avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Este corecta eliminarea martorului pe motiv de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Este corecta eliminarea martorului pe motiv de afinitate ?

Am un proces de contestare a unui act de intretinere si martorul principal a fost respins pe motiv de rudenie prin afinitate.Gradul ar fi:
eu(nepotul matusii)-matusa(sora mamei)-sotul matusii(nu este grad de rudenie cu el,ci doar cu matusa)-sora sotului matusii(cumnata matusii)-sotul cumnatei matusii
Eu am propus ca martor pe acesta din urma-sotul cumnatei matusii-,care a fost respins pe motiv de rudenie prin afinitate.Este corect ?.Daca nu ,ce se poate face?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:27, 29 Noiembrie 2010
Conform Art. 189. C. pr. civila, nu pot fi ascultate ca martori, următoarele categorii de persoane prevăzute de art. 189 alin. 1 şi 2 Cod proc. civ.: rudele şi afinii până la gradul al 3-lea inclusiv; soţul, chiar despărţit; interzişii şi cei declaraţi de lege incapabili de a mărturisi.Ca atare, cu excepţia acestor categorii, orice altă persoană poate depune mărturie în procese.
Exista si o exceptie, confrom careia, partile pot conveni, expres sau tacit, ca si aceste persoane sa depuna marturie.
@denean, va rog sa oferiti infromatii veridice userilor. Va multumesc.,
Ultima modificare: Duminică, 28 Noiembrie 2010
ContSters47264, utilizator
Sotul cumnatei matusii NU este nici ruda si nici afin cu dvs.

RUDENIA este legatura dintre persoane care:
- coboara unele din altele (bunic - tata - nepot de fiu - stranepot de fiu etc) = rudenia in linie drepata
- sau care, fara a descinde una din alta, au un autor comun = rudenia in linie colaterala. Spre pilda, dvs. si sora mamei dvs. aveti ca autor comun pe bunicul = tatal celor doua surori. Dvs. sunteti ruda de gradul III cu matusa.

AFINITATEA este legatura dintre SOT si rudele celuilalt sot. Doar atat. Afinitatea nu exista intre rudele unui sot si rudele celuilalt sot.

Deci:
- matusa dvs. (sotie a sotului ei) este afin de gradul II cu sora sotului EI. (pentru ca sora sotului este ruda de gradul II cu fratele ei)
- sotul matusii este afin de gradul III cu dvs. (pentru ca dvs. suneti ruda de gradul III cu matusa iar afinitatea imprumuta gradul de la rudenie).

Prin urmare, ar fi fost corect sa vi se refuze audierea ca martor a matusii dvs. (ruda de gradul III cu dvs.) sau a sotului ei (afin de gradul III cu dvs.) dar nu mai departe de atat.

NU exista afinitate nici macar intre dvs. (ruda a matusii) si sora sotului matusii (ruda a sotului matusii). Si cu atat mai mult NU exista afinitate intre dvs. si sotul cumnatei matusii.
Nici intre matusa dvs. si sotul surorii sotului ei (sotul cumnatei ei) nu exista afinitate. (intre sotul matusii si sotul surorii lui nu exista rudenie).

Si atunci, judecatorul care a respins audierea ca martor a sotului cumnatei matusii dvs:
- fie nu a inteles exact ... povestea (caz in care ar putea sa revina asupra a ceea ce a decis prin incheierea de probatorii care nu este interlocutorie). Si trebuie sa recunosc ca atunci cand oamenii incep sa-mi povesteasca despre cuscrii si cumnati pierd sirul, dar zic: stati asa ca m-am incurcat in cuscrii de cumetrii vitregi si dati-mi voie sa iau o foaie sa ...desenez/fac o schita.
- fie ... nu prea stie ce e aceea afinitate. Caci, desi se refera la afinitate, legea nu o defineste. Dar, fiind un efect al casatoriei, se admite ca ea reprezinta legatura dintre un SOT si rudele celuilalt sot (nora - socrii; ginere - socrii; ginere - fratii/surorile sotiei...Dar nu exista afinitate intre ceea ce noi numim cuscrii, adica intre mama/ tatal miresei si mama/tatal ginerelui).

Cam asa ar arata, zic eu, o explicatie corecta si completa in speta aceasta.
Ultima modificare: Luni, 29 Noiembrie 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gradul de rudenie ContSters40598 ContSters40598 Ce grad de rudienie are sora bunicii mele? Gradul III de rudenie? Hmmm..am cam uitat cum e cu astea..si ma doare tare la audirea unor martori! Multam!:coffee: (vezi toată discuția)
Partaj - afini ca martori chris_seby chris_seby Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Mama mea se afla in proces de partaj cu fostul sot(tatal meu) si doreste ca aduca ca martori pe socrii mei si ... (vezi toată discuția)
Grade de rudenie intre cumnati danabra danabra ce grad de rudenie este intre sotul meu si sotul surorii mele, la fel si intre sotul meu si parintii mei (vezi toată discuția)