avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1269 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cai legale pentru a avea drepturi asupra unui drum ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cai legale pentru a avea drepturi asupra unui drum construit de mine

X a impartit un teren mare copiilor sai. eu am cumparat de la unul din ei partea sa. X a lasat spatiu pentru drum de acces ( apoi a impartit terenul ) , drum care il construiesc doar eu, care am nevoie acum de el, ceilalti au spus ca nu vor sa participe. dar in viitor toti vor avea nevoie de drum. vreau ca atunci cand ei vor avea nevoie sa foloseasca drumul eu sa le pot interzice, si sa le cer sa ma despagubeasca; deoarece ma costa destul de mult.X-( ei au voie sa treaca pe acolo primavara si toamna, pentru munca campului, dar acces auto, nu. am de gand sa pun o poarta cu lacat. X e de acord cu mine, a spus ca imi semneaza actul ce il duc, dar ce ar trebui sa contina acel act pentru a avea drepturi doar eu pe drum? care e cea mai buna solutie?
Cel mai recent răspuns: mariaurell , utilizator 19:39, 22 Noiembrie 2010
Important este regimul juridic al terenului pe care constuiti drumul. Daca si ceilalti proprietari du un drept de proprietate asupra terenului afectat drumului , dvs nu puteti sa le interziceti accesul chiar daca ati construit singur drumul .

Din cate inteleg eu copilu-lui-X a primit niste bani de al dvs pe o bucata de teren despre care va spus ca a rezultat dintr-un teren pe care X l-a impartit... si va da dvs si spatiul de drum, drum pe care vreti sa il construiti dvs. Mai mult va si semneaza un act dl.X ca sa puneti lacat pe poarta....

eu sper sa fi inteles bine #-o !!!

poate ca ati cumparat de la un proprietar de teren in cota 1/1, prin notar, dupa inscrierea in CF - un teren care are acces printr-o parcela separata cu categoria de folosinta drum (parcela inscrisa in CF) !

variante:
parcela-drum este proprietatea lui X! va poate vinde parcela, puteti pune poarta. Dar(!!!) proprietarii altor parcele legate de acea parcela-drum va pot cere accesul in instanta!

2.parcela-drum este proprietatea lui X dar in timpul inscrierii in CF a parcelarii facute de X pe acea parcela drum a fost notata o servitute de trecere pentru ceelalti. Puteti "face drum" cu acordul proprietarului, nu puteti insa inchide drumul. si nici nu puteti cere celorlalti despagubiri... ei nu au nevoie de drum amenajat.

... daca ati da cateva detalii despre actele pe care le aveti dvs actele pe care le are X pe "parcela-drum" ati putea primi un raspuns negativ mult mai explicit #-o
X = bunicul sotiei mele. a impartit un teren la cei 4 copii. o bucata i s-a cuvenit socrului meu, eu am cumparat bucata cuvenita unei surori a socrului. tot terenul este pe batran, doar s-a facut imparteala... care cum, unde are a lui. am dat banii femeii, acum urmeaza ca eu sa imi intabul partea mea si respectiv a socrului. inainte de a imparti fratilor acel teren s-a stabilit sa se lase un drum. iar fiecare parcela de teren paleste in acel drum. deci tot terenul e a al batranului, eu am inceput constructia drumului, batranul s-a dus la fiecare sa le spuna ca se face drumul, cei doi frati au spus ca nu participa. atunci cand o sa isi puna fiecare partea pe numele lui, drumul nu o sa apartina nimanui si in acelasi timp o sa fie a tuturor. batranul este proprietarul acelei bucati de teren pe care fac eu acum drumul. el bineinteles ca nu o sa fie de acord sa mi-o vanda ca restul nu o sa aiba pe unde trece, eu nu vreau sa o cumpar ca am drept de acces fara a o cumpara,si nu am nimik impotriva ca ceilalti sa circula, dar mai intai sa ma despagubesca. si batranul este de acord ca eu sa le interzic accesul pana nu ma despagubesc. nu o sa se ajunga la instanta sau minuni de astea. eu nu am drept de a decide cine trece si cand pe un drum construit in totalitate de mine daca proprietarul imi da acest drept??? X-(
mariaurell a scris:

X = bunicul sotiei mele. a impartit un teren la cei 4 copii. o bucata i s-a cuvenit socrului meu, eu am cumparat bucata cuvenita unei surori a socrului. tot terenul este pe batran, doar s-a facut imparteala... care cum, unde are a lui. am dat banii femeii, acum urmeaza ca eu sa imi intabul partea mea si respectiv a socrului. inainte de a imparti fratilor acel teren s-a stabilit sa se lase un drum. iar fiecare parcela de teren paleste in acel drum. deci tot terenul e a al batranului, eu am inceput constructia drumului, batranul s-a dus la fiecare sa le spuna ca se face drumul, cei doi frati au spus ca nu participa. atunci cand o sa isi puna fiecare partea pe numele lui, drumul nu o sa apartina nimanui si in acelasi timp o sa fie a tuturor. batranul este proprietarul acelei bucati de teren pe care fac eu acum drumul. el bineinteles ca nu o sa fie de acord sa mi-o vanda ca restul nu o sa aiba pe unde trece, eu nu vreau sa o cumpar ca am drept de acces fara a o cumpara,si nu am nimik impotriva ca ceilalti sa circula, dar mai intai sa ma despagubesca. si batranul este de acord ca eu sa le interzic accesul pana nu ma despagubesc. nu o sa se ajunga la instanta sau minuni de astea. eu nu am drept de a decide cine trece si cand pe un drum construit in totalitate de mine daca proprietarul imi da acest drept??? X-(

imi da cineva un sfat , o parere, cum ar trbui sa procedez? am discutat azi cu o persoana care are putin habar si mi-a spus ca trebuie redactat un act prin care eu iau in concesiune terenul pe care construiesc drumul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sfat achizitie teren JulianDoe JulianDoe Buna ziua, Am nevoie de niste sfaturi privind achizitia unui teren. Iata despre ce este vorba: vreau sa cumpar un teren - o parcela de 1000 mp. Aceasta face ... (vezi toată discuția)
Imi trebuie elicopter sa intru in casa?vecinul a furat drumul shaqmat shaqmat Am si eu o intrebare, nu stiu daca imi puteti raspunde, dar.Am cumparat un pamant acum doi ani si anul acesta am inceput sa construiesc casa,dupa ce am primit ... (vezi toată discuția)
Acces drum de servitute b30ufi b30ufi Buna ziua, Am primit de curand o bucata de teren de a parintii mei.Accesul la parcela se face pe un drum de servitute care este proprietatea parintilor si a ... (vezi toată discuția)