avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 126 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cesiune catre un SA strain
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cesiune catre un SA strain

Am nevoie de ajutor ... caci sunt un pic in ceata . Acum 3 luni am intemeiat cu inca 2 prieteni o firma. Acum, pt ca asa a fost intelegerea , avem un SA din Norvegia , care vrea sa cumpere 51 % din partile sociale.
Noi suntem SRL, ei sunt SA. noi romani , ei norvegieni . Nu dorim sa marim capit soc, pentru ca intelegerea dintre noi este ca banii proveniti din tranzactie sa ii folosim in dezvoltarea firmei, si anume in finantarea planului de dezv la nivel national. Noi stim ce vrem, ei stiu ce vor, insa cum facem ?

Va rog, cine aree cunostinte necesare, sa ma contacteze , sa imi lase eventual un mesaj ...un nr de tel ...pana acum toate info primite sunt confuze...institutile statului ne trimit dintr-o parte in alta ...ca in Ro....

Va multumesc !

Mihai
yahoo id : mihai_tn
0741225836
Cel mai recent răspuns: MihaiTN , utilizator 12:11, 11 Martie 2008
Nu e asa greu. Faceti un contract de cesiune si hotararea AGA, apoi societatea norvegiana trebuie sa aduca acte de acolo. Gasesti lista doc. necesare aici: [ link extern ] >
Domnule TN,
Lucrurile sunt destul de simple ca si operatiune juridica, dar si destul de complicate ca si formalitati si documentie necesara. Deci, cam asa:

1. Intre Dvs si ceilalti doi asociati in SRL-ul romanesc (sau doar unii dintre asociati, dupa cum e cazul), pe de o parte (ca si cedent(i)) si SA-ul norvegian (ca si cesionar) se vor incheia contractele de cesiune parti sociale ca urmare a carora SA-ul norvegian ajunge sa detina 51% din partile sociale in SRL-ul romanesc la care sunteti si dvs. asociat.

2. Toti asociatii din SRL-ul romanesc (cu SA-ul norvegian, prin reprezentant, ca invitat) adopta hotararea Adunarii Generale a Asociatilor SRL-ului romanesc prin care se aproba (a) cesiunile de parti sociale si (b) modificarea actului constitutiv ca urmare a cesiunilor si (c) daca este cazul, alte modificari ale actului constitutiv (ma astept ca SA-ul norvegian devenit asociat majoritar sa doreasca anumite modificari care sa ii confere un grad de protectie sporita).

3. Se redacteaza actul constitutiv actualizat al SRL-ului romanesc, care va evidentia noua structura a asociatilor si noile modificari (daca este cazul). In functie de modificari veti avea nevoie de diverse documente la Registrul Comertului.

4. Daca cedarea partilor sociale de catre asociatii SR-ului romanesc se face la o valoare mai mare decat valoarea nominala, intervine necesitatea platii impozitului pe venitul din investitii. Acesta este de 16% din venit calculat ca diferenta dintre pretul cesiunii si valoarea nominala a partilor sociale cedate. Impozitul pe venitul din investitii in acest caz comporta urmatoarele probleme: (a) impozitul pe venitul din investitii se retine la sursa (adica, cesionarul va plati cedentului pretul cesiunii redus cu valoarea impozitului pe investitii); (b) cesionarul este cel tinut sa plateasca impozitul in numele cedentului (chiar daca cedentul este cel care realizeaza venitul); (c) in cazul persoanelor juridice straine, care nu au un sediu permanent in Romania (nu au un numar de identificare fiscala), trebuie ca persoana juridica straina (SA-ul nostru norvegian) sa isi desemneze un reprezentant fiscal (aceasta este o procedura putin mai laborioasa, si ma tem ca nu va pot explica eu in totalitate cu privire la pasii ce trebuie urmati).

5. Pentru SA-ul norvegian devenit asociat in SRL-ul romanesc va fi nevoie de o serie de acte la inregistrarea cesiunii la Registrul Comertului: (a) hotararea organului statutar competent (fie ca este AGA sau Consiliul de Adminstratie, dupa cum prevede actul constitutiv al SA-ului norvegian) care aproba dobandirea participatiei in SRL-ul romanesc, imputerniceste un reprezentant care sa semneze contractele de cesiune, hotararea AGA si actul constitutiv actualizat al SRL-ului romanesc, declaratiile si alte formalitati necesare, aproba si orice alte modificari se doresc (de ex. numirea unui administrator) etc; (b) un certificat constatator de la Registrul Comertului sau entitatea echivalenta din statul de origine al persoanei juridice; (c) scrisoare de bonitate; (d) declaratie din partea SA-ului norvegian, prin reprezentantul legal, cum ca indeplineste conditiile pentru a fi asociat (notarizat ); (e) declaratie din partea SA-ului norvegian, prin reprezentantul legal, cum ca nu are datorii fiscale in Romania (notarizat ). Declaratiile acestea autentice ar trebui si apostilate (in cazul in care nu exista vreo conventie bilaterala cu Norvegia care sa ne scuteasca si de apostilare, dar nu stiu sa existe).

6. Cu toate documentele gata (uitati-va si pe site-ul ONRC la www.onrc.ro - Formalitati) va duceti (sau imputerniciti pe cineva sa se duca) la Registrul Comertului si inregistrati operatiunile. Nu este nevoie de nici o majorare de capital social, daca va mentineti forma juridica (de SRL), chiar daca asociatul nou este un SA norvegian. Nu conteaza nici ca asociatii SRL-ului romanesc sunt romani si SA-ul norvegian.

Avand in vedere ca sunt cam multe documente de redactat/obtinut, va sfatuiesc sa apelati la un avocat pentru a mai scapa din bataia de cap.

Toate cele bune.
whoooooooooa, ce explicatie !!!
Problema e ca daca aia va platesc partile sociale, voi de ce le bagati in firma?
Daca vreti ca banii sa fie folositi in firma puteti sa mariti capitalul social, asa cum ar fi indicat, cu nr. de parti sociale ce revin SA-ului.
Exact asta am vrut sa-ntreb si eu. Banii proveniti din tranzactie intra in buzunarul asociatilor care isi cesioneaza partile sociale si nu in firma. Pentru ai folosi in dezvoltarea firmei o alta varianta ar fi imprumutarea firmei (pe langa cea sugerata de majorare a capitalului). Desi ca #-o ma rog, poate aveti vreun calcul. Numai nu cumva firma norvegiana sa dezvole afacerea vostra doar pe banii vostri ..de buzunar.
Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Hotarare aga cesiune Anny2009 Anny2009 Va rog sa ma ajutati cu o lamurire: in cazul in care intr-un srl cu 34 de asociati, unul cesioneaza catre un altul ,tot asociat , toate partile sale sociale, ... (vezi toată discuția)
Contract de cesiune parti sociale live_maz live_maz zilele trecuta, un srl pj romana cu asociati pf straine, a dorit schimbarea sediului din bucuresti si cesionarea, cu titlu gratuit a partilor sociale detinute ... (vezi toată discuția)
Model decizie asociat unic ( reprezentat prin procura speciala )pt cesiune parti sociale andreeacatgirl andreeacatgirl Buna. As fi recunoscatoare pentru un model de decizie a asociatului unic al unui SRL, pentru cesiunea totala a partilor sociale catre o terta persoana din ... (vezi toată discuția)