avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Risc maternal
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Risc maternal

Buna ziua! Sunt insarcinata in 8 saptamani iar la discutia cu medicul ginecolog mi s-a recomandat sa intru in concediu de risc maternal insa doar dupa saptamana a 13-a (zicea dansul ca-mi poate da). Intrebarea mea este: de ce atat de tarziu cand eu chiar de acum ma expun unor riscuri (am anumite probleme hematologice si alta sarcina pierduta)? Si totusi, pana atunci ce as putea sa fac?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:54, 28 Mai 2018
Concediul de risc maternal se emite de catre medicul de familie sau medicul specialist ginecolog. Aprecierea oportunitatii acordarii acestui concediu le apartine numai acestor medici.
Informatii suplimentare gasiti aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
"Dacă angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligațiile de mai sus (modificarea condiţiilor de muncă, a programului de lucru ori repartizarea la un alt post), atunci salariatele au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
- înainte de data solicitării concediului de maternitate, în cazul salariatelor gravide;
- după revenirea din concediul de lăuzie obligatoriu*, (în cazul salariatelor care au născut recent/ alăptează), dacă nu solicită concediul și indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu dizabilități, până la 3 ani.

Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracționat, pe o perioadă ce nu poate depăși cumulate 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii.

Mai exact, concediul de risc maternal se acordă:
- integral sau fracționat, până în a 63-a zi anterioară datei estimate a nașterii copilului, respectiv anterioară datei intrării în concediul de maternitate;
- integral sau fracționat, după expirarea concediului postnatal obligatoriu și, dacă este cazul, până la data intrării în concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani;
- integral sau fracționat, înainte sau după nașterea copilului, pentru salariata care nu îndeplinește condițiile pentru a beneficia de concediul de maternitate, în conformitate cu prevederile legii."

[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal ASL ASL Care este procedura pentru concediul de risc maternal? Angajatorul este obligat sa suspende cim al salariatei care solicita concediu de risc maternal? cum ... (vezi toată discuția)
Risc maternal Vali16 Vali16 Bună, dacă sunt însărcinată în 3 luni si două săptămâni, iar eu lucrez la un bar şi doresc să primesc risc maternal care sunt şansele să pot ... (vezi toată discuția)
Concediul de risc maternal si prenatal Madalina gaspar Madalina gaspar Bună ziua, am 11 săptămâni de sarcina și aș vrea sa stiu dacă pot intra in concediu de risc maternal inainte de concediul prenatal acordat la 28 de ... (vezi toată discuția)