Buna ziua
Locuiesc intr-un bloc cu centrala proprie de incalzire.Ne confruntam cu urmatoarea problema. Blocul are 16 apartamente cu aceeasi suprafata utila centrala comuna pt incalzire,ceasuri de apa rece si apa calda in fiecare apartament. Din cele 16 apartamente 3 nu sunt locuite.Ne avand ceasuri sau cum sa monitorizam caldura aceasta a fost calculata sa se plateasca in mod egal pt fiecare apartament. Proprietarii nu vor sa plateasca sub nici-o forma caldura. Ce putem face in acest caz? Cat trebuie sa plateasca obligatoriu si in care lege este specificat acest lucru?|
Multumesc foarte mult de atentia si interesul acordat subiectului deschis de mine. Din discutiile avute si din cat am citit pe forumuri impartirea in mod egal a caldurii este cel mai echitabil in cazul nostru. Locuim in acest bloc doar de cateva luni si stiti cum este la inceput nu sti, gresesti etc. Acum ca iarna a venit, vin si facturile de gaz si trebuie platite. Vreau sa facem tot ce este mai corect si sa nu suparam pe nimeni.Sa montam repartitoare nu este chiar potrivit in aceste momente. Vin totusi cu o intrebare : Daca cineva vrea sa-si monteze repartitoare poate? Este nevoie de acceptul tuturor locatarilor ? Cine va interpreta consumul de pe aceste repartitoare ? Tevile de caldura din bloc trec si prin respectivul apartament Cat ar trebui sa plateasca in plus ?
Repartitoarele se monteaza printr-o hotarare a AG pentru ca este necesara aprobarea a 80% dintre proprietari pentru montarea acestora in apartamentele lor.
Pot ramane in afara contorizarii restul de cel mult 20% apartamente.
O data montate, unii proprietari pot renunta la contorizare, asta nu inseamna ca in asociatie se renunta la contorizare.....
Calculul caldurii este facut de firma care si monteaza repartitoarele printr-un soft aprobat de ANRSC deoarece softul cu care sunt dotate, precum si informatiile afisate de ele sunt proprietatea firmei. Numai hardul, aparatele in sine, sunt proprietatea locatarului.
Prin contractul de service se stabilesc conditiile de functionare a relatiei dintre asociatie si firma de service pe o durata de 10 ani (in unele situatii).
Proprietarii care raman in afara contorizarii intra totusi in sistemul de calcul deoarece calculul caldurii se face global, pe fiecare scara in parte, dar acestia nu platesc comisionul de calcul. Li se calculeaza o valoare a caldurii la maximul rezultat din cea mai mare valoare inregistrata la apartamentele contorizate de acelasi fel de pe scara + valoarea caldurii la comun.
Toata lumea plateste partea comuna a caldurii.
Eu am spus ce platesc cei care raman in afara contorizarii: partea comuna + maximul * 10% consumul inregistrat la apartament similar cu el de pe scara.
Cei contorizati platesc partea comuna + consumul propriu + comision de calcul.
Partea comuna se imparte pe criterii de cota-parte indiviza (suprafara utila a apartamentului)