avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Mod de corectare a unei erori de inscris in TP cu ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Mod de corectare a unei erori de inscris in TP cu efecte asupra unui contract de V-C ulterior

Buna ziua,
am o speta destul de complicata (pentru mine) la care va cer un sfat.
In anul 2006 am cumparat un teren extravilan.
Vanzatorul mostenise terenul, avea documente de partaj voluntar cu ceilalti mostenitori, iar terenul avea cadastru si intabulare.
In anul 2011 am constatat ca in documente se strecurase o eroare, care pleca de la titlul de proprietate: tarlaua pe care se află terenul fusese identificată greșit in titlul de proprietate si aceasta greseala s-a perpetuat si in actul de partaj voluntar si in cel de vanzare-cumparare.
Reprezentantii primariei mi-au confirmat, verbal, ca a fost o eroare de înscriere în titlul de proprietate.

Deci, terenul pe care il detin :
- are documente cadastrale, înregistrate la OCPI, care confirmă coordonatele topometrice reale;
- vecinii confirmă poziționarea corectă, fizică, a terenului
- primăria confirmă, neoficial, eroarea de înscris în TP
- în actul de vânzare-cumpărare și în documentația cadastrală înregistrată la OCPI este înscrisă eronat doar tarlaua din care face parte parcela.

Va rog sa ma ajutati cu un sfat privind modalitatea de a corecta aceasta eroare.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CosticaP , utilizator 21:10, 15 Decembrie 2011
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este necesar să se rectifice titlul de proprietate cu privire la acest aspect, respectiv o acţiune civilă în instanţă de rectificare a titlului de proprietate şi a procesului verbal de punere în posesie.Ulterior în baza acestei sentinţe civile notarul poate proceda la îndreptarea actelor notariale.În acelaşi timp se va actualiza şi documentaţia cadastrală , pentru ca pe planul de amplasament şi delimitare s vă apară tarlaua şi parcela corecte. Asta ar fi scurt .
Multumesc frumos!
identificatorul unic este nr cadastral, acum egal cu nr de carte funciara.
Pe Cf ar trebui sa scrie nr cad XXX, suprafata, categorie folosinta... uneori "observatii"...
(in exces de zel la observatii se trece nr parcela, nr tarla.... = observatii...)
dar sigur puteti platii ceva avocati, experti judiciari,... sau daca tot sunteti nelinistit faceti o "actualizare date" - (platiti doar un coleg autorizat cadastru) in urma lucrarii reacizate de cadastru nu ar trebui sa mai scrie pe PAD decat IDENTIFICATORUL UNIC = nr cadastral.
Daca analizez documentatia pe care o am, e posibil sa aveti dreptate si sa fiu "prea nelinistit".
In contractul de vanzare- cumparare este mentionat ca am cumparat terenul in suprafata de ..., sola ..., parcela ..., numar cadasatral ..., intabulat in cartea funciara la nr. ..., care este prezentat cu planul de amplasament, dimensiuni, vecinatati, in anexa (care este chiar documentul cadastral).
In cererea de intabulare drept de proprietate dupa contractul de vanzare cumparare se specifica faptul ca mi se admite cererea de inscriere ca drept de proprietate pe terenul in suprafata de ..., din ..., numar cadastral .., intabulat in catea funciara la nr. ... . Deci nici o referire la tarla.., parcela etc.
Totusi, ramane mentiunea din contractul de vanzare cumparare referitoare la tarala - parcela precum si indavertenta cu parcelarea de la primarie.
Multumesc pentru idee. O sa iau in calcul si aceasta abordare (nu tin sa cheltuiesc timp si bani daca nu e stricta nevoie).
Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Greseli in cartea funciara Fendrihan Fendrihan am cumparat un teren in Jilava si cand sa facem certificate de urbanism, surpriza nu se poate pentru ca locul era in alta parte decat in actul original. La ... (vezi toată discuția)
Rectificare contract v-c si cadasatru tabu tabu In titlul de proprietate (L18/1991) se specifica reconstituirea dreptului de proprietate iar la identificare apare tarla/parcela 13/1 si apoi 60/42 (nu stiu ... (vezi toată discuția)
Problema schimbare tarla Panciu Panciu Buna ziua, Am urmatoarea problema: doresc sa vand un teren dobandit in urma cu 15 ani, prin act de partaj. In perioada aceea, terenul apartinea de comuna X ... (vezi toată discuția)