelasi post, la intoarcerea din concediul de 2 ani pentru cresterea copilului. E precum povestea cu: Cine pleaca la plimbare, pierde locul de onoare; doar ca plimbarea din poveste este un lucru absolut normal si nevinovat pe care il face orice femeie atunci cand vrea sa faca un copil dorit. Ce vina are ca si-a dorit sa promoveze, a studiat dar a facut intre timp un copil pe care si-l dorea?
I s-a spus direct in fata de catre directoare ca in perioada asta de 2 ani cat verisoara mea a lipsit, ea si-a facut o noua echipa de care este multumita iar ea nu mai are loc in acea echipa ce lucreaza bine dar i se poate oferi alt post la schimb... Personal ma intreb de ce nu a incadrat-o pe alta functie atunci si a lasat-o in acte tot cu functia pe care o avea acum 2 ani cand defapt face altceva? Oare are legatura asta cu legea?
Ce solutii de contra atac ar putea avea? Ma gandesc ca in aceste conditii o vor ,,forja,, la maxim pana cand va fi silita sa cedeze si sa plece singura, caz in care in acte figureaza ca ea s-a intors pe aceeasi functie cand defapt in realitate nu e asa si si-a dat demisia iar firma e absolvita de orice vina...
Sunt posibile asemenea miscari tactice prin firmele romanesti?
Ultima modificare: Luni, 6 Decembrie 2010
a21alex, utilizator
Se poate depune o sesizare la ITM sau sa introduca o actiune in instanta - obligatia de a face.
Pe ce temei? Legea spune clar ca angajatorul trebuie sa te primeasca pe aceeasi functie? Si daca da, directoarea asta a facut in acte dar in realitate nu, e altceva... Nu stiu exact daca legea prevede asa ceva.
1. Deocamdata trebuie sa faca o sesizare la ITM pe motiv de nerespectare a prevederilor din CIM si din fisa postului.
2. Daca, Doamne fereste, are un accident de munca vor fi de vina si angajatorul si salariatul, pentru faptul ca indeplinea alte atributii decat cele din CIM si din fisa postului (ea nu are nici o dovada scrisa ca angajatorul a pus-o sa faca altceva decat sarcinile ei din fisa postului).
3. Scriptic este pe acelasi post, aparent e legal, dar faptic nu este legal.
4. Angajatorul a lasat-o, scriptic, pe aceeasi functie dar in realitate indeplineste atributiile altei functii ceea ce este neconform cu prevederile CIM.
5. Daca nu se rezolva cu ajutorul ITM atunci poate da in judecata pe angajator pentru nerespectarea CIM si a fisei postului. Actiunea se introduce la Tribunalul din judetul in care are domiciliul. Fiind litigiu de munca nu plateste taxe.

Alte discuții în legătură

Post desfiintat in timp ce sunt in concediu crestere copil paleolog paleolog Salut! Ma pot intoarce la acelasi loc de munca, dupa ce se termina concediul de crestere copil? Firma a desfiintat postul pe care eram angajata. Mi s-a spus ... (vezi toată discuția)
Intoarcere din ccc mirelaionesu mirelaionesu Buna ziua Anul acesta colega mea se intoarece la munca dupa doi ani de crestere a copilului(in acest timp eu i-am tinut locul).Deoarece situatia firmei nu mai ... (vezi toată discuția)
Angajat revenire ccc MikePort MikePort Buna, Se da urmatoarea situatie: O angajata a unei firme intra in concediu crestere copil de 1 an, urmand ca la revenire sa primeasca stimulent de insertie ... (vezi toată discuția)