avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebari succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebari succesiune

Salut,

Am citit pe forum pe tema asta, am insa cateva neclaritati, daca ma puteti ajuta va rog.

Bunicii mei (cu prima bunica mai precis) au avut un singur fiu - tatal meu, bunica a decedat, bunicul s-a recasatorit si a avut inca 2 copii. Am inteles aici care ar fi regula de calcul a mostenirii dupa decesul bunicii, sper ca am inteles corect, bunicul ar avea 1/2 + 1/4 iar tatalui meu i-a revenit 1/4.

In ordine cronologica, a murit tatal meu, apoi bunicul, apoi bunica (a doua bunica), iar acum se pune problema succesiunii.

Pentru tatal meu noi nu am facut inca niciun fel de acte de succesiune, mostenitor..nimic, acum se pune problema succesiunii bunicului/bunicilor.

Acum cativa ani am incercat sa-mi gasesc cei doi unchi, fara succes insa si am inteles ca fara ei nu pot face succesiunea.

Am aflat acum din surse indirecte ca ei incearca sa faca succesiunea fara noi (familia primului frate), nu i-am putut contacta insa si nici nu am nicio informatie precisa in sensul asta, doar ne-a sunat o ruda si ne-a spus sa ne prezentam urgent, ca fac succesiunea fara noi.

Toata povestea se petrece in doua localitati diferite, nu stiu de ce: o data cea de resedinta a bunicilor, unde ar fi implicata primaria si apoi o alta localitate, unde ar fi implicat un notar. Explic atat de haotic pentru ca nu stiu logica in care ar trebui sa decurga lucrurile. Din ce presupun, ar trebui intai sa mergem toti urmasii la primaria din localitatea de resedinta pentru a lua actele de proprietate ale bunicilor, certificatul de deces si cu astea sa mergem la notar in a doua localitate.

Eu singur pot obtine aceste acte de la primarie? Pe baza acestor acte, singur, pot face ceva? Ceilalti doi frati, unchii mei, fara acordul meu pot face succesiunea, vinde casa/terenul?...pentru ca sunt in stare.

Zilele astea ar trebui sa ma duc in al doilea oras la notar, singur insa, doar cu actele mele; are sens sa ma duc?

Ce pasi ar trebui sa urmez in eventualitatea in care nu-i pot contacta pe ceilalti mostenitori, sau in cazul in care ii contactez; care ar fi riscurile daca nu dau de ei...?

Daca are importanta, tatal meu a murit acum aprox 10 ani, bunicul acum 5-7 parca, iar bunica acum 3-4.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ObeiMi , utilizator 12:18, 20 Iulie 2010
O problema destul de complicata!
Sa o luam pe rand: Acum cativa ani am incercat sa-mi gasesc cei doi unchi, fara succes insa si am inteles ca fara ei nu pot face succesiunea. Daca notarul face toate formalitatile necesare si totusi se constata ca acestia nu pot fi gasiti, puteti deschide succesiunea si fara ei.
Succesiunea de deschide la ultimul domiciliu al defunctului sau in localitatea unde se afla bunurile imobile.
Ceilalti doi frati, unchii mei, fara acordul meu pot face succesiunea, vinde casa/terenul?...pentru ca sunt in stare. Da pot, dupa aceeasi procedura care trebuie urmata chiar de catre dvs. : adica, daca notarul la care se duc face toate demersurile pentru a afla unde se afla adresa dvs. pentru a va cita, si nu va gaseste, atunci ei pot face succesiunea si apoi pot vinde terenul/casa.
Multumesc mult pentru raspuns.

Nu sunt sigur ce ar trebui sa fac eu acum. Maine as vrea sa ma duc in localitatea de resedinta a bunicilor, pentru a incerca sa aflu daca unchii mei au pus casa in vanzare si pentru a incerca sa-i gasesc pe cei doi unchi.

Ca sa merg la notar pentru a face succesiunea (in lipsa unchilor), singur, banuiesc ca am nevoie intai de certificatele de deces ale bunicilor - pe care nu le am si nici actele de proprietate asupra locuintei/terenului sau vreun act in sensul asta, deci banuiesc ca primul drum ar trebui sa-l fac la primaria din orasul de resedinta, sau....? Aici voi sunt indreptati sa solicit aceste acte?
Cu siguranta trebuie sa aveti certificatele de deces ale bunicilor si ale tatalui dvs. pentru a deschide succesiunea, de asemeni actele de proprietate ale bunurilor supuse succesiunii.
E un mare circ: am fost vineri in localitatea de resedinta, la Primarie, sunt total paraleli oamenii aia. Nici nu stiu care sunt pasii si ce trebuie facut si nici nu au cel mai mic interes sa ma ajute.

Le-am spus ca nu am niciun act de proprietate iar sansele sa obtin asa ceva sunt aproape zero si au dat-o cotita cand le-am cerut sa-mi dea ei o evidenta, o adeverinta, ceva orice, macar informal sa stiu cam despre ce ar fi vorba, sa vad daca merita tambalaul sau nu. Nici macar atat nu au putut verifica.

De la primarie, o doamna mi-a spus ca as putea apela direct la judecatorie si ca ei le vor cere formal (judecatoria primariei) o evidenta a proprietatilor, alta doamna mi-a spus ca la judecatorie nu ma pot adresa fara actele de proprietate.

Totodata mi s-a confirmat ca,,,casa a fost pusa in vanzare si ca s-ar putea ca unul dintre unchii mei sa aiba un contract de vanzare-cumparare de la unul dintre bunici, ceea ce banuiesc ca-mi anuleaza orice sanse in privinta casei.

Problema principala, ce pot face fara actele de proprietate, in cazul in care primaria nu-mi da nicio adeverinta/act oficial privind proprietatile bunicilor (mi s-a spus sa completez o cerere si urmeaza sa primesc un raspuns....)?
Ati facut deja un prim drum, banuiesc cu ceva costuri, si cu finalitate ... pauza.
Dar de ce n-ati deschis usa unui avocat si, poate chiar contra banilor pe care i-ati aruncat pe drum, sa aflati unde, ce si cum sa cereti si mai ales daca are sens sa bateti drumuri de-aiurea?
N-am sa pricep in veci de unde vine acesta reticenta fata de un prim drum la avocat, care ARE interes sa va ajute, compensata cu datul buzna la orice functionar gretos, eventual si cu mici atentii, care asa cum spuneti nu numai ca n-are interes sa va ajute, dar intre timp a si transmis unchilor pe care dvs nu-i gasiti... "voi vedeti-va de treaba ca nepotul nici el nu stie dupa ce umbla..."
Ultima modificare: Duminică, 16 Martie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire aurelia i iordache aurelia i iordache Bunica mea a murit acum 5 ani, lasind in urma o casa si teren agricol intr-o comuna in jud.Olt. A avut 2 fii - tatal meu (care a decedat inaintea bunicii) si ... (vezi toată discuția)
Testament bunici/succesiune/taxa succesorala/asigurare locuinta ContSters156394 ContSters156394 [b]Speta[/b]: bunicii mei(parintii tatalui) sunt proprietarii casei si ai terenului(curte+gradina)(prin act de v-c). Casa este impartita, prin constructie, in ... (vezi toată discuția)
Procedura renuntare la drept mostenire bbt bbt Vreau sa renunt la partea care mi se cuvine dintr-o mostenire .Dar sa explic situatia: dupa decesul tatalui meu cu 7 ani in urma,eu ca unic fiu am facut ... (vezi toată discuția)