In urma cu cativa ani am cumparat o casa de vacanta la tara (casa si teren), care am si intabulat-o. In curtea casei a existat candva o fantana. In momentul cumpararii noi nu aveam cunostinta despre aceea fantana fiindca era acoperita si nu se vedea nimic fiindca nu mai avea nici cos. Acum vecinul ne spune ca el a cumparat aceea fantana de la vechiul proprietar si ca este a lui si ca urmare ar dori sa mute gardul astfel incat portiunea de teren pe care a fost amplasata fantana sa fie in curtea lui. In acest sens ne-a aratat un contract de vanzare -cumparare neautentificat dar avand martori. Mentionez ca acel contract era datat cu o data anterioara cumpararii de catre noi a acelui imobil si mai mentionez ca pe contract era trecut ca a cumparat fantana nu si teren sau terenul aferent fantanii.
Vechiul proprietar este plecat din tara si nu avem cum sa-l intrebam daca intr-adevar a vandut aceea fantana si eu nu am incredere ca acel contract este real , vecinul dorind doar sa-si extinda putin curtea. In situatia in care acel contract ar fi totusi real este cazul sa ne facem griji in privinta acestei situatii avand in vedere faptul ca si noi si vecinul si-a intabulat terenul si atunci nu a spus nimic despre acel contract doar ulterior intabularii cand binenteles preturile in zona au inceput sa creasca.
Pe acel act scria ca persoana x ii vinde persoanei y fantana la pretul de xx lei. Nu era specificat altceva. Binenteles ca acuma il ignoram dar ne punem intrebarea ce se va intampla in cazul in care vecinul ar apela la instanta.Ar avea sau nu castig de cauza?</b></i></u>
Nu va avea castig de cauza.
Chiar daca prin acel contract s-ar fi dorit instituirea unei servituti de trecere si de a lua apa din fantana, pentru a fi opozabil tertilor (deci si dvs.) actul trebuia incheiat in forma autentica, iar servitutea inscrisa in cartea funciara (asa fiind, ati fi aflat de existenta acestei servituti cand ati cumparat casa cu terenul).
Sau, daca chiar s-a vandut fantana, fara teren, aceasta inseamna constituirea unui drept de superficie, dar si de aceasta data exista obligatia incheierii actului in forma autentica si inscrierea dreptului in CF.
Acel act de mana, daca e real, nu va este opozabil, are valoare doar intre cei care l-au incheiat, vecinul putandu-l actiona in judecata doar pe vanzator pentru restituirea pretului si, eventual, pentru daune.
Deci vecinul nu are niciun drept asupra terenului dvs.
Distanta gard
a_gmona
Tatal meu, actualmente decedat a ridicat in 1996 o casa situata la soseaua nationala intr-o comuna. Gardul casei este situat la o distanta de 5 metrii fata de ... (vezi toată discuția)