avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata caldurii la un apartament nelocuit
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata caldurii la un apartament nelocuit

Buna ziua
Locuiesc intr-un bloc cu centrala proprie de incalzire.Ne confruntam cu urmatoarea problema. Blocul are 16 apartamente cu aceeasi suprafata utila centrala comuna pt incalzire,ceasuri de apa rece si apa calda in fiecare apartament. Din cele 16 apartamente 3 nu sunt locuite.Ne avand ceasuri sau cum sa monitorizam caldura aceasta a fost calculata sa se plateasca in mod egal pt fiecare apartament. Proprietarii nu vor sa plateasca sub nici-o forma caldura. Ce putem face in acest caz? Cat trebuie sa plateasca obligatoriu si in care lege este specificat acest lucru?|
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:18, 3 Decembrie 2010
Cititi Ordinul presedintelui ANRSC 343/2010, art.2 in special
[ link extern ]
Doamna @Elga50

Imi cer scuze dar nu ati stabilit dv aici www.avocatnet.ro/content/for...
si dl. @adriantot ca ANRSC 343/2010 nu se aplica decat in sistemului centralizat si ca daca au centrala de bloc nu se considera sistem centralizat.(si asta mi se pare corect)

Ori dansii au centrala de bloc deci teoretic nu ar trebui sa aplice ordinul decat daca vor in cazul in care ii debranseaza, desi nu mi se pare corect sa mai plateasca ceva odata ce e debransat.
.

Ma gandesc ca si in cazul meu unde avem centrala de bloc si sunt primul debransat (acum sunt 4 din 40 din totalul de 25 vandute de dezvoltator) ca nu mi se pare corect sa platesc nimic daca sunt debransat pentru ca mai devreme sau mai tarziu or sa ajunga sa ramana unul singur la centrala de bloc si cum ar fi atunci sa platim toti parte comuna la centrala de bloc pentru o singura persoana ca doar asa ar fi vrut ANRSC.

Daca am inteles gresit puteti sterge mesajul ca nu e nici o suparare.
Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 3 Decembrie 2010
w_v_w_v, utilizator
Pe la mijlocul discutiei eu am fost de parere ca o centrala de scara, de bloc este tot un sistem centralizat de incalzire si ca se poate aplica orientativ acesta metodologie ANRSC.
In fond, daca in apartamente caldura este masurata cu repartitoare trebuie sa existe o firma care sa faca impartirea acesteia in mod legal. Asta inseamna aplicarea unei metodologii de impartire a cheltuielii cu incalzirea, impartire care sa respecte realitatea obiectiva si nu cea perceputa de unul sau de altul din proprietari, dupa cum ii este interesul, astfel incat din rezultatul acestei impartiri sa nu rezulte ca unii sunt "smecherii blocului" si altii "prostii blocului", unii sa nu plateasca nimic daca s-au deconectat de la sistemul centralizat si altii sa plateasca toata caldura "la comun" numai pentru vina ca nu si-au montat CT.
@ionel.diaconu1979 scria
Ne avand ceasuri sau cum sa monitorizam caldura aceasta a fost calculata sa se plateasca in mod egal pt fiecare apartament.


Neavind reapartitoare nu au firma care sa faca impartirea si sa aplice metodologia.

Deci dupa parerea dv sa mai aplice?

Eu zic ca nu are nimeni nici o vina ca ei(sau dezvoltatorul ca ei poate asa au cumparat) s-au gandit ca le-ar fi mai bine la comun (cu centrala de bloc) si pe urma se conving pe rand ca toti pana acum ca nu e mai bine cu o centrala de bloc.

Doar pentru ca am facut o greseala dar m-am desteptat sa platesc pana se desteapta si ceilati?

Si sa zicem ca eu cel care nu vreau sa ma debransez de la centrala de bloc.Raman singurul.
Sa plateasca toti pentru mine parti comune??

Asa se aplica si invers adica eu sunt singurul cu centrala de apartament si sa plateasca toti pentru mine ca eu dau drumul mai devreme(ca perioada de iarna) si opresc mai tarziu.
Ultima modificare: Vineri, 3 Decembrie 2010
w_v_w_v, utilizator
Nu e vorba de "desteptat" este vorba de optiunea fiecaruia. Si in cadrul unei diversitati de optiuni impartirea cheltuielii cu incalzirea trebuie facuta si inteleasa de toti proprietarii ca o necesitate corecta si obiectiva.
Daca n-ar fi existat studii tehnice de transfer termic prin tevi, prin ziduri, nici ANRSC nu ar fi stabilit aceste reguli de impartire a cheltuielilor cu caldura, respectiv cu caldura la comun. Daca a facut-o si a reglementat acest aspect ....se cheama ca stie mai mult decat un proprietar cu CT.

Dv. si oricare utilizator poate cere, poate impune, poate face ce crede de cuviinta la blocul lui in privinta acestei impartiri cu chetuiala caldurii, dar aici, daca a intrebat despre acest aspect eu ii spun parerea mea personala, cumva documentata si il pot indruma sa citeasca unul sau altul din documente.
Si, inca o data o spun, locuirea intr-un condominiu presupune niste costuri cu proprietatea comuna, acceptarea ca nu esti mai proprietar decat vecinul tau, dar nici ca el nu este mai proprietar decat tine, sa accepti ca exista niste legi dupa care trebuie organizata viata in bloc si ca lucrurile tre' sa functioneze corect si transparent pentru toata lumea.
Un administrator, un presedinte de asociatie, un cenzor, cu atat mai mult!
Cine nu doreste sa aiba de-a face cu vecinii, cu costurile proprietatii comune se poate orienta spre "o casa pe pamant", singur in curte....... unde nimeni nu-l va pune sa plateasca ce "nu consuma" (!)

Alte discuții în legătură

Tevile de la subsol marialazarcta marialazarcta Sunt debransata de la caldura de 15 ani,prin apartamentul meu nu trece nici o teava de caldura,pe scara si in uscator nu am nici un calorifer si nici o teava ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumurilor de energie termicã ContSters170999 ContSters170999 Administratorul sustine ca in baza \"Normelor tehnice de aplicare a Ordinului Presedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010\" trebuie sa platesc intre 30% si 50% din ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri agent termic migota migota Locuiesc intr-un imobil racordat la sistem centralizat caldura RADET - fara contorizare, adica fara repartitoare de caladura. In bloc sunt 6apartamente ... (vezi toată discuția)