eu stiam ca apostilele se pun pe declaratii sau procuri notariale daca vin din strainatate. mai nou in momentul in care am inceract sa inregistrez o societate comerciala cu asociat unic o societate italiana, mi-au cerut la registru inclusiv scrisoarea de bonitate bancara legalizata si apostilata. e normal asa ceva? si in momentul in care am intrebat de cand e valabil mi s-a raspuns ca dintotdeauna, cu toate ca am mai inregistrat si alte societati de acest gen si nu mi s-a cerut niciodata.:(
Ma tem ca nu sunt de acord...cum spuneam, daca sunt "acte oficiale" in sensul Conventiei de la Haga, crede-ma ca ORC iti va solicita si apostilarea, au facut-o de fiecare data in ceea ce ma priveste. Observ acum ca solicita apostila si pentru acte absolut "private" ca sa le numesc asa, ceea ce este o exagerare.
In ceea ce priveste traducerea, in cazul actelor oficiale care trebuie apostilate, si traducerea va reflecta apostila. De altfel, tocmai acesta este rolul conventiei de la Haga...pentru ca actele oficiale dintr-un stat membru la Conventie sa aiba aceeasi forta probatorie si intr-un alt stat membru, trebuie sa fie prevazute cu apostila. Legea 26 nici nu instituie vreo derogare de la aceasta regula, nici nu ar avea cum. De ex, o declaratie pe proprie raspundere data in forma notariala (deci un document care "emana de la un functionar al unei jurisdictii a statului") intr-un stat membru la Conventia de la Haga, va trebui apostilata pentru a putea fi prezentata unei autoritati din Romania (repet, daca intre Romania si respectivul stat nu exista o conventie bilaterala care scuteste si de apostila respectivul act, cum exista cu Franta, Ungaria, Austria etc).
Apostila de la haga
dumibog
In cazul in care printr-o declaratie notarila generala se cesioneaza o parte din drepturile procesuale potentiale catre o persoana de alta cetatenie dintr-o ... (vezi toată discuția)