avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plangerea impotriva incheierii de carte funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plangerea impotriva incheierii de carte funciara

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul in interesul legii promovat de catre Procurorul General al Romaniei si a statuat faptul ca Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) nu are calitate procesuala pasiva in procesele avand ca obiect plangerea impotriva incheierilor de carte funciara prin care se resping cererile de intabulare a unor imobile sau de rectificari cf. Trecand peste stupidul situatiei, care sunt opiniile voastre in ceea ce priveste persoana care ar avea calitate procesuala pasiva in aceste procese, in ideea in care proprietarul tabular este aceeasi persoana cu reclamantul.
Mentionez ca am cunostinta de situatii in care OCPI refuza orice rectificare de carte funciara, chiar daca aceasta este evidenta si fondata, cu recomandarea catre petenti de a se adresa instantelor judecatoresti.
Multumesc
... si totusi,
Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a III Civila, in Decizia Civila nr. 783/15.05.2008 a invocat dispozitiile Deciziei ICCJ cu nr. 72/2007 pe care a citat-o in sensul ca " ... OCPI nu are calitate procesuala ACTIVA".
Care este paretrea dvs. despre admiterea unui recurs pentru motivul: "OCPI nu putea formula apel neavand calitate procesuala activa".
Basil
Daca in proces OCPI nu are calitate procesuala activa, respectiv nu poate fi reclamant, astfel ca instanta va admite exceptia lipsei calitatii procesuale active, acesta nu mai are calitate de parte in proces, astfel că nu poate declara o cale de atac intr-o cauza in care nu are calitate procesuala si cu privire la care hotararea nu-i este opozabila.
Insa, in procesele in care OCPI are calitate procesuala pasiva, acesta are calitatea de parte in proces si poate ataca hotararea care ii este opozabila. ;)
Atata timp cat buna credinta se raporteaza numai la continutul cartii funciare (conf. art.31 din L.7/1996), fara a fi luata in considerare situatia juridica reala imobilului, cartile funciare sunt niste fictiuni pe care le poti demola pe nervii si cheltuiala ta, in timp ce inspectorii OCPI vor continua sa avizeze favorabil orice documentatie de prima intabulare fara a verifica daca situatia reflectata in documentatie are ceva de-a face cu situatia din teren, sau se refera la partea intunecata a lunii. OCPI este o institutie absolut redundanta in conditiile mentinerii DICCJ 72.
Revenind la intrebarea Dvs., eu cred ca eroarea materiala strecurata in decizia curtii nu influenteaza solutia. Cel mult, o vor corecta, cred... Dar chestiunea aceasta de forma chiar ma depaseste. Cum solutia din necontencios nu are autoritate de lucru judecat, de ce nu treceti direct la o actiune in anulare si in subsidiar, rectificare ? Pe cheltuiala DVS, bine-nteles :sorry:
Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2009
godspeed, utilizator
Fiind in posesia unui mesaj privat cu privire la aceasta tema, obtinut prin amabilitatea maestrului u.b.i.k., nu ma pot abtine sa nu-l fac cunoscut forumistilor pentru ca raspunde intr-o foarte buna masura la dilema pusa in discutie.
Din motivarea deciziei 72/2007 se intelege ca OCPI nu are calitatea de parte in cauzele privind plangere impotriva incheierii de CF. Nici pasiva, nici activa. Insa dispozitivul deciziei se refera doar la calitatea procesuala pasiva.
In orice faza a pricinii se poate invoca aceasta exceptie. Calitatea de apelant sau de recurent nu schimba partile din raportul juridic procesual. Apelantul sau recurentul are aceeasi calitate procesuala - pasiva sau activa - ca si pe fondul pricinii, pentru ca ceea ce-mi confera calitate procesuala este raportul juridic de drept material in urma caruia sunt obligat sa dau, sa fac sau sa nu fac ceva
.
Multumesc tuturor forumistilor pentru participarea la aceasta dezbatere si felicit echipa Avocatnet.ro pentru organizare.
Basil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia de a face ? braia braia buna, Doresc sa dau in judecata oficiul de cadastru ,pe obligatia de a face.Se poate ? Ce art. de lege trebuie aplicat?Acesta refuza inscrierea unei sentinte ... (vezi toată discuția)
Decizia lxxii (72)/2007 - lipsa calitatii procesuale a ocpi Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici In cauzele ce au ca obiect plangerile privind cartea funciara intemeiate pe dispozitiile art. 50 din Legea nr. 7/1996, republicata, ICCJ a considerat, prin ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - calitate procesuala pasiva Marian - Cristian Petrea Marian - Cristian Petrea Buna ziua! Asa cum va spuneam intro postare mai vache, o cunostinta a adjudecat la licitatie, intr-o executare silita, un imobil care nu avea carte ... (vezi toată discuția)