avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dol-explicatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dol-explicatie

Buna dimineatza,

Am si eu o intrebare referitoare la definitia dolului:

Viciu de consimtamant, constand in in inducerea in eroare de catre o persoana a unei alte persoane,
prin folosirea unor mijloace viclene, pentru a o determina sa incheie un act juridic, la care altfel aceasta nu ar fi consimtit, dol principal, ori ar fi consimtit in conditii mai putin oneroase, dol incident. Intrucat dolul direct este determinant pentru insasi incheierea actului juridic, el constituie o cauza de nulitate; dolul indirect nu conduce la anularea actului, ci justifica numai introducerea unei cereri in daune. In toate cazurile, actul incheiat ca urmare a dolului nu este nul de drept ci da loc numai la o actiune in anulare. Fapta unei persoane de a folosi mijloace viclene in raport cu o alta persoana poate constitui, in conditiile legii penale, infractiunea de inselaciune.

Se poate sa-mi explice cineva asa pe limba unei persoane ce nu a facut dreptul ce anume inseamna?
Si acest dol e in genere dificil de demonstrat?
Se poate numi dol inchieiera unui act (pe care trebuie neaparat sa-l semnezi)in care ti se zice dc nu pui data asta pe act nu semnez? Precizez ca au fost martori de fatza.
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 12:47, 27 Noiembrie 2010
Ar ajuta mult daca ne-ati da mai multe informatii cu privire la actul respectiv.;)
Este un act de imprumut sume de bani, iar data de restituire mi-a fost impusa.Adica nu semnez nici un act( in act se zicea de imprumut si data cand se vor restitui banii integral si in transe) daca nu e data 2015.(actul a fost semnat in 2009).
eu zic ca ar fi violenta (art. 957-959 Cod civil)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilete la ordin neachitate de vechiul administrator ContSters69724 ContSters69724 Problema: Un individ preia partile sociale ale unui SRL cu asociat unic. Devine la randul lui asociat unic si administrator. Din nestiinta nu verifica firma la ... (vezi toată discuția)
Este dol??? scarlet scarlet in cazul unor de plata ale unei asociatii de proprietari care nu specifica (dupa cum specifica L 82 si OMF 1969/2007): -data intocmirii data afisarii data ... (vezi toată discuția)
Dolul - viciu de consimtamant la castorie ContSters240593 ContSters240593 In ce situatie dolul, viciu de consimtamant la casatorie, poate fi/este acoperit ? Sper sa ma puteti lamuri, multumesc. (vezi toată discuția)