avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Postarea rãspunsurilor la întrebãri e ilegalã ?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Postarea rãspunsurilor la întrebãri e ilegalã ?

Am observat o clauza intr-un regulament al unui concurs online:

Dacă sunt identificate persoane care au influenţat sau care au facilitat câştigarea de premii, Organizatorii au dreptul de a cere urmarirea în instanţă a respectivelor persoane, pe baza dovezilor existente, conform legislaţiei române în vigoare.

Știți dvs să existe o legislație cu privire la facilitarea câștigării de premii prin postarea pe un blog a răspunsurilor la quizuri/întrebări ? Eu știu că în general, legislația în românia e destul de seacă cu privire la mediul online. Iar în acest caz s-ar pune problema doar de copierea acelei întrebări deci copyright.

Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 09:15, 4 Decembrie 2010
Haideti s-o luam babeste. In respectivul regulament se vorbeste in doar 2 locuri de intrebari si raspunsuri , anume cand se intreaba cum strange participantul puncte

• dacă răspunde corect la întrebarea zilnică la care va ajunge intrând pe pagina X de pe Facebook....
....
• dacă răspunde corect la întrebările primite la Quiz-ul Xce intervine pe parcursul jocului. Fiecare răspuns corect e punctat cu 500 de bani virtuali.

Deci sunt niste intrebari cu raspuns clar.

Pe de alta parte, fragmentul citat de dumneavoastra din regulament este urmatorul

Organizatorii vor verifica prin metode proprii corectitudinea participanţilor şi îi vor descalifica pe cei a căror activitate în cadrul Concursului va fi considerată drept fraudă.

Orice tentativă de fraudare (incluzând dar nu limitându-se la spam, phishing, utilizarea unor extensii de browser care au adus avantaje pe altă cale decât pe cea specificată în regulament, utilizarea unor programe care au acelaşi rol etc.), atrage dupa sine eliminarea din Concurs a concurentului respectiv. Acesta acceptă prin prezentul Regulament faptul că nu are dreptul la niciun fel de explicaţie din partea Organizatorilor în momentul în care acestia consideră că respectivul cont a fost valorificat prin fraudă.

Dacă sunt identificate persoane care au influenţat sau care au facilitat câştigarea de premii, Organizatorii au dreptul de a cere urmarirea în instanţă a respectivelor persoane, pe baza dovezilor existente, conform legislaţiei române în vigoare.

Din context sunt clare urmatoarele:
- textul se refera la persoanele care au acces privilegiat la mecanismele jocului si il folosesc in favoarea unui participant particular, cum am presupus.
- "au dreptul de a cere urmarirea în instanţă a respectivelor persoane" nu inseamna nimic, e doar o amenintare. Daca e vorba de drept penal, ei au chiar obligatia sa sesizeze Parchetul daca au informatii ca s-a savarasit o infractiune (dupa cum va spuneam, patrundere in sisteme informatice fara drept etc).
- Daca e vorba de bloguri care dau sfaturi cum sa castigi, nu exista nicio reglementare penala aplicabila. Eu cred ca nu se poate angaja nici raspunderea civila, nefiind vorba de vreun prejudiciu (nu este un serviciu, nu afecteaza imaginea etc).
- Drepturile de autor (sa zicem in cazul testelor CISCO) limiteaza citarea exacta a intrebarilor, in special in scopul comercializarii sau distributiei. Dar a prezenta pe blog un ghid de sertizare sau a spune de cate feluri sunt sistemele de operare nu incalca dreptul de autor.

Eu nu inteleg de ce ati vazut o conexiune intre dezvaluirea raspunsurilor la intrebari si respectiva precizare din Regulament, au trimis organizatorii o scrisorica in acest sens?
Ultima modificare: Vineri, 3 Decembrie 2010
eumarian, utilizator
aceștia nu încă pentru că abia a început jocul.

însă magazinul emag.ro nu și-a plătit comisioanele din cauza unei asemenea clauze.
adica i-am promovat pe acelasi blog pe care am postat raspunsurile la intrebari aducandu-le vanzari de 500 de milioane la care ei mi-au zis ca primesc 3% comision pana au decis ca eu le incalc termenii si conditiile adica exact clauza despre care aminteati:

sa nu aduca atingere imaginii si/sau intereselor Furnizorului prin orice activitati pe care le intreprinde sau forme de comunicare pe care le practica

Ei au spus ca le-am adus atingeri imaginii lor si mi-au sistat comisioane de 13 mil. Am trimis o sesizare in acest sens la OPC și ANCOM insa fara raspuns. Am sesizat si conducerea ARMO a carui vicepresedinte e chiar directorul acestui magazin, insa mi-au dat urmatorul mesaj:

Buna ziua,

Multumesc pentru mesaj, situatia descrisa de dvs. nu face din pacate obiectul activitatii Asociatiei Romane a Magazinelor Online, nefiind vorba de o relatie intre un consumator si un magazin online, ci de un acord comercial dintre doua parti, prin care dvs., din cate am inteles, ati furnizat servicii de promovare tip afiliat pentru eMAG.

O zi buna in continuare,
Faceti o confuzie. Incalcarea unui contract de promovare este altceva decat raspunderea penala / civila. Adica nu realizati beneficiul daca incalcati termenii contractului, dar nu vi se poate intampla nimic altceva. Dvs ati intrebat daca poate fi tras la raspundere cineva pentru raspunsuri nevinovate la intrebari, in timp ce de fapt aveti o intelegere pe care nu gasiti de cuviinta sa o respectati.

Sunt corecte ambele raspunsuri, nu erati in pozitie de consumator.

Va recomand sa consultati un avocat cu toate actele pe masa, urmand sa stabiliti raspunsul catre magazinul online respectiv.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Decembrie 2010
eumarian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concursuri pe facebook enasro enasro Recent am observat ca pe facebook sunt o gramada de concursuri si promotii cu tot felul de premii. La unele dintre ele am gasit regulament, dar la unele nu. ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, dacă organizatorul (firmă - srl) unui concurs nu ... alexei2020 alexei2020 Dacă organizatorul (firmă - srl) unui concurs nu respectă regulamentul oficial al concursului ce se poate întâmpla? Poate fi tras la răspundere? Unde mă ... (vezi toată discuția)
Concurs online gratuit, de cultura generala, cu premii in bani mirreelyminella mirreelyminella Buna ziua, as dori sa stiu, ce anume este necesar din punct de vedere legal (ce lege reglementeaza asa ceva), pentru a organiza exclusiv online, un concurs de ... (vezi toată discuția)