avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cuantum pensie de urmas!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cuantum pensie de urmas!

Buna seara!
Bunicul meu a decedat de curand, iar pana la data decesului a beneficiat de pensie de stat in cuantum de aprox. 450 lei si pensie agricola de aprox 300lei.
Conform legii, bunica mea care beneficiaza la randul ei de pensie agricola de aprox. 300 lei, poate beneficia de pensie de urmas in cuantum de 50% din pensia bunicului.
Vreau sa va intreb daca la stabilirea cuantumului pensiei de urmas de iau in calcul ambele pensii ale bunicului adica cea de stat si cea agricola.
Asta ar insemna 450+300 /2= 750/2 = 375 lei
Astfel, bunica ar avea de ales intre pensia ei de 300 si cea de urmas in cuantum de 375 lei.
Va rog frumos sa ma lamuriti in aceasta problema.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 11:27, 15 Decembrie 2010
Nu rezulta din mesajul dvs. de cand beneficia bunicul dvs. de pensie pentru limita de varsta.
Fac o singura precizare: cuantumul pensiei pentru un singur urmas nu este jumatate din cuantumul pensiei, ci jumatate din punctajul mediu anual inmultit cu valoarea unui punct de pensie (punctajele medii anuale ale bunicului le gasiti pe un talon de pensie).

Bunica dvs. poate solicita pensie de urmas, precizand in cerere ca opteaza pentru cea mai avantajoasa dintre pensii.

Ultima modificare: Miercuri, 15 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc mult pentru raspuns.
Bunicul meu, care s-a nascut in anul 1925, a iesit la pensie la 62 de ani, deci in jurul anilor 1987-1988.
Intradevar, cuntumul pensiei de urmas reprezinta jumatate din punctajul mediu anual inmultit cu valoarea unui punct de pensie. Asa scrie si in lege.
Dar ramane intrebarea: el a avut doua pensii, de stat si agricola, asadar, se iau in considerare amandoua?
Cred ca o sa aveti o surpriza neplacuta la casa de pensii. Bunicul dvs. trebuia sa aiba doua pensii doar pana in 2005 cand, in urma procesului de recalculare a pensiilor, s-a valorificat si timpul util alaturi de vechimea de la stat. De la acea data bunicul dvs. trebuia sa primeasca doar o pensie.

Cei de la casa de pensii au gresit si nu i-au recalculat pensia bunicului. Daca bunicul ar mai fi trait si cei de la pensii ar fi depistat greseala, i-ar fi facut debit. Acum nu mai pot, sumele ramase nerecuperate de pe urma beneficiarilor decedati nu se mai urmaresc (art. 187, alin. 1 din Legea nr. 19/2000).

Cum v-am spus si in mesajul anterior, bunica poate sa solicite pensie de urmas si sa precizeze ca opteaza pentru cea mai avantajoasa pensie. Cei de la pensii vor recalcula pensia bunicului (vor face ceea ce trebuiau sa faca in 2005), valorificand si timpul util alaturi de vechimea de la stat, si va rezulta o singura pensie. In functie de punctajul mediu rezultat in urma recalcularii, bunica va primi fie pensia de urmas, fie pensia proprie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor ligia_carmen ligia_carmen Buna ziua, Unchiul meu a decedat. A lucrat 20 in sistemul bugetar si apoi inca vreo 20 de ani ca avocat. Era pensionar si avea pensie atat din sistemul ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiilor de urmas baranci_ioana baranci_ioana Buna ziua, bunica mea este urmas dupa bunicul meu, ce a fost aviator si a lucrat 55 ani in aceasta meserie. Pensia bunicului meu a fost recalculata acum 2 ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pt sotul supravietuitor se indexeaza? Anca Veturia Coca Anca Veturia Coca Buna ziua, Am apelat la dumneavoastra pentru ca la Oficiul de Pensii este imposibil. Mama mea a optat pentru pensia de urmas in 2004 dupa moartea tatalui ... (vezi toată discuția)