avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare cheltuilei de judecata pe cale separata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare cheltuilei de judecata pe cale separata

Buna ziua,

In cazul in care cerem pe cale separata cheltuielile de judecata aferente unui litigiu de munca si acestea sunt in jur de 3000 euro, se poate ca instanta sa le diminueze considerand ca aceasta suma este prea mare pentru cauza judecata?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:18, 5 Octombrie 2010
Poate diminua anumite cheltuieli cum ar fi onorariu de avocat,cheltuielile de cazare,masa, transport-depinde de situatie;E posibil ca onorariul de avocat sa fie foarte mare -(supraestimat) in raport cu munca depusa.
3000 euro mi se pare foarte mult. este doar onorariu avocat!
exista cazuri in care s-au acceptat sume atat de mari?
În situaţia în care nu s-au solicitat cheltuielile de judecată ori, deşi au fost solicitate, instanţa a omis să se pronunţe asupra lor, partea le poate solicita printr-o cerere separată , în termenul de prescripţie de drept comun (3 ani), care curge de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care cel în cauză a câştigat procesul . Temeiul cererii în reprezintă art.998 C.civ. .

Judecătorii nu pot micşora cheltuielile de timbru, taxe de procedură şi impozit proporţional, plata experţilor, despăgubirea martorilor, precum şi orice alte cheltuieli pe care partea care a câştigat va dovedi că le-a făcut (art.274 alin.2 C.proc.civ.).
Judecătorii au însă dreptul să mărească sau să micşoreze onorariile avocaţilor, potrivit cu cele prevăzute în tabloul onorariilor minimale, ori de câte ori vor constata motivat că sunt nepotrivit de mici sau de mari, faţă de valoarea pricinii sau munca îndeplinită de avocat (art.274 alin.3 C.proc.civ.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu munca plata cheltuieli de judecata ContSters147303 ContSters147303 Buna ziua, Daca chem in instanta angajatorul si pierd procesul acesta poate cere sa ii platesc cheltuielile de judecata (incl avocatii lor)? Multumesc (vezi toată discuția)
Cheltuieli onorariu avocat lidiamuntean lidiamuntean Buna ziua Va rog puteti sa imi spuneti daca se poate sa cer ca cheltuielile de judecata (onorariu avocat) sa fie platite de catre sot. El va fi obligat sa ... (vezi toată discuția)
Se pot plati cheltuieli de judecata pentru 10 avocati la un proces? masayoshi masayoshi Intrebarea e daca pot sa pedepsesc angajatorul angajand 10 avocati la recurs, fiindca acesta l-a facut sa ma hartuiasca, si nu am putut lua credit Prima Casa ... (vezi toată discuția)