avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA neplatitor
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

neplatitor

Firma noua , neplatitor, sunt obligat sa tin jurnalele de tva ? Trebuie sa depun decl. 392 b semestrial ?
Cel mai recent răspuns: andreitulea , utilizator 18:58, 5 Decembrie 2010
Daca sunteti neplatitor nu sunteti obligat sa faceti jurnalul tva.
Dar pentru declaratia 392 b nu ar fi mai bine sa tin aceste jurnale?
AndreiTulea daca descarci programul prin care se completeaza 392B pentru anul 2009 o sa gasesti la legi urmatoarele chestii:
SECTIUNEA "CIFRA DE AFACERI"
Se inscrie cifra de afaceri realizata la finele anului de raportare care trebuie sa fie cuprinsa intre 10.000 euro si 35.000 euro, calculata in echivalent lei, potrivit legii.
SECTIUNEA "LIVRARI DE BUNURI ªI PRESTARI DE SERVICII CATRE:"
Randul 1 – Coloana "Valoare" se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru vanzari", completat potrivit modelului in vigoare in anul de raportare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA.
Randul 2 – Coloana "Valoare" se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru vanzari", completat potrivit modelului in vigoare in anul de raportare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA .
SECTIUNEA "ACHIZITII DE LA:"
Randul 1 – Coloana "Valoare" se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru cumparari", completat potrivit modelului in vigoare in anul de raportare, pentru achizitii efectuate de la persoane inregistrate in scopuri de TVA.
Randul 1 – Coloana "TVA" se completeaza cu valoarea TVA inscrisa in "Jurnalul pentru cumparari", completat potrivit modelului in vigoare in anul de raportare pentru achizitiile efectuate de la persoane inregistrate in scopuri de TVA.
Randul 2 – Coloana "Valoare" se completeaza baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru cumparari", completat potrivit modelului in vigoare in anul de raportare, pentru achizitii efectuate de la persoane neinregistrate in scopuri de TVA.
Randul 2 - Coloana "TVA" nu se completeaza.

Din asta eu deduc ca pentru a completa cum trebuie 392B ar trebui tinut jurnalul pentru vanzari/cumparari
Buna seara
Trebuie tinuta evidenta in scop tva de catre persoanele impozabile scutite de plata taxei ca fiind intreprinderi mici , conform :
62. (1) Persoanele care aplică regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligaţia să ţină evidenţa livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi realizate de o mică întreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vânzări, precum şi evidenţa bunurilor şi a serviciilor taxabile achiziţionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumpărări.
(norme , art 152 , alin 6)
Aceasta evidenta are dublu rol : pe o parte ajuta la "tinerea " sub control a facturilor emise pentru a sti care este momentul depasirii plafonului de scutire iar pe alta parte , are rolul de a permite completarea declaratiei informative 392B( daca e cazul ).
Termenul de depunere al declaratiei este 25 februarie an curent pentru anul precedent .
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Decembrie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
Deci trebuie sa tin jurnalele. Multumesc Magda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie 392 Anamaria Gutiu Anamaria Gutiu Avocatii trebuie sa depuna declaratia 392?! (vezi toată discuția)
Declaratia 392b Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Pentru o persoana fizica care a realizat venituri din drepturi de autor in anul 2009 trebuia depusa declaratia 392B? (vezi toată discuția)
D392b pentru 2013 , pfa sistem real, neplatitor tva sylvia_dana2002@yahoo.com sylvia_dana2002@yahoo.com Bonurile fiscale aferente achizitiilor de materiale, rechizite, combustibili se declara in D392B? Toate sau numai cele cu valoare sub 100eur? Si pentru ce ... (vezi toată discuția)