Buna ziua!
Sunt mama unui baietel de 4 ani ,rezultat dintr-o relatie de concubinaj, care este recunoscut de tatal lui .In prezent sunt despartita de tatal copilului ,copilul primeste pensie alimentara in urma unei sentinte judecatoresti .Tatal copilului nu intretine relatii personale cu copilul ,nu manifesta nici un fel de interes asupra copilului desi exista o hot.judecatoreasca in care i s-a stabilit dreptul la vizita de 2 ori pe luna.Am insa o nelamurire si am nevoie de ajutorul d-voastra in ceea ce priveste hotararea judecatoreasca.Asadar am introdus o cerere de chemare in judecata impotriva tatalui copilului pt.a-l obliga la plata pensiei alimentare intrucat nu a avut bunavointa de a o face in mod nesilit,dupa ce instanta a hotarat cuantumul pensiei alimentare ,acesta m-a chemat in judecata pt. a stabili dreptul la vizita desi nu i-am interzis niciodata acest lucru .In momentul in care am formulat o intampinarea a acestei actiunii am facut si o cerere reconventionala in care am cerut stabilirea domiciliului minorului la mine care a fost aprobata de catre instanta de judecata .Am o hotarare definitiva si irevocabila in care s-a stabilit domiciliul minorului la mine.POT FOLOSI ACEASTA HOTARARE PT. A SCOATE DIN TARA MINORUL SAU AM NEVOIE DE ACORDUL SCRIS AL TATALUI(ceea ce nu voi obtine niciodata de la el)?
Va multumesc anticipat!
Da, dar nu are legatura decaderea din drrepturi cu iesirea din tara. Si mai repede se termina o incredintare...
Mai mult, sunt de acord cu Elis ca nu se poate decade din drepturi un parinte la fiecare dorinta a celuilalt. Este o procedura limitativ aplicabila, in cazuri specifice. Si are consecinte dezastruoase, deci nu se aplica asa, cand si cum vrea celalalt parinte.
La fel, nu exista urgenta.
ok ok de acord cu voi. Dar daca in cazul acesta parintele se opune la iesirea copilului din tara iar daca copilul este bolnav nu apare practic situatia de a impiedica insanatosirea acestuia si implicit e o stare de urgenta ? La asta ma refeream. Nu vreau sa supar pe nimeni si nu vreau sa va contrazic daca voi cunoasteti mai bine legea. Este doar o opinie de-a mea pe care doresc sa o supun dezbaterii.
In teorie poate merge, in practica insa...
Trebuie demonstrat ca numai in tara X poate fi tratat si ca amanarea deplasarii in acea tara cu mai mult de ... luni ii poate dauna sanatatii. Adica... atatea expertiza medicale incat... ar dura mai mult decat incredintarea pe fond.
Si, oricum, chiar daca se apeleaza la ordonanta, in niciun caz obiectul ei nu ar putea fi decaderea din drepturi, ci incredintarea sau, in cazul in care il dai tu, Krissia, ca exemplu, o hotarare judecatoreasca ce sa tina loc de acordul tatalui.
Ideea ta e foarte buna, insa daca as avea un astfel de caz practic, nu as proceda asa ca nu ar fi in interesul clientului. In procesul de fond de incredintare se poate cere instantei luarea unei masuri grabnice eventual... Nu am cerut asta in familiei, dar se poate. Depinde si de recomandarea Autoritatii.