avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare obligatorie locuinta
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare obligatorie locuinta

Buna seara! Avem credit de nevoi personale cu ipoteca si in urma achizitionarii acestuia, suntem obligati la asigurarea locuintei. Platim anual 250euro, iar intrebarea mea este daca mai suntem obligati sa incheiem polita obligatorie pentru locuinta? Sincer,nu-i vad rostul, noi oricum platind de 10 ori mai mult. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 20:46, 15 Decembrie 2010
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

nucu$ a scris:

Daca aveti deja o polita facultativa de asigurare a locuintei care acopera si riscurile catastrofice, valabila la data de 15.01.2011,obligatia incheierii PAD este dupa data expirarii acesteia.
[ link extern ]
Daca nu, pana la 15.01.2011 trebuie sa o incheiati, cesionata bancii, care va va solicita si facultativa in completare pentru celelalte riscuri sau/si pentru diferenta de valoare pana la concurenta sumei acordate(creditul)


Se ridica totusi o intrebare.
Care este textul de lege care sa oblige o persoana care are asigurata locuinta?
Legea urmareste prin scopul sau asigurarea obligatorie a locuintelor situate in rural, acolo unde oamenii nu isi asigura locuinta si guvernul trebuie sa le acorde ajutoare din bani publici.
In orase precum Bucurestiul, 20 000 de euro reprezinta o suma care nu poate ajuta o persoana decat sa obtina un credit cu ipoteca si nicidecum sa isi cumpere un alt apartament...cu 20 000 euro...

avocat Claudiu Lascoschi


Cu mare placere va ajut cu toata legislatia din domeniul asigurarilor,daca sunteti cu adevarat interesat.
Problema este ca faceti afirmatii pe care nici nu stiu cum sa le calific.
Legea 260/2008 stabileste obligativitatea incheierii asigurarii pentru locuinte.
Cum puteti afirma ca scopul acestei legi este asigurarea locuintelor din mediul rural?Nu stiu ce ati interpretat,cum ati interpretat!

Sigur ca nu este corecta evaluarea locuintelor,in primul rand.Dar sa va intrebati de ce v-ar obliga statul sa incheiati PAD in conditiile in care avem o lege in vigoare este prea mult.In acest fel,ii ajutati pe oamenii care citesc sa incalce legea.Sanctiunea este plata unei amenzi-aici nu exista interpretare.



Ultima modificare: Duminică, 12 Decembrie 2010
floare _de_ colt, utilizator
Buna dimineata tuturor!
Sper ca mintea limpede, la inceput de saptamana sa ne ajute la o intelegere simpla:
-De ce PAD in mod obligatoriu?
1.Pentru ca asiguratorii nu mai au dreptul/autorizarea sa asigure cele trei riscuri catastrofice, decat pentru valori ce depasesc cele stabilite prin norme.
2.Pentru ca numai legea dispune o obligatie neconditionata, spre deosebire de banci, care conditioneaza acordarea creditului de protejarea prin asigurare a gajului primit la schimb/garantie.(nu este obligatoriu sa soliciti/obtii un credit!)
-De ce este atat de mica suma asigurata si dece nu ne afecteaza?
1.Pentru ca CSA, are sarcina sa elaboreze norme anuale de modificare a valorii asigurate, functie si de alte caracteristici ale locuintelor(suprafata,costuri construire,inflatie, etc.)
2.Fiind o masura aplicata tuturor proprietarilor, s-a creat facilitatea unei asigurari ieftine (cotatie 0,1%) pentru a putea fi onorata obligatia (si rural si urban), iar nemultumitii/nedumeritii, au posibilitatea sa completeze suma, riscurile si bunurile asigurate, incheind o polita facultativa.Daca nu...NU!
Luind acel exemplu de 100.000 E, la reinnoire nu vor mai fi decat 80.000 pentru cutremur, inundatii si alunecari de teren (raman 100.000 E pentru celelalte riscuri)."Gaura" de 20.000E va fi deja "umpluta" de catre PAD.Nu exista suprapuneri in asigurare ci numai completari.
Inchei tot cu un "Buna dimineata"!
N.B. Nu ma banuiti de laudator al L 260, pentru ca personal o consider schioapa/stirba/suie/sleampata dar nu pot sa o desconsider, pentru ca exista in aceasta forma (inca):rtfm: iar ignorarea ei,costa 100-500 lei#-o
Dar tot exista o nedumerire.
De ce nu ne da dreptul PAD-ul sa facem o asigurare pe o valoare mai mare daca vrem.Adica sa fie pe mai mult de 20 000 euro.
De aceea, logica pare sa duca la concluzia ca doar cei care nu au asigurare facultativa sunt obligati...la PAD...
Asigurarea obligatorie este OBLIGATORIE! Chiar nu ati inteles ca de fapt este o noua taxa inventata de BOC/Basescu?....In fapt, nici macar nu este mare...20 E/an...Ar fi mai degraba o problema de principiu...Dar, mai exista principii?....
Adrian.Tudor a scris:

Ati inteles gresit. Polita dv facultativa trebuie reinnoita anual si in cazul dv in iuluie 2011. Deci in iulie 2011 va trebui ca pe langa polita facultativa sa incheiati si polita obligatorie PAD.

In data de 16 noiembrie 2010, Camera Deputatilor a votat mai multe amendamente la Legea nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, printre care si cel care prevede ca proprietarii care au incheiat o polita facultativa de asigurare a locuintei nu mai sunt obligati sa incheie un PAD.
"Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie", se arata in textul adoptat de deputati. In data de 29 noiembrie 2010 noua lege a fost trimisa spre promulgare.
Sursa: Cosmin Zaharia, redactor Strategic Insurance Broker, in capital.ro.
Cum interpretati, asadar, aceasta informatie?

Alte discuții în legătură

Dilema: asigurare obligatorie(pad)-asigurare facultativa mykybz mykybz Cu scuzele de rigoare pentru ca nu am reusit sa adaptez discutiile interesante referitoare la subiectul asigurarii obligatorii a locuintei din acest forum, la ... (vezi toată discuția)
Asigurare obligatorie sava elvira sava elvira Buna seara, Am incheiata o asigurare facultativa a locuintei valabila pana la data de 06 octombrie 2011,asigurare care include si riscurile din asigurarea ... (vezi toată discuția)
Dubla asigurare locuinta AdrianGal AdrianGal Buna ziua Am o polita de asigurare facultativa a locuintei, aferenta unui credit ipotecar, cesionata in favoarea bancii. Banca ma obliga sa cesionez in ... (vezi toată discuția)