elga50 a scris:
Un repartitor este pus pe un calorifer mai mare sau mai mic, deci daca luam prin comparatie doua calorifere de marimi diferite ele vor arata dupa 1 ora de consum nr de unitati diferite.
Pai nu se ia consumul total per calorifer, se ajusteaza in functie de marimea caloriferului si anumiti factori de corectie(pozitie ap, camera,etc).
Rmax valoarea cea mai mare a raportului între numărul de unităţi de consum înregistrate de un repartitor de costuri din unitatea de calcul, corectate cu factorii iQK şi KC aferenţi şi suprafaţa echivalentă termic a corpului de încălzire pe care este montat acest repartitor, exprimată în unităţi de
consum/m2;
Cu alte cuvinte se ia maximul de calcura furnizat pe unitatea de suprafata a unui calorifer, intr-o exprimare babeasca.
Ar trebui sa se faca un inventar al caloriferelor din fiecare apartament si sa aplice maximul de consum dar la acelasi tip si marime de calorifer, da? Eu asa inteleg din ceea ce spuneti dv.
Pai chiar se face. Dupa cum bine stiti toate caloriferele sunt inventariate cand se monteaza repartitoare si deasemenea consumul este calculat individual pe calorifer. Deci exista o astfel de inventariere. Valoarea Rmax se poate afla foarte simplu(cu programul folosit de firma de calcul).
Din tabelele pe care le-am studiat eu am vazut ca lucrurile sunt simplificate luandu-se de referinta apartamentele de acelasi fel si se aplica maximul la care se adauga cei 10%.
E metoda simplificata. Normele spun ca se ia maximul de unitati de consum dintre toate apartamentele(indiferent de suprafata), raportat la suprafata utila - formula de la punctul b art 17. al2 din norme. Posibil ca in practica, pentru simplificare sa se ia maximul doar dintre apartamentele similare, desi nu e corect.
Parerea mea e ca formula de la cazul b(consum raportat la maximul dintre apartamente) nu ar trebui sa se aplice, poate fi inlocuita cu formula de la cazul a(consum raportat la maximul dintre toate repartitoarele) care e mult mai corecta.