avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... remuneratie suplimentara pentru delegare de competente
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

remuneratie suplimentara pentru delegare de competente

Buna ziua!
Este prima oară când vă cer ajutorul şi vă mulţumesc anticipat.

Problema mea stă în felul următor. Sunt funcţionar public într-o instituţie publică centrală, iar anul trecut (în vară) a fost emis un ordin "privind delegarea de competenţe unor salariaţi, pe perioada în care titularii posturilor de conducere nu sunt în instituţie", prin care eu am fost desemnat să preiau atribuţiile directorului direcţiei în care îmi desfăşor activitatea.
Vă redau conţinutul acestui ordin:
Art. 1 Începând cu data prezentului ordin, atribuţiile de serviciu, responsabilităţile şi competenţele personalului care deţine funcţii de conducere în cadrul structurilor organizatorice ale instituţiei vor fi preluate de alţi salariaţi din cadrul structurilor respective, pe perioada în care titularii funcţiilor de conducere se află în concediu de odihnă, concediu medical, concediu fără plată sau delegaţii în interesul serviciului în ţară sau în străinătate, după cum urmează:
(sunt menţionate toate funcţiile de conducere)
- titular post:...
- înlocuitor...

Art.2 Pe perioada delegării de competenţe, înlocuitorii titularilor de post îşi păstrează funcţia şi drepturile salariale acordate anterior.

Art 3. Serviciul economic... va duce la îndeplinire... etc.

Ok, la scurt timp după acest ordin, şefa mea a beneficiat de un concediu de odihnă, pe perioada căruia am înlocuit-o eu. Nimic problematic până aici.
Problema a apărut atunci când, fiind însărcinată, doamna a intrat la începutul lunii noiembrie în concediu de sarcină şi lăuzie (valabil 126 de zile). Ei bine, de atunci şi până acum eu mi-am asumat toate responsabilităţile şi îndatoririle postului de director, păstrându-le simultan şi pe cele ale postului meu de execuţie iniţial, FÃRÃ a beneficia de vreun spor salarial. S-a considerat că respectiva perioadă reprezintă concediu medical şi se aplică prevederile ordinului menţionat.

Întrebările mele ar fi două. Este corectă asimilarea concediului de sarcină cu un concediu medical şi aplicarea acelor prevederi din ordin? Este corectă suplimentarea sarcinilor de serviciu până la nivelul asumării responsabilităţilor unei funcţii de conducere, pe o perioadă semnificativă (peste 4 luni), fără nici un fel de creştere a beneficiilor salariale acordate în respectiva perioadă?

Menţionez că mi s-a comunicat faptul că nu mi se pot acorda beneficii suplimentare, cum ar fi indemnizaţia de conducere, întrucât titularul de drept al postului nu este încă suspendat şi implicit postul nu este vacant.
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2008
mudpie, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:31, 8 Martie 2008
mudpie a scris:

Se pare că problema este ceva mai complicată decât estimasem iniţial. După terminarea concediului de sarcină şi lăuzie de 126 de zile, doamna va intra într-un alt concediu, pentru risc maternal, care poate dura pâna la 120 de zile. Din câte am citit, este legală acordarea acestui conediu atât înainte de naştere, cât şi după naştere sau în perioada de alăptare.

Aşadar, revin cu 2 întrebări:

Pe perioada în care o persoană (angajat contractual) se află în cele 126 de zile de concediu de sarcină şi lăuzie, poate fi cineva numit temporar în aceeaşi funcţie, pe durată determinată?
Dar în cazul concediului de risc maternal?

