avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... remuneratie suplimentara pentru delegare de competente
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

remuneratie suplimentara pentru delegare de competente

Buna ziua!
Este prima oară când vă cer ajutorul şi vă mulţumesc anticipat.

Problema mea stă în felul următor. Sunt funcţionar public într-o instituţie publică centrală, iar anul trecut (în vară) a fost emis un ordin "privind delegarea de competenţe unor salariaţi, pe perioada în care titularii posturilor de conducere nu sunt în instituţie", prin care eu am fost desemnat să preiau atribuţiile directorului direcţiei în care îmi desfăşor activitatea.
Vă redau conţinutul acestui ordin:
Art. 1 Începând cu data prezentului ordin, atribuţiile de serviciu, responsabilităţile şi competenţele personalului care deţine funcţii de conducere în cadrul structurilor organizatorice ale instituţiei vor fi preluate de alţi salariaţi din cadrul structurilor respective, pe perioada în care titularii funcţiilor de conducere se află în concediu de odihnă, concediu medical, concediu fără plată sau delegaţii în interesul serviciului în ţară sau în străinătate, după cum urmează:
(sunt menţionate toate funcţiile de conducere)
- titular post:...
- înlocuitor...

Art.2 Pe perioada delegării de competenţe, înlocuitorii titularilor de post îşi păstrează funcţia şi drepturile salariale acordate anterior.

Art 3. Serviciul economic... va duce la îndeplinire... etc.

Ok, la scurt timp după acest ordin, şefa mea a beneficiat de un concediu de odihnă, pe perioada căruia am înlocuit-o eu. Nimic problematic până aici.
Problema a apărut atunci când, fiind însărcinată, doamna a intrat la începutul lunii noiembrie în concediu de sarcină şi lăuzie (valabil 126 de zile). Ei bine, de atunci şi până acum eu mi-am asumat toate responsabilităţile şi îndatoririle postului de director, păstrându-le simultan şi pe cele ale postului meu de execuţie iniţial, FÃRÃ a beneficia de vreun spor salarial. S-a considerat că respectiva perioadă reprezintă concediu medical şi se aplică prevederile ordinului menţionat.

Întrebările mele ar fi două. Este corectă asimilarea concediului de sarcină cu un concediu medical şi aplicarea acelor prevederi din ordin? Este corectă suplimentarea sarcinilor de serviciu până la nivelul asumării responsabilităţilor unei funcţii de conducere, pe o perioadă semnificativă (peste 4 luni), fără nici un fel de creştere a beneficiilor salariale acordate în respectiva perioadă?

Menţionez că mi s-a comunicat faptul că nu mi se pot acorda beneficii suplimentare, cum ar fi indemnizaţia de conducere, întrucât titularul de drept al postului nu este încă suspendat şi implicit postul nu este vacant.
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2008
mudpie, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:31, 8 Martie 2008
Întrebările mele ar fi două. Este corectă asimilarea concediului de sarcină cu un concediu medical şi aplicarea acelor prevederi din ordin? Este corectă suplimentarea sarcinilor de serviciu până la nivelul asumării responsabilităţilor unei funcţii de conducere, pe o perioadă semnificativă (peste 4 luni), fără nici un fel de creştere a beneficiilor salariale acordate în respectiva perioadă?

1. atat pe perioada unui concediu medical pe o durata mai mare de o luna, cat si pe perioada concediului de sarcina raportul de serviciu este suspendat.
2. Funcţionarul public care exercită cu caracter temporar pe o perioadă mai mare de 30 de zile, în condiţiile legii, o funcţie publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici sau categoriei funcţionarilor publici de conducere are dreptul la salariul de bază corespunzător funcţiei publice exercitate temporar, astfel cum este prevăzut în statul de funcţii.
Vă mulţumesc pentru răspuns. Problema este că funcţia respectivă de conducere este contractuală şi nu este funcţie publică.
in acest caz, puteti beneficia de un spor la salariu pentru cumulul de functii.
elis a scris:


1. atat pe perioada unui concediu medical pe o durata mai mare de o luna, cat si pe perioada concediului de sarcina raportul de serviciu este suspendat.


Art. 50. - Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
c) carantina;
d) efectuarea serviciului militar obligatoriu;
“e) exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului, daca legea nu prevede altfel;” (Legea nr. 480/2003)
f) indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat;
g) forta majora;
h) in cazul in care salariatul este arestat preventiv, in conditiile Codului de procedura penala;
i) in alte cazuri expres prevazute de lege.

Si pentru o singura zi de cm este tot suspendat, dupa 30 zile cm nu mai constitue stagiu de cotizare pentru somaj.
#-o Daca citeai mai bine mesajul initial , observai ca este functionar public si nu are contract de munca ci raport de serviciu. In acest caz, se aplica Legea nr.188/1999 republicata privind Statutul functionarilor publici.
Art. 94 alin.1 din Lege prevede ca , Raportul de serviciu se suspenda de drept atunci cand functionarul public se afla in una dintre urmatoarele situatii:
........
h) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, pe o perioada mai mare de o luna, in conditiile legii;

Alte discuții în legătură

Concediu de sarcina si leuzie dupa risc maternal andreea georgiana i andreea georgiana i buna am si eu o problema.am avut probleme cu sarcina si am concediu risc maternal.pe data de 24 fac 7 luni si din cate stiu eu ar trebui ca medicul de familie ... (vezi toată discuția)
Risc maternal halexandra halexandra Buna ziua! Sunt insarcinata in 8 saptamani iar la discutia cu medicul ginecolog mi s-a recomandat sa intru in concediu de risc maternal insa doar dupa ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal cpop3330 cpop3330 Medicul de medicina muncii recomanda concediu de risc maternal de 120 zile pana in a 31 saptamana de sarcina.Gravida a beneficiat de 24 zile pe noiembrie,31 ... (vezi toată discuția)