avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... prezentarea materialului pentru trimiterea in judecata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

prezentarea materialului pentru trimiterea in judecata

Mi-as dori foarte mult sa stiu care ar fi termenul limita la prezentarea materialului de catre procuratura in cazul legii speciale 365/2002?Exista cumva un termen limita?Intreb fiindca am un dosar la parchet de 25 de luni si inca nu mi s-a prezentat materialul de urmarire penala(rechizitoriul),e ceva normal?Nu am mai fost chemat la o audiere de catre organele de urmarire penala de 2 ani.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:44, 29 Noiembrie 2009
Poate au dat NUP(neinceperea urmaririi penale).Mergeti si interesati-va la registratura,sau la procurrul de serviciu(sa luati nr de dosar cu dvs.)
Prezentarea materialului de urmarire penala are loc dupa punerea in miscare a actiunii penale daca cercetarea penala este terminata, fiind efectuate toate actele de urmarire penala necesare si se considera ca inculpatul trebuie trimis in judecata. In vederea prezentarii materialului de urmarire penala organul competent cheama in fata sa pe inculpat si ii pune in vedere ca are dreptul de a lua cunostinta de materialul de urmarire penala, totodata, aratandu-i acestuia incadrarea juridica a faptei savarsite. Organul de cercetarte penala pe inculpat , dupa ce a luat cunostinta de materialul de urmarire penala, daca are de formulat cereri noi sau daca voieste sa faca declaratii suplimentare.Intreaga procedura se consemneaza intr-un proces-verbal ce trebuie redactat dupa regulile prevazute in art. 89-91, c.pr.pen, acesta putand fi folosit ca mijloc de proba in procesul penal.Cand din materialul de urmarire penala rezulta ca fapta exista, ca a fost savarsita de invinuit sau de inculpat si ca acesta raspunde penal:
a) daca actiunea penala nu a fost pusa in miscare in cursul urmaririi penale, da
rechizitoriu prin care pune in miscare actiunea penala si dispune trimiterea in judecata;
b) daca actiunea penala a fost pusa in miscare in cursul urmaririi penale, da
rechizitoriu prin care dispune trimiterea in judecata;
2. da ordonanta prin care:
a) claseaza, scoate de sub urmarire sau inceteaza urmarirea penala potrivit dispozitiilor art. 11.
Daca procurorul dispune scoaterea de sub urmarire in temeiul art. 10 lit. b1), face aplicarea art. 181 alin. 3 din Codul penal;
b) suspenda urmarirea penala, atunci cand constata existenta unei cauze de suspendare a urmaririi.

Rechizitoriul reprezinta actul prin care este sesizata instanta de judecata .
Rechizitoriul este verificat sub aspectul legalitatii si temeiniciei de prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel, iar cand urmarirea este facuta de acesta, verificarea se face de procurorul ierarhic superior. Cand urmarirea penala este efectuata de un procuror de la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, rechizitoriul este verificat de procurorul-sef de sectie, iar cand urmarirea penala este efectuata de acesta, verificarea se face de catre procurorul general al acestui parchet. in cauzele cu arestati, verificarea se face de urgenta si inainte de expirarea duratei arestarii preventive.
Daca rechizitoriul nu a fost infirmat, procurorul ierarhic care a efectuat verificarea il inainteaza instantei competente, impreuna cu dosarul cauzei si cu un numar necesar de copii de pe rechizitoriu pentru a fi comunicate inculpatilor aflati in stare de detinere.
De ce nu il intrebati pe avocatul dvs.?
E cam aiurea sa mergeti si sa cereti socoteala procurorului.Nu credeti?

avocat Claudiu Lascoschi
Puteti merge la serviciul Registratura din cadrul Parchetului unde se afla dosarul dvs. sa intrebati stadiul lucrarilor sau/si daca s-a dispus sau nu vre-o masura.
Nu trebuie sa ajungeti la procurorul care se ocupa de caz pentru informatii.
Orice masura s-ar fi luat , daca s-a intamplat, era normal sa fiti anuntat. Asa incat , va puteti , desigur, interesa de stadiul cercetarilor , insa va trebui sa asteptati pana veti primi un semn. Nu se va inteprinde nimic de importanta majora fara a vi se da de stire , intrucat, este necesar sa se urmeze procedura si sa vi se respecte drepturile. Probabil, urmarirea penala inca nu este finalizata, inca se efectueaza acte de cercetare, se aduna dovezi. Daca up s-ar fi finalizat, in mod cert ati fi fost instiintat in privinta oricarei solutii s-ar fi dispus.

Alte discuții în legătură

Rechizitoriul lorilori43 lorilori43 Se poate afla daca sa inceput rechizitoriul la un dosar penal,sau sa solutionat cauza daca invinuitul nu este prezent? (vezi toată discuția)
Urmarire penala - urgent ramiha ramiha Buna ziua, Este posibil sa fii sub urmarire penala fara a ti se aduce la cunostinta acest lucru si fara ca macar sa stii de ce esti invinuit? Cum poti afla ... (vezi toată discuția)
Urmarirea penala maran maran Buna ziua, As vrea sa stiu daca trebuie sa fi anuntat in momentul in care s-a inceput urmarirea penala impotriva ta si daca apare ceva pe cazier(pentru ... (vezi toată discuția)