avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale asociat cu figuri.....
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

asociat cu figuri.....

Buna ziua
Sunt administrator si asociat al unei firme, infiintata in urma cu aproape 2 ani. Firma are 4 asociati. cu parti sociale egale. In luna iulie, 2007, firma era intretinuta (contabil, salarii, chirie, etc) de catre asociati in parti egale. Din luna august, unul din asociati nu a mai participat la cheltuieli, anuntand telefonic administratorul (pe mine), ca nu mai doreste sa faca parte din firma. De atunci, nu a mai participat la nici un fel de activitati sau cheltuieli. Mai mult, nici nu dorit sa mai discute cu noi. Din luna septembrie, noi, am avut incasari firma mergand din ce in ce mai bine (in sensul ca acum, de 3 luni, isi plateste singura toate cheltuielil). dar, de recuperat banii investiti in firma, nici vorba. Mentionez ca cei 3 asociati, muncesc fara sa-si acorde vre-un salar. Dorind sa facem actele de retragere a asocatului, acesta a pretins o suma mare de bani, pe care nu ne-o permitem.
Habar nu am ce sa facem, ce solutie sa adoptam pentru a nu avea cheltuieli prea mari, si in ac.timp de a ramane in firma, noi, cei care si lucram. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 15:26, 25 Martie 2008
va recomand sa faceti o majorare de capital cu aportul in numerar cu care ati creditat societatea.
Drepturile asociatului care se retrage , cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat desemnat de catre acestia sau in caz de neintelegere, de catre tribunal.
Vera a scris:

va recomand sa faceti o majorare de capital cu aportul in numerar cu care ati creditat societatea.

Interesanta varianta ta. Insa poate un singur asociat sa decida majorarea capitalului?
mmn a scris:

E vb de majoritatea aboluta.
Nu avem interdictii in statut. Nici nu concepe ca ar putea participa la pierderi.
Problema este ca nu vrea sa semneze nici ca participa la AGA. Asa ca nu avem nimic semnat. Si daca nu vrem sa-i dam banii pe care-i doreste, e de acord sa inchidem firma, dar sa primeasca din bunurile ei.
Multumesc


Cum spunea si abcdeadi un singur asociat nu poate decide modificarea actului constitutiv deci nici majorarea de capital social in prima faza. Ba mai mult, avand in vedere ca prin actul constitutiv este necesara majoritatea absoluta a asociatilor pentru a adopta decizii in adunarea generala a asociatilor, inseamna ca nu pot modifica actul constitutiv fara dubla majoritate absoluta (nr. total de parti sociale si nr total al asociatilor.) Aceasta in cadrul primei adunari generale , dar se poate organiza o alta adunare pe motiv "lipsa cvorum statutar "iar deciziile se adopta cu dubla majoritate absoluta raportata la asociati prezenti. In aceasta a doua adunare se poate decide majorarea capitalului social de care amintea Vera Aceasta e varianta cea mai complicata din pct. meu de vedere si poate avea surprize ( oameni sunt imprevizibili :))

Sfatul meu ar fi ca asociatii care nu mai vreti sa fiti in societate sa formulati o actiune intemeiata pe dispozitiile Legii 31/90 republicata pentru a va retrage din societate. Legea in acest caz prevede un motiv temeinc pentru a fi admisibila cererea.
Avand in vedere ca SRL-ul este o societate mixta ca structura societara, respectiv o societate atat de capital cat si de persoane, rezulta o necesitate absoluta a caracterului intuituu personae, respectiv este nevoie de asazisul afectio societatis. Tocmai acest element abstract afectiv , element psihologic necesar ( afectio societatis ), sau mai bine zis disparitia acestuia in momentul de fata, face sa aveti un motiv foarte temeinic sa va retrageti si sa lasati SRL-ul in speta pe capul "asociatului cu figuri"

Oricum pentru aceste demersuri si eu ca si colegii ce au postat anterior va recomand sa apelati la serviciile unui avocat deoarece sunt chestiuni destul de complexe.
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2008
Darius Bobic, Avocat
nu are nici o relevanta dubla majoritate in cazul majorarii capitalului social. aceasta dubla majoritate este ceruta in cazul hotararilor cu privire la aspecte ce nu constituie modificari ale actului constitutiv.
majorarea capitalului social se poate face numai cu acordul tuturor asociatilor. este vorba de principiul simetriei actelor juridice.
odata ce la infiintarea societatii si-au exprimat acordul toti asociatii, acest acord trebuie sa existe si la orice modificare a actului constitutiv, cu exceptiile prevazute expres de lege sau chiar de actul constitutiv.
asa cum prevede art.192, alin.2 din Legea nr.31/1990, pentru hotararile avand ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociatilor, in afara de cazul cand legea sau actul constitutiv prevede altfel.
in speta, din moment ce actul constitutiv nu prevede derogari de la aceste dispozitii legale, iar legea nu instituie exceptii in legatura cu cvorumul privind majorarea capitalului social, trebuie sa existe acordul unanim al asociatilor pentru majorarea capitalului social. exceptie face modalitatea de majorare a capitalului social prin includerea rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune, asa cum prevede expres art.210, alin.4, teza a 2-a din legea 31/1990. logica legiuitorului este motivata prin aceea ca intr-o asemenea situatie nu sunt prejudiciati nici asociatii lipsa la sedinta in care se hotaraste majorarea si nici cei care voteaza impotriva deoarece toate partile sociale vor creste in aceeasi masura.
in alta ordine de idei, asa cum corect s-a observat anterior, asociatii nu sunt obligati la alte aporturi decat cele prevazute in actul constitutiv.
cei care au creditat societatea cu sume suplimentare fata de cele prevazute in actul constitutiv pot sa-si recupereze creantele in orice moment, amiabil sau prin mijlocirea instantei de judecata, fara sa fie necesara existenta unor contracte de imprumut in forma scrisa. varsamintele astfel efectuate se probeaza cu chitantele eliberate de societate si cu actele contabile ale societatii.
pe de alta parte, daca in privinta asociatului recalcitrant exista motive de excludere, se poate recurge la procedura excluderii prin hotarare judecatoreasca, instanta urmand sa stabileasca si drepturile asociatului exclus.
daca insa asociatul recalcitrant vrea sa se retraga din societate, dar exista divergente cu privire la drepturile cuvenite acestuia, el poate solicita instantei de judecata pronuntarea unei hotarari cu privire la retragerea sa, aceeasi instanta urmand sa se pronunte si cu privire la drepturile cuvenite, bineinteles, in urma administrarii unui probatoriu complet cu inscrisuri si expertize.
Orice modificare a actului constitutiv trebuie semnata de toti asociatii, asa ca majorarea capitalului nu tine.:))

Alte discuții în legătură

Excluderea unui asociat din sc Cristina Andreea M Cristina Andreea M Am o agentie de turism cu 3 asociati. Firma am cumparat-o de la o persoana X care avea licenta si brevet de turism. Pentru a fi valabil in continuare (licenta ... (vezi toată discuția)
Excludere asociat lucas2009 lucas2009 va rog sa-mi spuneti daca un asociat al unui SRL, cu numai 5% cota de participare si care nu a pus nici un ban in firma si mai mult de atat, nu-l intereseaza ... (vezi toată discuția)
Schimbarea fortata a administratorului Morphaeuss Morphaeuss Buna ziua, Detin 90% dintr-o firma de prestari servicii. Asociatul cu 10% are si functie de administrator. Eu doresc cumpararea partilor sale sociale si ... (vezi toată discuția)