avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediatorul de serviciu
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediatorul de serviciu

Stim cu totii ca holurile judecatoriilor sunt mereu pline de justitiabili, iar judecatorii sunt obositi de numarul imens de dosare ce trebuiesc solutionate.Daca la toate aceste lucruri mai adaugam banii, timpul pierdut, stresul, oboseala ca sa nu mai vorbim de faptul ca rezultatele nu sunt intotdeauna cele asteptate, putem spune fara sa gresim ca medierea poate fi una din cele mai rapide si mai eficiente metode de rezolvare a conflictului.
Majoritatea conflictelor ajung in instanta deoarece justitiabililul considera ca hotararea judecatoreasca este singura si unica modalitate prin care i se poate stabili un drept.
Medierea este o profesie liberala noua, in faza de pionierat, aparuta recent in Romania si de aceea ca orice noutate aceasta institutie este mai greu inteleasa si acceptata de cetatenii romani.
De multe ori ne intrebam daca noi mediatorii am facut tot ce ne-a stat in putinta sa aducem aceasta institutie a medierii la loc de cinste in lumea profesiilor liberale din Romania si daca mai trebuie sa mai facem ceva in continuare.
Va spun sigur ca mai avem multe de facut....si chiar avem ce face.
Noi mediatorii, trebuie sa convingem prin argumente, in mod direct sau cu ajutorul altor institutii, pe cetateanul roman, de eficienta si avantajele pe care medierea le poate oferi.
De recomandat ar fi ca asociatiile de mediatori, pe langa incheierea unor parteneriate de colaborare cu primariile, bisericile, posturile de politie locala, sau alte institutii de stat si private, sa incheie si protocoale de colaborare cu judecatoriile si tribunalele din tara.
Este bine ca intre justitie/judecatori si mediere/mediatori sa existe un parteneriat de colaborare pe deplin functional, justitia fiind ultima solutie la conflictele grave ce nu au putut fi solutionate pe calea medierii.
Din punctul meu de vedere protocolul de colaborare dintre asociatiile de mediatori si instantele de judecata ar trebui sa contina urmatoarele obiective principale :
-colaborarea intre asociatii si instante in vederea promovarii medierii,
-implementarea si popularizarea medierii la nivel local, judetean, zonal si national ;
-utilizarea mijloacelor mass-media atat in comun cat si separat, pentru mediatizarea actiunilor ce au ca obiect medierea.
Pe langa aceste obiective principale, partile semnatare ale protocolului de colaborare isi asuma si anumite obligatii:
Din partea tribunalelor obligatiile ar putea fi :
-publicarea la loc vizibil a Tabloului Mediatorilor autorizati la nivel judetean cu datele de contact si forma de exercitare a profesiei fiecarui mediator autorizat;
-distribuirea de materiale informative si afisarea acestor materiale in spatiile special amenajate(in principal avizierele)din holul tribunalelor ;
-instantele sa recomande medierea in cauzele unde aceasta ar putea avea succes aducand totodata la cunostinta justitiabililor existenta Tabloului Mediatorilor din holul instantei si existenta mediatorului de serviciu ;
-alocarea unei incaperi destinate asociatiilor de mediatori pentru informarea cetateanului sau a viitorului justitiabil, despre avantajele solutionarii conflictului pe calea medierii ;
Din partea asociatiilor obligatiile ar putea fi :
-intretinerea avizierelor cu materiale publicitare;
-asigurarea unei comunicari directe si eficiente cu tribunalul in vederea rezolvarii dificultatilor cu privire la implementarea legislatiei si desfasurarea bunelor practice;
-sa asigure zilnic prezenta unui Mediator de Serviciu in incaperea destinata asociatiilor de mediatori din cadrul tribunalului sau la sediul asociatiilor, pentru a asigura o buna informare a potentialului justitiabil, informarea fiind gratuita si avand ca scop promovarea medierii ca alternativa la instanta de judecata.
Mediatorii de serviciu sunt acei mediatori autorizati, inscrisi in Tabloul Mediatorilor, organizati in asociatii la nivel judetean, care vor face prin rotatie, zilnic, serviciu de informare gratuita a justitiabililor cu privire la mediere si la avantajele oferite de procedura medierii.
Practic prin incheierea unor astfel de protocoale de colaborare se pot aduce la cunostinta potentialilor justitiabili informatii despre :
-avantajele medierii
-procedura serviciului de mediere
-rolul mediatorului in solutionarea litigiilor pe cale amiabila
-tabloul mediatorilor si dreptul partilor de a-si alege mediatorul.
Prin urmare conform legii 202/2010 putem spune ca atunci cand instanta va recomanda medierea, in cauzele de divort sau in cele comerciale, informarea va deveni una obligatorie, iar mediatorul de serviciu la finalul sedintelor de informare, (sedinte de informare pe care le va putea efectua chiar si in incinta tribunalului), va putea elibera partilor un proces-verbal prin care va informa instanta cu privire la rezultatul acestor sedinte.
Daca facem o comparatie intre mediere si procesele traditionale, putem spune ca, in procesele traditionale o parte castiga si alta pierde, pe cand la mediere justitiabilii, judecatorii si nu in ultimul rand mediatorii....castiga !!!
Cel mai recent răspuns: Nicolae Dediu , Mediator 23:41, 14 Decembrie 2010
Domnule Surtea
Pe zi ce trece devin mai atent....la inceput eram un pionier inflacarat pornit pe fapte mari.....acum insa sunt atent la tot ceea ce spun si fac....experientia docet!!!
Da.Asa e.Am discutat multe si am ascultat de 10 ori mai mult....dar totul s-a limitat la discutii....nimic concret.
In ce priveste mediatorul de serviciu....ca pentru asta e deschis acest topic.....o solutie de a depasi bariera asociatiilor judetene ar fi aceea de a se incheia un protocol de colaborare intre judecatorii si Consiliul de Mediere.
Consiliul de mediere sa oblige pe fiecare mediator autorizat al judetului respectiv sa "presteze" o zi prin rotatie(la 150 de mediatori cati sunt autorizati in unele judete ar fi o data la 5-6 luni daca mai punem sambata si duminica) ca mediator de serviciu.Cine nu doreste acest lucru sa stea inactiv pana medierea functioneaza....nu din cauza unor doritori de sefie medierea sa nu functioneze!!!
Dar cand am zis asta unora care trebuiau sa auda.....grenada in mijlocul plutonului....au fugit cu totii!!!
Dar faceti un memoriu si sa il semneze cat mai multi colegi.
Mie imi pare de bun simt si inteligenta o astfel de propunere.

