avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Declarare furt.Daca nu este furt exista infractiune?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Declarare furt.Daca nu este furt exista infractiune?

Daca i-a disparut o borseta cu cca 15 000 euro uitata pe autoturism dupa ce a facut plinul la benzina si merge sa faca plangere la politie, in cazul in care borseta nu a fost furata si a plecat cu ea pe plafonul masinii cazand ulterior undeva pe drum ar fi vorba de vreo infractiune?
Parerea mea este ca nu ar savarsi nicio infractiune daca declara ca i-a fost furata dar in realitate a plecat cu ea pe plafonul masinii, fara sa stie insa acest lucru si s-a pierdut ulterior, cazand de pe plafon.
Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:16, 6 Decembrie 2010
Da, daca are aceasta interdictie...poate daca obtine acordul procurorului? sa se deplaseze doar in vederea depunerii plangerii si a sustinerii ei, atunci cand va fi cazul?
Ar fi pacat sa nu incerce macar ceva, avand in vedere ca paguba e una semnificativa. Poate se gasesc totusi solutii...
Procurorul a respins referatul politiei pentru propunerea de arestare preventiva...destul de greu...si doar dupa ce a inteles ca nu ar prea fi sanse serioase la instanta...
Cam greu sa se revoce masura...

Trebuie facuta plangerea la politia unde are domiciliul.

Poate exista infractiunea de fals in declaratii prevezuta de art. 292 C. pen., in cazul in care se declara aiurea ceva.
Desi nu am gasit absolut nimic in practica judiciara care sa duca la aceasta concluzie se poate totusi face o astfel de incadrare juridica.
Desi notiunea de ,,consecinte juridice" nu ar fi clar aplicabila poate exista aceasta posibilitate.
Pana la urma, politia este in slujba cetateanului si ar trebui sa faca cercetari atata timp cat este sesizata.
Chiar daca nu va rezulta cert ca este un furt dupa parerea mea este obligata sa faca cercetari chiar si daca ar fi vorba de insusirea bunului gasit, ca posibilitate adiacenta.
Poate sa fie furt sau nu, dar pana nu se vizioneaza caseta nu se poate stii ce a fost.

Da, ar fi pacat daca ar exista sansa ca macar sa se mai recupereze din prejudiciul cu borseta...
Daca a fost furata se poate vedea un numar de masina, o persoana, sau un indiciu.
prodiamant a scris:

Nu e furt , e pierdere.

Bunurile pierdute, sau abandonate , nu pot constitui obiect material al infractiunii de furt.

Daca se constata ca cel care a reclamat a fost de rea- credinta , reclamand furtul , cand stia ca a pierdut-o , datorita propriei neglijente, eu consider ca poate fi acuzat de fals in declaratii.

Borseta nu era abandonata.A uitat-o pe plafon dupa ce a alimentat masina.Pentru a desface capacul de la benzina si pentru a alimenta a folosit ambele maini.Dupa ce a platit in lei, cu banii din buzunar a plecat.
Doar daca s-a pierdut ulterior, dupa ce a plecat, se poate discuta despre cel care a gasit-o ca si-a insusit-o fara drept.
Daca declara ca i-a fost furata fara sa stie sigur ca i-a fost furata ar putea fi vorba de un fals in declaratii.
Postarea dvs. o consider foarte utila deoarece mi-a adus aminte de o contradictie teoretica pe acest aspect cu un procuror militar petrecuta in urma cu mult timp.
Acesta sustinea ca ar fi vorba de infractiunea prevazuta de art. 292 C. pen. in acest caz.

Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Decembrie 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Ca speta e interesanta dezlagarea cauzei avand la baza ambiguitatea procedurala. Nu e singurul caz. Eu as fi mers cu o cerere adresata administratorului, directorului, sefului statiei de benzina pentru a verifica inregistrarea pe motivul incertitudinii. In urma refuzului, as fi depus o plangere penala, mentionand posibilitatea erorii de cauza cu privire la o eventuala infractiune de furt, solicitand constatarea faptului prin probe video, posibila doar in urma unei reclamatii de natura penala. Astfel dovedeste lipsa intentiei de a face declaratii false si implicit incertitudinea situatiei. Nu vad nici o forma de calomnie sau fals in declaratii. Esential sa se dovedeasca buna credinta a reclamantului, caci altfel, se pot pune toate celelalte probleme, chiar sub forma agravanta.
Ideea in sine este buna, dar nu va avea finalitate.
Asa ma gandisem si eu initial deoarece vroiam sa vad mai intai caseta...atunci cand era retinut de politie...deoarece nu eram sigur ca este adevarat si politia asculta ce vorbesti cu inculpatul...

Cererea nu o poate face deoarece nu poate parasi localitatea,iar daca ar face cererea aceasta ar fi respinsa de fima respectiva.
Singura varianta este tot cea in care sa fie sesizata politia cu o plangere pentru o infractiune si sa se deplaseze sa ia caseta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierdut / furat borseta astazi cu acte ci + permis auto + telefon smartphone icoman icoman Buna ziua. Imi cer scuze daca nu am postat unde trebuie dar nu am gasit o alta categorie relevanta pentru problema mea ! Din neatentie probabil am ... (vezi toată discuția)
Furtul unui portofel andreeia andreeia Am nevoie de sfatul vostru.Vreau sa stiu daca am dreptul si daca are vreun rost sa ma lupt cu ,,morile de vant \'\'... de curand mi s-a furat portofelul(aveam ... (vezi toată discuția)