avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale apostile
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

apostile

eu stiam ca apostilele se pun pe declaratii sau procuri notariale daca vin din strainatate. mai nou in momentul in care am inceract sa inregistrez o societate comerciala cu asociat unic o societate italiana, mi-au cerut la registru inclusiv scrisoarea de bonitate bancara legalizata si apostilata. e normal asa ceva? si in momentul in care am intrebat de cand e valabil mi s-a raspuns ca dintotdeauna, cu toate ca am mai inregistrat si alte societati de acest gen si nu mi s-a cerut niciodata.:(
Cel mai recent răspuns: cvm , utilizator 19:12, 10 Martie 2008
in lista actelor pe care se aplica apostila intra si documentele cu caracter comercial.
Conform Conventiei de la Haga (la care Romania a aderat prin Ordonanta 66/1999), Conventia se aplica "actelor oficiale care au fost întocmite pe teritoriul unui stat contractant şi care urmează să fie prezentate pe teritoriul unui alt stat contractant". Sunt considerate acte oficiale, în sensul Conventiei:
a) documentele care emană de la o autoritate sau de la un funcţionar al unei jurisdicţii a statului, inclusiv cele care emană de la ministerul public, de la un grefier sau de la un executor judecătoresc;
b) documentele administrative;
c) actele notariale;
d) declaraţiile oficiale, cum ar fi: cele privind menţiuni de înregistrare, viza de învestire cu dată certă şi legalizări de semnătură, depuse pe un act sub semnătură privată.

Nu cred ca scrisoarea de bonitate emisa de o banca (adica un agent economic privat) intra in vreuna din aceste categorii. De altfel, nu am intampinat niciodata probleme cu astfel de scrisori de bonitate emise de banci, pe antetul bancii si care cuprindeau ce trebuie. Cred ca ati dat peste unul dintre acei referenti mai ciudatei.
La RC poti depune orice acte straine chiar si neapostilate, pentru simplul motiv ca efect juridic au traducerile legalizate. Judecatorul delegat nu are competenta de a verifica provenienta actelor straine, daca sunt emise statutar sau legal, etc.

De altfel, ghidurile de formalitati ale ONRC mentioneaza act original sau copie legalizata si daca e cazul traducere legalizata. Atat.
hmmmm, ar fi bine daca ar fi cum spui tu andreea, dar din pacate nu e. faptul ca la rc se solicita apostile care pana de curand erau necesare exclusiv pentru procuri tine tot de talentul nostru de a complica lucrurile simple. in special talentul rc Bucuresti pentru ca dosarele care mi-au fost respinse la Buc. pentru ca nu avea apostile le-am inregistrat pe ilfov unde referentii nici nu auzisera de asa ceva:))... no coment
N-am avut niciodata probleme cu asa ceva. Se si intelege din textul legii 26 ca nu se cere vreo formalitate pentru documentul intr-o limba straina. Un exemplu:

Art. 24: (3) La registrul comerţului de la sediul sucursalei se depun:
a) actul constitutiv şi statutul comerciantului din străinătate, dacă sunt conţinute în documente separate, împreună cu toate modificările acestor documente sau actul constitutiv actualizat, în traducere certificată;
c) un certificat, în traducere certificată, de la registrul în care este înmatriculat comerciantul din străinătate, care să ateste existenţa societăţii;

Ideea e ca judecatorul delegat recunoaste efecte numai traducerii actului, nu poate sa verifice modul in care s-a emis actul respectiv in alta tara, deci apostila nu isi gaseste scopul.


Alte discuții în legătură

Traducerea si legalizarea actelor in strainatate Justitiarul711 Justitiarul711 Este adevarat ca actele(imputernicirile notariale/declaratiile pe proprie raspundere date la un notar din strainatate care are Apostila de la Haga) traduse si ... (vezi toată discuția)
Apostila de la haga dumibog dumibog In cazul in care printr-o declaratie notarila generala se cesioneaza o parte din drepturile procesuale potentiale catre o persoana de alta cetatenie dintr-o ... (vezi toată discuția)
Acte care contin apostila lefterc lefterc Cand este necesara aplicarea apostilei pe actele provenite din strainatate? In cazul modificarilor efectuate la registrul comertului, actele din tari straine ... (vezi toată discuția)