Pentru a ma legitima pe strada in fata reprezentantilor institutiilor statului (politie, jandarmerie, politia comunitara...) pot folosi copie dupa actul de identitate (chiar si legalizata) sau sunt obligat prin lege sa am asupra mea originalul.?
nu sunteti obligat sa aveti asupra dvs actul de identitate decat atunci cand aveti o anume calitate , cum ar fi de exemplu conducator auto , ptr care exista obligatia de a purta asupra sa actul de identitate .
Atunci cand organele abilitate va legitimeaza , aveti obligatia de a furniza relatii cu privire la identitatea dvs . In cazul unei copii , exista obligatia verificarii dvs in bazele de date ale serviciului de evidenta informatizata a persoanelor .
Baza legala cu privire la ce ? la neobligativitatea portului actului de identitate asupra dvs ? :) nu exista , de aceea nu puteti pati nimic daca nu il aveti asupra dvs , daca sunteti pe strada . neexistand text de lege care sa impuna obligativitatea portului actului de identitate in sensul precedent , fie copie sau original , nu exista nici sanctiune :) .
In schimb daca aveti anume calitate , cum v-am spus in mesajul anterior , cea de conducator auto - obligativitatea portului actului de identitate este data de Regulamentul de aplicare a codului rutier .
De asemenea, daca refuzati sa dati relatii in vederea stabilirii identitatii dvs - exista text legal ptr refuz de legitimare - legea 61/1991 .
Da, asa este. O.U.G. 97/2005 nu prevede obligativitate portului actului de identitate, dar refuzul de legitimare / de a oferi date cu privire la identitate se sanctioneaza (61/1991, 33).