avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... detasare functionari publici
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

detasare functionari publici

Buna seara. Doresc sa imi raspundeti la urmatoarea speta: un functionar public dintr-o institutie este detasat in cadrul aceleiasi institutii pe o functie publica de conducere vacanta. Institutia respectiva se reorganizeaza, potrivit legii nr. 188 / 1999 si a Ordinului ministrului Muncii nr. 614 / 39 /2010, si in urma reorganizarii se restructureaza mai multe posturi din institutie. Printre posturile desfiintate este un post de functionar public de expert, grad superior. Potrivit actelor normative enumerate mai sus, functionarul public ce a ocupat postul de expert trebuia sa sustina examen scris impreuna cu alti functionari publici din aceeasi institutie, care ocupau posturi de aceeasi categorie, clasa, grad profesional cu postul desfiintat , respectiv acela de expert. Mentionez faptul ca atat postul care s-a desfiintat si postul similar lui erau prevazute in Statul de functii in cadrul aceluiasi compartiment , doar ca postul ramas este al persoanei care a fost detasata sa ocupe functia publica de conducere vacanta. Acest post apare acum in Statul de functii ca fiind unicul post de expert in compartimentul respectiv, iar atributiile postului nu au fost date altei persoane. Va intreb, in aceasta situatie, pe postul acela trebuiau sa sustina examen scris functionarul public caruia i se desfiintase postul precum si functionarul care a fost detasat temporar pe functia de conducere? Sau functionarul detasat este aparat de lege de a nu mai sustine examenul scris, deoarece exercita in mod temporar functia de conducere? Mentionez ca pe perioada detasarii pe o alta functie, functionarului i se pastreaza salariul si functia ocupata inainte de a fi detasat.
Cel mai recent răspuns: gargaritarita , utilizator 20:23, 27 Noiembrie 2010
Inseamna ca nu a fost detasat ci promovat temporar pe o functie de conducere.Si asa sa fie,pana la terminarea termenului de detasare cine,ce sa aiba cu persoana promovata temporar?Postul nu intra in discutie pentru a fii scos la concurs decat in urma expirarii termenului de 6 luni.Asa zic eu,va rog sa ma contraziceti.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Cel mai probabil este ca functionarul public de executie promovat sa exercite o functie publica de conducere temporar vacanta trebuia sa fie incadrat la litera ,,e'' din art. 87 a Legii nr. 188 / 1999 insa actul de nimire a fost gresit motivat cu art. 87, litera ,,b" ce se refera la detasare. Precizez ca funtionarul public promovat in functia de conducere era tot din cadrul institutiei , asadar nu provenea de la o alta institutie publica. problema nu este ce se intampla cu acest functionar, problema este ce se intampla cu functionarul a carui post s-a desfiintat si consider ca i s-a ingradit dreptul de a da examen scris pe unicul post de expert din institutie, care este chiar al funtionarului promovat in funtia de conducere. pentru a intelege mai bine procedura reorganizarii in institutiile publice, uitati-va va rog pe Ordinul nr. 614/ 2010, anexa nr. 1, art.1, alin. 3, care prevede ca in cazul cand sunt mai multi functionari publici decat posturile alocate, acestia sunt obligati sa dea examen pe posturi de aceeasi categorie, clasa sau grad profesional. Cu alte cuvinte, daca sunt 2 funtionari , incadrati pe post de expert, grad superior, si avand aceeasi treapta profesionala, dar unuia i se desfiinteaza postul atunci cel caruia i se desfiinteaza postul, da examen scris impreuna cu celalalt functionar care are postul ocupat, iar in urma examinarii roata norocului se poate chiar inversa, in sensul ca poate ramane pe post cel caruia i se desfiintase postul si pleaca cel care nu era amenintat de desfiintarea postului. De asemeni nu considerati ca daca la nivelul institutiei exista sindicatul functionarilor publici, acestia aveau obligatia prin lege sa stabileasca criterii privind restructurarea posturilor, ca de exemplu: cati ani mai ai pana iesi la pensie, sau daca ai sau nu un copil in intretinere. Va rog sa va uitati pe legea nr. 329 / 2009 privind reorganizarea institutiilor publice, art. 6, alin.5 si 6 si spuneti-mi cum interpretati voi atat procedura reorganizarii prevazuta in Ordinul Ministrului Muncii nr. 614/ 2010 cat si prevederile Legii nr. 329 / 2009. Astept raspuns . Multumesc.
Acuma ce faceti,ne certati ? Da,dupa ultima expunere a dvs.tind sa va dau dreptate.Poate daca faceti o contestatie in instanta,daca nu a expirat termenul veti avea castig de cauza.Daca nu,intrati in corpul de rezerva iar la viitoarele concursuri va inscrieti.Numai ca se stie cum se procedeaza la concurs si sa nu aveti surpriza ca intrebarile sunt demult stiute de contracandidat.Succes!
Dar daca persoana care a fost promovata temporar pe functia publica de sef birou nu da examen nici dupa 6 luni nici dupa 9 luni? Exista conditii "speciale" pentru functionarii publici cu statut special (ma refer la politisti)?
lori70pop,crezi ca daca esti politist ti se ofera postul pe tava?Nu ai sa vezi asa ceva.Eu unul nu cunosc ,,conditiile speciale,,la care faci referire.Mai ales daca esti politist detasat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posturi vacante functionari publici ileana112011 ileana112011 In iulie 2009, am fost transferata de pe un post de executie pe un post vacant de conducere, in cadrul aceleiasi institutii, intocmindu-se decizie de numire pe ... (vezi toată discuția)
Desfiintare functie publica de conducere anamaria81 anamaria81 Prin transformarea biroului in compartiment se desfiinteaza postul de conducere de sef birou si inca 2 posturi de executie. La celelalte posturi de executie ... (vezi toată discuția)
Poate consiliul local sa ajute spclep ? alexandraalex alexandraalex Daca in urma sedintei de CL se suplimenteaza SPCLEP cu un post de conducere,desfiintat ca urmare a OUG 63/2010,acest post poate fi ocupat temporar conf.art.80 ... (vezi toată discuția)