avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plangerea impotriva incheierii de carte funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plangerea impotriva incheierii de carte funciara

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul in interesul legii promovat de catre Procurorul General al Romaniei si a statuat faptul ca Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) nu are calitate procesuala pasiva in procesele avand ca obiect plangerea impotriva incheierilor de carte funciara prin care se resping cererile de intabulare a unor imobile sau de rectificari cf. Trecand peste stupidul situatiei, care sunt opiniile voastre in ceea ce priveste persoana care ar avea calitate procesuala pasiva in aceste procese, in ideea in care proprietarul tabular este aceeasi persoana cu reclamantul.
Mentionez ca am cunostinta de situatii in care OCPI refuza orice rectificare de carte funciara, chiar daca aceasta este evidenta si fondata, cu recomandarea catre petenti de a se adresa instantelor judecatoresti.
Multumesc
Decizia despre care va exprimati regretul ca nu este motivata a aparut in MO nr. 685/2008, adica la un an de la pronuntare, si de asemenea fara motivare.
In acest context am respectuoasa rugaminte sa ne spuneti daca invocarea acestei decizii intr-o cauza civila inainte de publicare are opozabilitate.
De asemenea, va rog sa ne spuneti daca invocarea deciziei inainte de publicare in MO si pronuntarea solutiei cauzei dupa publicarea fara motivare are opozabilitate.
Multe multumiri

Deci plingerea impotriva incheierilor de carte funciara urmeaza procedura necontencioasa .
Raspunsul este scurt si fara inteles !
De cand, plangerea impotriva incheierii de CF, urmeaza procedura necontencioasa ?
Din momentul cand a fost invocata Decizia nr. 72/2007 dar nepublicata sau din momentul publicarii in 2008 cand procesuil era deja pe rol ?
Aici este o chestiune mai delocata .Din punctul meu de vedere , legea civila nu retroactiveaza .Insa atat timp cat s-a publicat decizia si procesul este in curs de solutionare , in mod firesc instanta sau partile pot invoca din oficiu acesta exceptie a calitatii procesuale pasive iar cauza se poate solutiona pe procedura necontencioasa. Vom vedea in curand si modalitatea de aplicare a deciziei sus mentionate in cauzele aflate pe rol .

Este doar un punct de vedere personal .
Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2009
ContSters20980, utilizator
Multumiri pentru opinia dv.
Dar este normal ca in mileniul 3 sa avem momente de confuzie de acest gen ?
Pentru "baietii destepti" o confuzie de acest tip poate fi exploatata la maxim chiar cu ajutorul legii.

Alte discuții în legătură

Obligatia de a face ? braia braia buna, Doresc sa dau in judecata oficiul de cadastru ,pe obligatia de a face.Se poate ? Ce art. de lege trebuie aplicat?Acesta refuza inscrierea unei sentinte ... (vezi toată discuția)
Decizia lxxii (72)/2007 - lipsa calitatii procesuale a ocpi Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici In cauzele ce au ca obiect plangerile privind cartea funciara intemeiate pe dispozitiile art. 50 din Legea nr. 7/1996, republicata, ICCJ a considerat, prin ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - calitate procesuala pasiva Marian - Cristian Petrea Marian - Cristian Petrea Buna ziua! Asa cum va spuneam intro postare mai vache, o cunostinta a adjudecat la licitatie, intr-o executare silita, un imobil care nu avea carte ... (vezi toată discuția)