avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... competenta evaziune fiscala-Legea 202
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

competenta evaziune fiscala-Legea 202

Potrivit Legii 202 a micii reforme, pentru infractiunile prevazute de Legea 241/2005, competenta revine Tribunalului. Clientul meu este in faza de urmarire penala, instrumentata de Parchetul Judecatoriei, dosar cu numar din 2009. S-a luat si o masura preventiva, din pacate, saptamana trecuta. Intrebarea este-la ce instanta se va face trimiterea in judecata, la cea corespondenta Parchetului care a efectuat urmarirea sau la cea competenta dupa noua lege? Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: Constantin Alexandru Radu , Consilier juridic 08:46, 24 Noiembrie 2010
Avand in vedere ca este cauza din anul 2009,apreciez ca judecarea cauzei revine aceleia dintre instantele competente care a efectuat urmarirea penala,conform art 30 Cod procedura penala
Se va judeca de instanta competenta potrivit art. 24 din lege:

(5) Cauzele aflate in cursul urmaririi penale raman in competenta organelor de urmarire penala care erau legal sesizate la momentul intrarii in vigoare a prezentei legi. Sesizarea instantei in aceste cauze se va face potrivit normelor de competenta in vigoare la momentul emiterii rechizitoriului.
Da, este incidenta regula potrivit careia normele de procedura sunt de aplicare imediata.

avocat Claudiu Lascoschi
Da, urmarirea penala se va efectua in continuare de catre parchetul de pe langa judecatorie, iar trimiterea in judecata se va face catre tribunal... daca rechizitoriul este dat dupa schimbarea competentei.
Probabil si prelungirea masurii preventive sa va face tot de catre judecatorie, avand in vedere ca art 24 din lege face vorbire doar de sesizarea prin rechizitoriu.

Av. Claudiu Sorin Feteanu
Da, conform art. XXIValin 5 din legea nr. 202/2010:
"Cauzele aflate in cursul urmaririi penale raman in competenta organelor de urmarire penala care erau legal sesizate la momentul intrarii in vigoare a prezentei legi. Sesizarea instantei in aceste cauze se va face potrivit normelor de competenta in vigoare la momentul emiterii rechizitoriului."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rechizitoriu dinata dinata În ce condiţii poate Judecătoria să fie sesizată prin rechizitoriu dat de Parchetul de pe lângă Tribunal? infracţiunile respective sunt de competenţa ... (vezi toată discuția)
Aceeasi pb! manuel26 manuel26 BUNA ZIUA!AM CAM ACEEASI PROBLEMA CA SI RAZVANDICU...VREAU SA INCEP UN PROCES PENAL PT FALS SI UZ DE FALS,FOSTUL ANGAJATOR SI MI A MODIFICAT UN INSCRIS CARE NU ... (vezi toată discuția)
Prezentarea materialului pentru trimiterea in judecata galaxy10 galaxy10 Mi-as dori foarte mult sa stiu care ar fi termenul limita la prezentarea materialului de catre procuratura in cazul legii speciale 365/2002?Exista cumva un ... (vezi toată discuția)