avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dolul - viciu de consimtamant la castorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dolul - viciu de consimtamant la castorie

In ce situatie dolul, viciu de consimtamant la casatorie, poate fi/este acoperit ?

Sper sa ma puteti lamuri, multumesc.
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 13:51, 9 Aprilie 2012



Dolul este acel viciu de consimţământ care constă în inducerea în eroare a unei persoane, prin mijloace viclene, pentru a o determina să încheie un anumit act juridic. În alte cuvinte, dolul este o eroare provocată (iar nu spontană, precum eroarea propriu-zisă).



După consecinţele pe care le are sau nu asupra valabilităţii actului juridic, se deosebeşte între dolul principal şi dolul incident.

Dolul principal este acela care priveşte împrejurări importante (determinante) la încheierea actului juridic, atrăgând nulitatea relativă a acestuia.

Dolul incident, numit şi incidental sau secundar, este acela care vizează împrejurări nedeterminante pentru încheierea actului juridic, neatrăgând nevalabilitatea acestuia, putându-se cere, cel mult, o reducere a contravalorii prestaţiei, dacă este cazul.


dati mai multe detalii ca sa vi se ppoata raspunde

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este dol??? scarlet scarlet in cazul unor de plata ale unei asociatii de proprietari care nu specifica (dupa cum specifica L 82 si OMF 1969/2007): -data intocmirii data afisarii data ... (vezi toată discuția)
Escrocherii terenuri. MohanM MohanM Buna ziua. Am cumparat in urma cu aproximativ o saptamana un teren intravilan si am avut neplacuta surpriza ca dupa numai 3 zile sa fiu sunat si sa mi se ... (vezi toată discuția)
Dol-explicatie sunshine83 sunshine83 Buna dimineatza, Am si eu o intrebare referitoare la definitia dolului: Viciu de consimtamant, constand in in inducerea in eroare de catre o persoana a ... (vezi toată discuția)