avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... detasare functionari publici
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

detasare functionari publici

Buna seara. Doresc sa imi raspundeti la urmatoarea speta: un functionar public dintr-o institutie este detasat in cadrul aceleiasi institutii pe o functie publica de conducere vacanta. Institutia respectiva se reorganizeaza, potrivit legii nr. 188 / 1999 si a Ordinului ministrului Muncii nr. 614 / 39 /2010, si in urma reorganizarii se restructureaza mai multe posturi din institutie. Printre posturile desfiintate este un post de functionar public de expert, grad superior. Potrivit actelor normative enumerate mai sus, functionarul public ce a ocupat postul de expert trebuia sa sustina examen scris impreuna cu alti functionari publici din aceeasi institutie, care ocupau posturi de aceeasi categorie, clasa, grad profesional cu postul desfiintat , respectiv acela de expert. Mentionez faptul ca atat postul care s-a desfiintat si postul similar lui erau prevazute in Statul de functii in cadrul aceluiasi compartiment , doar ca postul ramas este al persoanei care a fost detasata sa ocupe functia publica de conducere vacanta. Acest post apare acum in Statul de functii ca fiind unicul post de expert in compartimentul respectiv, iar atributiile postului nu au fost date altei persoane. Va intreb, in aceasta situatie, pe postul acela trebuiau sa sustina examen scris functionarul public caruia i se desfiintase postul precum si functionarul care a fost detasat temporar pe functia de conducere? Sau functionarul detasat este aparat de lege de a nu mai sustine examenul scris, deoarece exercita in mod temporar functia de conducere? Mentionez ca pe perioada detasarii pe o alta functie, functionarului i se pastreaza salariul si functia ocupata inainte de a fi detasat.
Cel mai recent răspuns: gargaritarita , utilizator 20:23, 27 Noiembrie 2010
1. daca toata daravela s-a intamplat in cadrul aceleiasi institutii, functionar public nu a fost detasat, ci promovat temporar pe functia publica de conducere.
2. pe perioada exercitarii cu caracter temporar a functiei publice de conducere, functionarul public are dreptul la salariul aferent functiei publice de conducere, daca acesta este mai mare decat salariul avut pe functia publica de executie de pe care a fost promovat temporar.
3. persoana astfel promovata,este titular pe functia publica de executie din care a fost promovat. trebuie avut in vedere si faptul ca functionarii publici, se bucura de stabilitate in functie, potrivit legii.
4. daca functia publica de executie de pe care a fost promovat in functia publica de conducere, a ramas in statul de functii, iar fisa postului nu s-a modificat, atunci functionarul public nu trebuie sa dea nici un examen, cum in mod gresit au procedat o multime de institutii publice, de i-o chemat la examinari pe toti cei care se numeau " expert", pentru functiile publice de expert.
situatia in care mai multe persone, ar fi putut participa la un asemenea examen, este urmatoarea :
exemplu: am un post de expert pe achizitii publice, si un post de expert, pe taxe si impozite. in urma reorganizarii, rezulta un singur post, care are in fisa postului aferenta functiei publice, atributii de achizitii si atributii de taxe si impozite. in acest caz, cei doi functionari publici care au ramas fara post, vor participa la un examen de testare profesionala. :)
Daca functionarul public era detasat temporar pe functia de conducere nu trebuie sa dea totusi examen la terminarea celor 6-9 luni cat presupun ca era detasat?
Multumesc pentru raspunsuri. Totusi eu consider ca functionarul public de executie care a fost detasat pe functia publica de conducere vacanta trebuia sa dea examen scris impreuna cu celalalt functionar public a carui post similar se desfiintase, deoarece il obliga preocedura prevazuta in Ordinul Ministrului Muncii nr. 614 / 39/2010, art. 3, din anexa nr. 1 care prevede ca atunci cand sunt mai multi functionari decat posturi similare existente, ei trebuie sa dea examen scris. Prin urmare cel restructurat concureaza cu cel care ocupa postul iar in urma examinarii situatia se poate schimba, asa incat poate ramane in final pe post cel caruia i se desfiintase postul. Deci intrebarea mea era daca directorul are sau nu voie sa dea concurs pe postul sau de executie, a carui titular ramane, impreuna cu functionarul a carui post s-a desfiintat in conditiile in care postul de executie al directorului nu este suspendat , vacant. Functionarului public restructurat nu i-a fost oferita sansa sa dea examen scris pe postul de executie al directorului ( post de aceeasi categorie cu al sau, de expert, grad superior), fiindca a fost anuntat in scris ca nu exista in cadrul institutiei posturi asemanatoare cu al sau, pe care sa dea examen scris. Spuneti-mi va rog daca s-a procedat corect? Nu trebuia sa se tina cont si de criteriile minimale stabilite in art. 6, alin.6 din Legea nr. 329 / 2009 privind reorganizarea institutiilor publice? Va rog sa-mi spuneti parerea dumneavoastra. Multumesc
Inclin sa cred ca functionarul promovat nu trebuia sa dea examen pentru postul pe care il ocupa temporar decat la sfarsitul celor 6 respectiv 9 luni,adica la finele perioadei de promovare.Si va motivez prin dispozitia primarului pe care a primit-o cel detasat si in care scrie negru pe alb ca este promovat temporar pe functia de...pe perioada de...3,6 luni.Consider ca functionarul a carui post a fost desfiintat ,asta e ,se considera a fii ginionist si isi caut norocul in alta parte.Iar functionarul promovat intr-o functie temporara,la sfarsitul perioadei da examen pentru ocuparea postului.Eventual functionarul destituit se poate inscrie la concurs ,dar numai cand postul este scos ,adica dupa perioada de 9 luni.
despre ce detasare vb aici? :stunned:
detasarea se dispune în interesul autorităţii sau instituţiei publice în care urmează să îşi desfăşoare activitatea funcţionarul public, pentru o perioadă de cel mult 6 luni. În cursul unui an calendaristic un funcţionar public poate fi detaşat mai mult de 6 luni numai cu acordul său scris.
din ce-ati scris...nu reiese ca ati fost detasata de la primaria X la primaria Y, ci ca ocupati o functie de conducere, in primaria X, dvs. fiind fp. public de executie, tot in primaria X.

Alte discuții în legătură

Posturi vacante functionari publici ileana112011 ileana112011 In iulie 2009, am fost transferata de pe un post de executie pe un post vacant de conducere, in cadrul aceleiasi institutii, intocmindu-se decizie de numire pe ... (vezi toată discuția)
Desfiintare functie publica de conducere anamaria81 anamaria81 Prin transformarea biroului in compartiment se desfiinteaza postul de conducere de sef birou si inca 2 posturi de executie. La celelalte posturi de executie ... (vezi toată discuția)
Poate consiliul local sa ajute spclep ? alexandraalex alexandraalex Daca in urma sedintei de CL se suplimenteaza SPCLEP cu un post de conducere,desfiintat ca urmare a OUG 63/2010,acest post poate fi ocupat temporar conf.art.80 ... (vezi toată discuția)