Apropos, de propuneri de bun simt.Stateam la o coada care nu se misca deloc la o arhiva ( unde culmea...nu este niciodata coada cu exceptia acelei zile in care m-am nimerit...) si cand incepeam sa imi pierd rabdarea, o colega tanara mi-a spus ca in profesie trebuie sa ai rabdare ( la cazi...:">X-( )
A mai aparut un coleg avocat care foarte calm mi-a explicat cum este la Paris ( in Franta, nu la Peris).
Avocatii au cutii postale in care primesc corespondenta.Spre exemplu, certificatele de grefa...ca sa nu mai stai la coada...
Si uite asa am stat rabdator la coada discutand cu colegul avocat...
I-am spus sa faca o propunere in acest sens la barou dar nu prea se arata incantat...sa o faca...
Daca mai multi avocati ar semna un asemenea memoriu s-ar putea realiza asa ceva...dar el avea mari dubii ca va semna cineva.I-am spus ca eu voi semna...
Dar, el probabil ca s-a gandit ca, cu o floare nu se face primavara...

avocat Claudiu Lascoschi
Apoi, Domnule Dediu, daca ajungem din nou la Consiliul de Mediere, si asteptam ca CdM-ul sa faca astfel de protocoale, ma tem ca pruncul s-a nascut mort.
Dar ati putea sa concepeti o astfel de propunere catre CdM si sa gasim o modalitate sa aderam mai multi mediatori la aceasta propunere si apoi sa o trimitem consiliului. Macar vom vedea ce consiliu potent avem.
Succes!
Daca nu incercati nu veti afla niciodata ce s-ar fi decis...
Rog moderatorii sa inchida ochii la acest link....este un subiect interesant legat in totalitate de Mediatorul de serviciu....punerea in practica aproiectului mediatorul de serviciu....sper ca macar acest articol sa nu fie cenzurat..... [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunteti de acord cu “programului national de promovare a medierii” Mediator_Bucuresti Mediator_Bucuresti PROGRAMUL NATIONAL DE PROMOVARE A MEDIERII? SE VA DESFASURA AVAND LA BAZA URMATOARELE PRINCIPII: 1. Elaborarea, tiparirea si punerea la dispozitia ... (vezi toată discuția)
Scandal între barou ºi judecãtoria galaþi...preºedinta judecãtoriei galaþi a dispus ca pe citaþii sã se facã reclamã la mediatori Nicolae Dediu Nicolae Dediu [editat de admin. va rog sa va lasati blogul departe. aici nu se face reclama, se discuta pe un subiect] am postat articolul de mai sus. As vrea sa-l ... (vezi toată discuția)
Consiliul de mediere...informare Nicolae Dediu Nicolae Dediu Având în vedere că și o parte din magistrați au agreat introducerea obligativității medierii ca procedură prealabilă în anumite tipuri de ... (vezi toată discuția)