avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 268 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cheltuieli onorariu avocat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cheltuieli onorariu avocat

Buna ziua

Va rog puteti sa imi spuneti daca se poate sa cer ca cheltuielile de judecata (onorariu avocat) sa fie platite de catre sot. El va fi obligat sa le plateasca? Daca nu va vrea sa le plateasca, ce am de facut? Multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 19:06, 12 Decembrie 2010
Da, puteti solicita plata cheltuielilor de judecata .. insa acestea vor fi acordate numai in conditiile in care veti castiga procesul ... Daca vi se vor acorda cheltuieli de judecata, in cazul refuzului platii acestora de catre partea adversa va puteti adresa unui executor judecatoresc penru a une in executare silita hotararea judecatoreasca irevocabila.
In actiunea ,plangerea ,formulate de dvs,puteti sa solicitati obligarea celeilalte parti la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de proces,insa ele va vor fi acordate numai daca ,castigati cauza.
Banii ii recuperati prin cerere de executare a creantei formulata la un executor judecatoresc,unde veti depune hotararea definitiva si investita cu formula executorie.
puteti solicita cheltuieli de judecata si pe cale separata.
Cheltuielile de judecata pot fi solicitate si castigate in conditiile art.274 c.proc.civ.
Art. 274. - Partea care cade in pretentii va fi obligata la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata.
Judecatorii nu pot micsora cheltuielile de timbru, taxe de procedura si impozit proportional, plata expertilor, despagubirea martorilor, precum si orice alte cheltuieli pe care partea care a castigat va dovedi ca le-a facut.
Judecatorii au insa dreptul sa mareasca sau sa micsoreze onorariile avocatilor, potrivit cu cele prevazute in tabloul onorariilor minimale, ori de cate ori vor constata motivat ca sunt nepotrivit de mici sau de mari, fata de valoarea pricinii sau munca indeplinita de avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu munca plata cheltuieli de judecata ContSters147303 ContSters147303 Buna ziua, Daca chem in instanta angajatorul si pierd procesul acesta poate cere sa ii platesc cheltuielile de judecata (incl avocatii lor)? Multumesc (vezi toată discuția)
Recuperare cheltuilei de judecata pe cale separata toy_story toy_story Buna ziua, In cazul in care cerem pe cale separata cheltuielile de judecata aferente unui litigiu de munca si acestea sunt in jur de 3000 euro, se poate ca ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata baloghjoe baloghjoe Buna Ziua Am piedut un proces si avocatul parte adverse a cerut o suma oribil;a de mare ca cheltuiel de judecata exista vreo posibilitate sa fac atac la ... (vezi toată discuția)