Concediul de risc maternal nu se ia dupa nastere, pentru ca nu mai risca pierderea sarcinii .
Nu vad ce maternitate mai risca. Dupa concedul de maternitate poate lua un concediu de invaliditate temporara sau concediu de cresterea copilului pana la2 ani......
Concediul de risc maternal se ia intr-adevar inainte de nastere, pentru cazurile in care din cauza sanatatii viitoarei mame sau a naturii muncii prestate intervine riscul de a pierde sarcina.
Revenind la intrebare si in cazul acestui concediu de risc maternal, si in cazul concediului de incapacitate temporara de munca, precum si in cazul celor 126 de zile de concediu pentru sarcina si lauzie contractul individual de munca se suspenda de drept, ceea ce va da dreptul in calitate de angajator sa angajati o persoana pe perioada determinata pe acest post.
Conform Hotărârii nr. 537 din 7 aprilie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă:

ART. 5

(1) Concediul de risc maternal, definit la art. 2 lit. h) din ordonanţa de urgenţă, este concediul pe care poate să îl solicite o salariată care se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c) - e) din ordonanţa de urgenţă, în cazul în care angajatorul, ca urmare a evaluării riscurilor prezente la locul de muncă al salariatei, nu poate, din motive justificate în mod obiectiv, să dispună măsura modificării condiţiilor şi/sau programului de muncă al acesteia sau măsura repartizării ei la alt loc de muncă, fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa şi/sau a fătului ori a copilului.

ART. 7

(1) Salariata poate solicita concediul de risc maternal, în întregime sau fracţionat, în funcţie de recomandarea medicului şi de justificarea angajatorului privind perioada posibilă de eliminare a riscurilor de la locul de muncă, pentru sănătatea sau securitatea ei.

(2) Angajatorul aprobă solicitarea salariatei pentru concediul de risc maternal numai dacă solicitarea este însoţită de documentul medical prevăzut la art. 6.

(3) Concediul de risc maternal se acordă pe durate care nu pot depăşi, cumulat, 120 de zile calendaristice, astfel:

a) integral sau fracţionat, până în a 63-a zi anterioară datei estimate a naşterii copilului, respectiv anterioară datei intrării în concediul de maternitate;

b) integral sau fracţionat, după expirarea concediului postnatal obligatoriu şi, dacă este cazul, până la data intrării în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani;

c) integral sau fracţionat, înainte sau după naşterea copilului, pentru salariata care nu îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de concediul de maternitate, în conformitate cu prevederile legii.

ART. 8

(1) Evaluarea riscurilor prevăzută la art. 5 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă este de natură particulară, în raport cu evaluarea care se realizează în cazul oricărui alt salariat aflat la acelaşi loc de muncă, deoarece stabileşte riscurile specifice datorate agenţilor, proceselor şi condiţiilor existente la locul de muncă, la care este supusă salariata gravidă, care a născut recent sau care alăptează şi, după caz, fătul sau copilul, de-a lungul unui proces evolutiv, respectiv sarcină, lăuzie sau alăptare.

De aici eu înţeleg că se poate acorda concediu de risc maternal şi după naşterea copilului - Art. 7 alin. (3) lit. b.

Vă mulţumesc mult tuturor pentru răspunsuri, dar ceea ce nu îmi este foarte clar este baza legală a suspendării de drept a CIM în cazul concediului de risc maternal, având în vedere că este definit diferit faţă de concediul de maternitate şi nici Codul Muncii sau vreun alt act normativ (din ce am putut găsi eu) nu prevăd expres acest lucru.
Potrivit prevederilor art.49 alin.(2) coroborat cu art.50 lit.i) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioada concediului de risc maternal, contractul individual de munca este suspendat, fapt ce are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de sarcina si leuzie dupa risc maternal andreea georgiana i andreea georgiana i buna am si eu o problema.am avut probleme cu sarcina si am concediu risc maternal.pe data de 24 fac 7 luni si din cate stiu eu ar trebui ca medicul de familie ... (vezi toată discuția)
Risc maternal halexandra halexandra Buna ziua! Sunt insarcinata in 8 saptamani iar la discutia cu medicul ginecolog mi s-a recomandat sa intru in concediu de risc maternal insa doar dupa ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal cpop3330 cpop3330 Medicul de medicina muncii recomanda concediu de risc maternal de 120 zile pana in a 31 saptamana de sarcina.Gravida a beneficiat de 24 zile pe noiembrie,31 ... (vezi toată discuția)