avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita

Stimati domni,

Am cateva intrebari legate de urmatoarea situatie:

Eu si fostul sot am avut un litigiu pe un imobil (luat prin credit ipotecar si inca neachitat), eu urmand sa ii achit lui o sulta iar mie ramanandu-mi casa, in caz contrar urmand sa fiu executata silit. Nu am cazut la nici o intelegere cu fostul sot. Eu nu mai sunt angajata si am doar ca venit indemnizatia de crestere copil. Mentionez ca nu mai locuiesc in imobilul respectiv iar fostul sot nu isi mai achita partea lui de rata de luna trecuta si am inteles ca banca trece la executare silita doar dupa 3 luni de neplata.

1) In cazul in care ma duc la banca si mentionez ca sunt in imposibilitatea de plata (deja sunt atentionata de banca ca sunt restanta) deoarece nu am venituri in afara de indemnizatia sus mentionata, banca poate trece la executarea silita mai repede?

2) Daca fostul sot nu si-a mai achitat rata de 2 luni (noi plateam jumate jumate rata in continuare) poate sa mai aibe pretentii referitoare la sulta stabilita in instanta?

3) Normal nu ar fi banca sa vanda imobilul, isi recupereaza banii si ce ramane se imparte intre mine si fostul sot?

4) Fostul sot sustine ca daca nu isi recupereaza toata sulta dupa vanzarea imobilului de catre banca si-i va recupera mai tarziu, dupa reangajarea mea. Poate el sa descopere ulterior ca m-am reangajat si sa aibe pretentii sa isi recupereze din sulta ramasa?

5) Am niste bani pusi la o alta banca decat cea unde am creditul ipotecar (sunt bani pt copil si el este titularul de cont eu imputernicitul). Banca unde am creditul poate sa ii ia pt a-si acoperi ratele neachitate? are acest drept?

Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 1 Decembrie 2010
roxxanna, utilizator
Cel mai recent răspuns: MONICA ROXANA Voinea , Consultant credite si finantari 21:48, 1 Decembrie 2010
1. Este indicat si de preferat sa faceti o vizita la banca si sa duceti documente justificative din care sa rezulte incapacitatea dvs temporara de plata a ratelor. Poate, veti obtine o rescadentare a creditului. Asta o poate hotara numai creditorul dvs, studiind comportamentul dvs de imprumutat de la contractarea creditului pana acum. Executarea unei garantii aduse la un credit ipotecar nu se poate face, in mod teoretic, decat dupa un serviciu al datoriei de peste 90 de zile. In tot acest interval de intarziere la plata, banca va percepe penalizari de intarziere.
2. Rata de credit este platita de titularul de imprumut. In cazul in care exista si codebitor in acel contract, iar titularul nu achita rata, banca se poate indrepta asupra codebitorului pentru plata datoriei. Nu ati precizat daca fostul sot avea calitatea de codebitor in acel contract. Plata ratelor de credit, in cuantumul de jumatate dvs si jumatate fostul sot nu are nicio legatura cu valoarea sultei pe care, dvs trebuie sa o achitati catre fostul sot. Aceasta sulta a fost stabilita de instanta, la partaj si unde s-a tinut seama de credit si de contributia fiecaruia la procurarea acelui imobil procurat cu imprumutul respectiv.
3. Daca banca va executa garantia si va vinde imobilul respectiv, isi va opri toate cheltuielile legate de executare, penalitati de intarziere, dobanzi restante, credit restant, etc, iar daca suma obtinuta la licitatie este mai mare si acopera toate aceste cheltuieli, atunci diferenta pozitiva se poate imparti intre dvs si fostul sot. In caz contrar, diferenta neacoperita de valorificarea imobilului va fi suportata de dvs si fostul sot, probabil jumatate/jumatate, conform hotararii de partaj definitive. :">
4. Fostul sot isi face niste calcule cu orizont previzional incert, margand pe ipoteza optimista ca, daca imobilul va fi valorificat, dupa ce banca isi opreste toate cheltuielile enumerate, mai ramane suficient sa-si recupereze si intreaga sulta fixata de instanta. Cam greu de prevazut acest lucru, parca, am vorbi de prognoza meteo pentru anii urmatori..... :stunned:
5. Daca copilul este titularul contului la cealalta banca, nu trebuie sa va faceti griji. Finantatorul nu se poate indrepta sa execute un cont al carui titular nu are nicio calitate in contractul dvs de credit ipotecar, deci nu se pune problema de executat disponibilitatile financiare ale copilului. :D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita roxxanna roxxanna Stimati domni, Am cateva intrebari legate de urmatoarea situatie: Eu si fostul sot am avut un litigiu pe un imobil (luat prin credit ipotecar si inca ... (vezi toată discuția)
Credit de nevoi personale cu ipoteca ddaannbz ddaannbz Buna ziua! Am un credit de nevoi personale cu ipoteca obtinut in anul 2008.Am ajuns la un moment in care nu mai pot face fata ratelor si din acest motiv as ... (vezi toată discuția)
Subiect: partaj apartament cumparat cu credit ipotecar d-r d-r Creditul ipotecar a fost achizitionat doar pe baza veniturilor fostului sot ,el fiind titularul creditului . Ce obligatii are fosta sotie la executarea ... (vezi toată discuția)