avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de preaviz

Buna,

As dori sa imi dau demisia de la locul de munca si am cateva intrebari legate de perioada de preaviz. Perioada mea de preaviz este de 15 zile. Eu mai am zile de concediu neefectuate.
1. In perioada de preaviz am voie sa imi iau concediu de odihna? Se poate ca firma sa nu imi aprobe concediul de odihna?
2. Zilele de preaviz se numara din zile calendaristice sau zile lucratoare?

De ex daca imi dau demisia in 23 decembrie, 15 zile calendaristice ar fi pana in 6 ianuarie 2011 ... si atunci as putea pleca? Ar putea firma sa ma oblige sa mai raman?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:30, 14 Decembrie 2010
in cazul in care veti lua concediu in cadrul perioadei de preaviz, aceasta din urma se va prelungi in mod corespunzator.
zilele de preaviz sunt calendaristice, incepind din ziua urmatoare celei in care ati depus demisia.
1. Aveti voie sa va luati concediu de odihna. Concediul de odihna nu prelungeste preavizul de demisie.
Este insa posibil ca firma sa nu va aprobe concediul. Nu puteti obliga angajatorul sa va aprobe concediu in preaviz.
2. Zilele de previz sunt calendaristice.
Dupa expirarea preavizului firma nu va poate obliga sa ramaneti, si nu va poate sanctiona in niciun fel plecarea.
Preavizul se prelungeste daca angajatorul solicita acest lucru. Poate sa renunte la preaviz. De asemenea, in perioada preavizului aveti aceleasi drepturi si obligatii pe care le aveati inaintea depunerii demisiei, deci aveti si dreptul la concediu.
Prin depunerea demisiei angajatorul doar ia la cunostinta ca vreti sa plecati.
preavizul este cel scris in contractul de munca si nu poate fi prelungit la solicitarea angajatorului nici intr-un caz, angajatorul poate doar sa renunte la el. de obicei este de 15 zile calendaristice si daca doriti aveti dreptul sa va luati concediu de odihna in aceasta perioada
Preavizul in cazul demisiei nu se prelungeste.
In timpul preavizului, aveti intr-adevar aceleasi drepturi ca orice alt salariat, insa nici in timpul preavizului, nici in rest (cand nu este in preaviz), salariatul nu poate obliga angajatorul sa ii aprobe o cerere de concediu, pentru un concediu neplanificat (cum cred ca este cazul initiatorului topicului).
Dreptul la concediu il aveti, va lipseste insa dreptul sa vi-l aprobe angajatorul.

Alte discuții în legătură

Demisie si concediul de odihna in acelasi timp ? danyk1 danyk1 Sunt in preaviz , iar in aceasta perioada am luat 8 zile de concediu de odihna . intrebarea mea este : daca mi s-a acordat legal CO ? ,sau mi se va ... (vezi toată discuția)
Concediu 5 zile casatorie in preaviz yuppi yuppi Buna ziua, Am nevoie de un sfat. Mi-am dat demisia , am preaviz 15 zile calendaristice , insa in ultimele 5 zile lucratoare doresc sa iau cele 5 zile de ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz concediu de odihna anemarybella anemarybella Buna sunt Ana Maria iar ieri mi-am scris demisia , mia dat 30 zile de preaviz iar azi am citit undeva ca daca nu mi-am luat concediul de odihna aferent ... (vezi toată discuția)